Newsletterul Green ANTI-FAKE: Cultivarea algelor în deșertul Sahara, o potențială soluție naturală la criza climatică

Citește întregul fact checking aici.

Revoluția energiei curate, un fenomen surprinzător prin amploarea și viteza sa 

În urmă cu cincisprezece ani, panourile solare, turbinele eoliene și vehiculele electrice  erau considerate doar tehnologii de nișă, prea scumpe și nesigure pentru uzul general. În prezent, costul de producere a energiei electrice din surse solare și eoliene, scade rapid și în multe zone este acum chiar mai ieftin decât gazul, petrolul sau cărbunele. Asistăm la o schimbare profundă, revoluționară, aproape invizibilă pentru majoritatea dintre noi. La nivel global, schimbarea are loc într-un ritm care îi surprinde chiar și pe experții care urmăresc îndeaproape acest fenomen.

Energia eoliană și solară doboară recorduri după recorduri și se estimează că până în 2025 vor depăși cărbunele, ca cea mai mare sursă de energie electrică din lume. Se preconizează că peste 1,7 trilioane de dolari vor fi investiți la nivel mondial în tehnologii verzi, vehicule și baterii electrice, prin comparație cu  investiții de 1 trilion de dolari în combustibili fosili. China, care este deja lider mondial în ceea ce privește cantitatea de energie electrică produsă cu ajutorul resurselor eoliene și solare, este de așteptat să își dubleze capacitatea până în 2025. În Marea Britanie, aproximativ o treime din electricitate este generată de energie eoliană, solară și hidroelectrică. În Statele Unite, se așteaptă  ca 23% din energie electrică să provină din surse regenerabile în acest an, în creștere cu 10 puncte procentuale față de acum un deceniu. În UE, pentru prima dată în luna mai a acestui an, energia eoliană și solară, au generat mai multă energie electrică decât combustibilii fosili.

În prezent, energia solară și eoliană sunt cele mai ieftine surse verzi de energie electrică pe multe piețe, generând 12% din electricitate la nivel global. Fapt fără precedent, se așteaptă ca investitorii mondiali să investească mai mulți bani în energia solară în acest an decât în ​​exploatarea petrolului. De exemplu, gigantul industrial General Motors, care deține cea mai mare cotă de piață a oricărui producător de automobile din Statele Unite, s-a angajat să vândă numai vehicule cu emisii zero până în 2035.

Citește mai mult:

Nytimes.com – The Clean Energy Future Is Arriving Faster Than You Think

Cultivarea algelor în deșertul Sahara, o potențială soluție naturală la criza climatică

Un start-up londonez a dezvoltat o tehnologie bazată pe captarea carbonului prin cultivarea algelor în deșertul Sahara. Brilliant Planet a închiriat 6.100 de hectare de teren în sudul Marocului, pentru a cultiva și produce alge și a le transforma în biomasă stabilă. Ulterior, această biomasă este îngropată, unde rămâne stabilă timp de mii de ani, eliminând permanent CO din atmosferă. Algele absorb dioxidul de carbon atmosferic și emit oxigen prin fotosinteză.

Compania a dezvoltat o modalitate de a crește algele cu o viteză exponențială, ajungând la bazine de 12.000 de metri pătrați de apă de mare de proveniență locală. Procesul imită o înflorire naturală a algelor, iar o eprubetă de alge se poate multiplica pentru a umple 16 dintre aceste piscine gigantice, echivalentul a 77 de piscine de dimensiuni olimpice, în doar 30 de zile. Algele sunt extrase din apă, apoi pompate într-un turn de 10 etaje și pulverizate în aerul deșertului. În cele aproximativ 30 de secunde necesare pentru a ajunge la sol, aerul cald usucă biomasa, lăsând fulgi de alge cu un nivel hipersalin ce captează carbonul din atmosferă, fulgii respectivi fiind apoi colectați și îngropați la mică adâncime.

Situl experimental se întinde pe trei hectare și se va extinde la o instalație demonstrativă de 30 de hectare, iar compania are planuri pentru o fermă de 200 de hectare și apoi o fermă de 1.000 de hectare pe amplasament. Scopul companiei este să elimine un milion de tone metrice de dioxid de carbon pe an, echivalentul emisiilor anuale a 217.000 de mașini, până la sfârșitul deceniului.

Citește mai mult:

Cnn.com – Growing and burying algae in the Sahara is the latest solution for the climate crisis

Ce este UNFCCC?

UNFCCC este prescurtarea pentru ”United Nations Framework Convention on Climate Change”, care înseamnă „Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice”. Așa cum îi spune și numele, UNFCCC este o convenție adoptată în 1992 la Conferința Națiunilor Unite asupra Mediului și Dezvoltării și intrată în vigoare în 1994. Convenția are drept scop coordonarea tuturor eforturilor internaționale pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Secretariatul UNFCCC organizează, de regulă, cel mult patru sesiuni de negociere pe an, unde facilitează negocierile interguvernamentale ce au loc cu privire la schimbările climatice. De asemenea, Secretariatul Convenției oferă constant expertiză tehnică și contribuie la analiza informațiilor legate de acest subiect (schimbările climatice).

Citește mai mult:

https://climatepromise.undp.org/news-and-stories/climate-dictionary-everyday-guide-climate-change

#Omenirea a Pășit în Noua Eră a Fierberii Globale 

„Era încălzirii globale s-a încheiat și era fierberii globale tocmai a început. […] Totuși putem opri ce este mai rău, dar pentru a face acest lucru trebuie să transformăm un an de căldură arzătoare într-un an de ambiție arzătoare.” Afirmațiile aparțin Secretarului general al ONU, António Guterres, și au fost făcute după ce oamenii de știință au confirmat că temperaturile din vara anului 2023 au fost cele mai ridicate de când se fac măsurători și că această lună iulie este cea mai fierbinte din istorie.

2 comentarii la “Newsletterul Green ANTI-FAKE: Cultivarea algelor în deșertul Sahara, o potențială soluție naturală la criza climatică

  1. Wikis spune:

    Acest articol creeaza speranta pentru lupta impotriva crizei climatice! Despre aceasta initiativa revolutionara si potentialul ei de a reduce anume emisiile de carbon este foarte emotionant sa auzim cand incercam sa facem fata crizei climatice. Este minunat sa vedem ca oamenii se aduna impreuna anuland granitele si reglementarile politice si isi dezvolta idei creative pentru a rezolva aceasta tragedie planetara globala. Bravo lui Brilliant Planet si tuturor oamenilor din intreaga lume care contribuie la aceasta miscare planetara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.