Newsletterul Green ANTI-FAKE: Clasamentul global conform căruia România devine un exemplu de urmat

Citește întregul fact checking aici.

Clasamentul global conform căruia România devine un exemplu de urmat

O propunere venită de la un cunoscut think-tank american, de a clasifica țările pe baza veniturilor, dar și a emisiilor, ar propulsa România în topul unui astfel de clasament, ca exemplu pozitiv. În simularea bazată pe combinarea datelor asociate celor doi factori – venituri și emisii -, România este, alături de Chile și Malta, un exemplu de țară cu venituri mari și cu emisii scăzute, cu o amprentă a emisiilor de sub 5 tone pe cap de locuitor pe an. Concluzia autorilor acestui studiu este că este posibil să fii un stat bogat sau să devii bogat, chiar și cu un nivel scăzut al emisiilor.

Măsurătorile arată că media globală actuală a emisiilor pe cap de locuitor, inclusiv valorile imputate pentru metan, este de aproximativ 7,4 tone de persoană pe an. Studiul propune clasificarea țărilor după nivelul de emisii, astfel:

  • Țări cu emisii scăzute – până la 5 tone pe cap de locuitor
  • Țări cu emisii medii – 5 până la 10 tone pe cap de locuitor
  • Țări cu emisii mari –  peste 10 tone pe cap de locuitor

După cum era de așteptat, țările bogate emit mult mai mult decât țările mai sărace. Însă acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Există și țări sărace cu nivel de emisii foarte mare, cum este cazul Zambiei, datorită unei rate ridicate de degradare a terenurilor. În contextul crizei climatice, pe lângă indicatorii economici ai țărilor, se impune adăugarea unei dimensiuni care ia în calcul și nivelul emisiilor pe cap de locuitor pentru accesul la fonduri internaționale.

Citește mai mult:

Brookings.edu – Making emissions count in country classifications

Reducerea cu 20% a încălzirii globale prin inovații în captarea carbonului

Captarea emisiilor de dioxid de carbon  și conversia chimică  a acestora în produse comerciale utile reprezintă o modalitate prin care pot fi atenuate efectele încălzirii globale. O echipă de cercetători de la Universitatea Chung-Ang din Coreea de Sud efectuează cercetări asupra proceselor de captare și utilizare a carbonului cu ajutorul materialelor reziduale sau resurselor naturale abundente.

Cercetătorii au publicat recent un studiu în care discută despre utilizarea dioxidului de carbon industrial și a dolomitei (rocă sedimentară larg răspândită) pentru producerea a două produse comerciale: formiat de calciu și oxid de magneziu. Cele două substanțe pot fi utilizate pe scară largă în industria construcțiilor și în cea farmaceutică. Potrivit studiului, procesul de obținere a acestor substanțe este rentabil și extrem de rapid. Mai mult, cercetătorii au estimat că acest proces ar putea reduce potențialul de încălzire globală cu 20% în comparație cu metodele tradiționale de producție. Potrivit autorilor studiului, procesele de captare și utilizare a carbonului  ar trebui combinate cu procesele de reciclare a  materialelor reziduale pentru a le face rentabile atât din punct de vedere ecologic, cât și economic.

Citește mai mult:

ec.europa.eu – How carbon-intensive industries can scale up CO2 recycling

renewable-carbon.eu – A new way to capture and recycle carbon dioxide from industrial emissions

Finanțarea climatică, motorul investițional esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice

Explicația termenului de finanțare climatică (climate finance) poate fi relativ ușor de dedus, făcând referire, mai exact, la resursele financiare și instrumentele folosite pentru a susține toate demersurile realizate în domeniul schimbărilor climatice.

Finanțarea climatică este esențială deoarece face referire la investiții semnificative necesare pentru tranziția spre o economie globală cu emisii reduse de carbon. De asemenea, aceasta poate fi utilizată pentru a reduce rezistența opiniei publice în fața măsurilor care vizează schimbările climatice.

Finanțarea propriu-zisă poate proveni din diverse surse, atât publice, cât și private, naționale și internaționale. Poate fi utilizată pentru diferite activități care au, desigur, scopul de a reduce emisiile și de adaptare la schimbările climatice. Ba mai mult, există și diverse fonduri multilaterale care pot fi accesate de către țările care doresc să obțină finanțare pentru aceste acțiuni.

Citește mai mult:

https://climatepromise.undp.org/news-and-stories/climate-dictionary-everyday-guide-climate-change

#Companiile petroliere nu își vor asuma conducerea pentru rezolvarea crizei climatice

„Pur și simplu nu este realist să credem că țările producătoare de petrol și companiile petroliere își vor asuma un rol de leadership pentru rezolvarea acestei crize”, cuvintele îi aparțin lui Al Gore, fostul vicepreședinte al SUA, și au fost publicate în Financial Times. Al Gore a criticat implicarea industriei combustibililor fosili în negocierile globale ale ONU privind schimbările climatice, susținând că acest lucru a avut un impact negativ asupra procesului și subliniind că țările producătoare de petrol  și companiile petroliere au blocat și întârziat acțiunile care să reducă arderea și comercializarea combustibililor fosili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.