Newsletterul Green ANTI-FAKE: Ce este hidrogenul verde?

Citește întregul fact checking aici.

Ce știm până în acest moment despre criza climatică

1. Rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al încălzirii globale
Contrar afirmațiilor false, eronate sau înșelătoare care circulă în spațiul public, mai ales în cel online, rapoartele specializate și oamenii de știință au arătat că activitatea umană este factorul determinant al încălzirii globale. Consensul comunității științifice este acela că schimbările climatice observabile în acest moment au fost generate de activitatea umană, care a dus la eliberarea în atmosferă a unor mari cantități de gaze cu efect de seră. Gaze precum dioxidul de carbon, protoxidul de azot și metanul conduc la captarea căldurii în atmosfera Pământului, încălzind-o și schimbând clima pe termen lung. „Este fără echivoc faptul că influența umană a încălzit atmosfera, oceanul și pământul”, se menționează într-un raport științific IPCC întocmit de experții ONU.

2. Studiile și cercetările despre schimbările climatice sunt transparente și replicabile științific

Rapoartele privind schimbările climatice de la principalele instituții de știință a climei din întreaga lume se bazează în întregime pe cercetări științifice amănunțite de tip “peer-review”. Altfel spus, aceste cercetări sunt revizuite în permanență de experți externi în diferite stadii de dezvoltare și sunt adesea chiar disponibile public în formă de schiță și deschise spre revizuire de către publicul larg. Toate rapoartele majore privind schimbările climatice sunt bazate pe cercetări amănunțite și pe metode științifice foarte precise și actuale.

3. Rezolvarea problemelor generate de schimbările climatice va duce la îmbunătățirea economiei globale

Efortul pentru oprirea schimbărilor climatice poate conduce la creștere economică, în timp ce schimbările climatice necontrolate sunt de așteptat să aibă consecințe economice grave. Se estimează că schimbările climatice necontrolate vor produce pagube economice de peste 40 de trilioane de dolari până în 2060. Tranziția către o economie verde nu reprezintă, de plano, o sursă de sărăcire a populației, ci este un proces care, bine gestionat, conduce, simultan la beneficii economice și beneficii pentru sănătatea umană și a planetei.

Citește mai mult:

Edf.org – 7 undeniable climate change facts

Energia solară pe bază de perovskit, o inovație ce s-ar putea dovedi crucială în lupta contra crizei climatice

În cursa pentru energia cu cel mai mic cost, concurează, în prezent, două tehnologii: energia solară fotovoltaică și parcurile eoliene de pe uscat. Dar grație unei descoperiri recente a cercetătorilor de la Universitatea Rochester din New York, energia solară este pe cale să devină și mai atractivă, având în vedere că cercetătorii au reușit să creeze un panou solar care este mai ieftin și cu 250% mai eficient.

În general, aproape toate celulele solare sunt fabricate din siliciu, însă cercetătorii de la Universitatea Rochester au dezvoltat celule pe bază de perovskit, care înlocuiesc siliciul cu cristale de perovskit. Perovskitul este un tip de mineral utilizat în confecționarea celulelor solare, cu o structură cristalină specifică formată din calciu, titan și oxigen.

Datorită eficienței incredibil de ridicate a acestor panouri solare, fermele solare vor necesita mai puține panouri și mai puțin teren, ceea ce le va reduce costurile și le va face mai benefice pentru mediu, deoarece se va pierde mai puțin habitat.

Perovskitul are o problemă de longevitate, celulele având o durată de viață limitată la doar câțiva ani. Altă problemă este și folosirea plumbului în construcția lor, ceea ce le face mai puțin ecologice. Soluții la aceste probleme ar fi înlocuirea plumbului cu alte metale sau chiar compuși nemetalici și obținerea de cristale de perovskit mai longevive, care să dureze zeci de ani.

Citește mai mult:

medium.com – Engineers Just Increased Solar Panel Efficiency by 250%

Theecoexperts.co.uk – Solar Panels and the Potential of Perovskite

Ce este hidrogenul verde?

Modul în care este produs hidrogenul ar putea determina cât de benefic este acesta pentru climă. Hidrogenul verde este produs folosind energie electrică regenerabilă, fiind obținut prin împărțirea apei în elementele sale constitutive, un proces cunoscut sub numele de electroliză. Dacă electricitatea care alimentează aceasta reacție provine din surse regenerabile, hidrogenul câștigă oficial distincția de a fi „verde” pentru că produce emisii nocive minime. Pe măsură ce costul energiei eoliene și solare continuă să scadă, producția de hidrogen verde ar putea deveni mult mai ieftină. Dacă se va întâmpla acest lucru, hidrogenul verde are potențialul de a deveni un combustibil de bază pentru un viitor sustenabil.

Astăzi, cea mai mare parte a hidrogenului fabricat este obținut din combinarea gazelor naturale cu aburul, la temperaturi ridicate (hidrogen gri). Este un proces consumator de energie, care emite în atmosferă cantități considerabile de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră care provoacă schimbările climatice.

Citește mai mult:

Technologyreview.com – Cheap renewables could make green hydrogen a practical replacement for fossil fuels

Energy.ec.europa.eu – Renewable hydrogen

#Nu există soluții rapide pentru criza climatică

„Nu vă amăgiți: nu există soluții rapide pentru criza climatică”, a scris Inger Andersen, director executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în prefața unui raport publicat recent de către ONU, ce analizează problema radiațiilor solare. „În același timp, ca urmare a faptului că eforturile actuale rămân insuficiente, din ce în ce mai multe voci solicită și pregătesc opțiuni alternative de urgență pentru a ține sub control creșterea temperaturii globale”, a continuat Andersen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.