Citește întregul fact checking aici.
Câteva motive de optimism moderat în privința nivelului emisiilor globale
O analiză detaliată a datelor privind energia și emisiile cu efect de seră din întreaga lume arată că există câteva vești bune și mult potențial pentru un progres chiar mai accentuat.
În primul rând, sursele regenerabile au o pondere din ce în ce mai mare în mix-ul energetic și devin mai ieftine în fiecare an.
În al doilea rând, multe state au stabilit noi obiective pentru reducerea emisiilor și au făcut investiții publice fără precedent în tehnologii mai prietenoase cu mediul. Emisiile din SUA au atins maximul în 2005 și până în prezent au scăzut cu peste 10%. Similar, Rusia, Japonia și Uniunea Europeană au înregistrat deja un maxim al emisiilor, iar acum sunt pe un trend descendent.
Totuși, nivelul emisiilor este încă în creștere în unele țări, în special în China și India. Creșterea poluării în cazul Chinei a fost deosebit de rapidă, nivelul emisiilor dublându-se în ultimii 15 ani. În același timp, China implementează surse regenerabile cu o viteză record, mărindu-și numărul acestor surse de patru ori în ultimul deceniu.
Pană acum, nivelul emisiilor a fost corelat cu creșterea economică. Se preconizează că, în viitor, progresul în ceea ce privește emisiile nu va necesita neapărat renunțarea la câștigurile economice. Pe măsură ce energia regenerabilă este utilizată pe scară largă, iar îmbunătățirile tehnice conduc la o mai mare eficiență, creșterea economică va fi posibilă fără o creștere direct proporțională a poluării climatice.
Citește mai mult:
technologyreview.com – A few pieces of good news on climate change (and a reality check)
Carbonbrief.org – Why China is set to significantly overachieve its 2030 climate goals
Avion pe bază de hidrogen testat cu succes de către un start-up din Marea Britanie
Compania ZeroAvia, lider în dezvoltarea sistemelor pe bază de hidrogen pentru avioane, a testat cu succes cea mai mare aeronavă de până acum alimentată parțial cu ajutorul unui motor cu hidrogen. Avionul de 19 locuri are un motor ce transformă hidrogenul în energie electrică pentru a alimenta una dintre cele două elice.
Totuși, această tehnologie este încă dificil de aplicat la avioanele mari ce zboară pe distanțe lungi, pentru că celulele de combustibil sunt foarte grele, iar alocarea spațiului necesar pentru stocarea hidrogenului în avioane poate fi dificilă. Hidrogenul, spre deosebire de kerosen, necesită un volum mai mare de stocare la bord.
Sectorul de transport aviatic este responsabil pentru aproximativ 3% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Alternative ecologice cum ar fi motorul pe baza de hidrogen ar ajuta foarte mult la reducerea emisiilor generate de industria aviatică. Descoperirea și adoptarea tehnologiile care să permită zboruri mai mari pe distanțe mai lungi vor avea un impact important asupra schimbărilor climatice.
Citește mai mult:
Newscientist.com – Largest plane yet tested with hydrogen-powered engine
Technologyreview.com – Hydrogen-powered planes take off with startup’s test flight
#Tinerii ar trebui să fie lideri ai acțiunii climatice în loc de victime ale politicilor climatice
„Comunitățile locale, tinerii, femeile și fetele ar trebui să fie lideri ai acțiunii climatice și nu victime ale politicilor climatice”, a declarat Archana Soreng, membră a Grupul consultativ de tineret pentru schimbările climatice al Secretarului General al Națiunilor Unite, cu ocazia COP 27.