Newsletterul GREEN ANTI-FAKE: Betonul “verde” ce absoarbe emisiile de carbon

Descoperă întregul green fact checking aici.

Acord politic important la nivelul UE pentru eliminarea emisiilor de carbon în sectorul forestier

Pădurile au un rol crucial în captarea dioxidului de carbon și în combaterea schimbărilor climatice. În Uniunea Europeană, pădurile acoperă o suprafață de peste 40% și absorb anual 7% din emisiile totale de gaze cu efect de seră. Din păcate, UE își pierde aceste rezervoare de carbon mai ales ca urmare a defrișărilor, exploatării forestiere și exploatării solurilor într-un ritm alarmant, potrivit unui studiu recent. Conform recentului acord politic, statele membre s-au angajat, până în 2030,  să elimine din sectorul forestier și al exploatării solului un total cumulat la nivelul UE de 310 milioane de tone de dioxid de carbon.  

Citește mai mult:

Euractiv.com – Deal reached on EU law regulating CO2 removals from forestry, land use

Euractiv.com –Europe rapidly losing its forest carbon sink, study shows

Europarl.europa.eu-https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20170711STO79506/schimbari-climatice-utilizarea-padurilor-din-ue-ca-rezervoare-de-carbon 

Betonul “verde” ce absoarbe emisiile de carbon

Producerea celui mai folosit material de construcții din lume, betonul, este una din marile surse de poluare ale planetei. Doar în 2021, emisiile de carbon asociate producerii betonului au reprezentat aproximativ opt la sută din totalul global, mai mult decât emisiile generate de transportul aviatic și maritim luate la un loc. Compania canadiană CarbiCrete a reușit sa producă, în locul cimentului, un tip de beton sustenabil. Acest beton “verde” folosește reziduuri din industria siderurgică și carbon captat din marile fabrici industriale. Această descoperire revoluționară transformă betonul dintr-o sursă de poluare într-un material ecologic ce absoarbe emisiile de carbon și reduce nevoia gropilor de gunoi.   

Citește mai mult:

Newyorker.com Climate Change From A to Z

Dezeen.com –  „We’re taking CO2 out of the system” says carbon-capturing concrete maker Carbicrete

#PrimaCrizăEnergeticăCuAdevăratGlobală 

Omenirea se află deja în fața “primei crize energetice cu adevărat globale”, a afirmat Fatih Birol, directorul Agenției Internaționale a Energiei (IEA), în timpul unei vizite recente în Singapore. Invazia Ucrainei de către Rusia va avea efecte de lungă durată asupra aprovizionării cu energie și a piețelor, potrivit unui raport publicat tot de către IEA. Această criză energetică globală  ar trebui văzută ca un punct de cotitură, accelerând tranziția globală către energia verde. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.