Citește întregul fact checking aici.
SUA și China reiau cooperarea în domeniul combaterii crizei climatice
SUA și China, statele cu cele mai mari niveluri de emisii CO2 din lume, reiau cooperarea în domeniul climatic, printr-un acord asupra reducerii emisiilor de metan și sprijinirea eforturilor globale de triplare a energiei regenerabile până în 2030. Ambele state au declarat că vor exista „reduceri semnificative ale emisiilor din sectorul energetic” până în 2030.
China, cel mai mare poluator la nivel global, va include pentru prima dată în planul său de acțiune climatică, pe lângă obiectivul reducerii CO2, și reducerea altor gaze cu efect de seră precum oxidul de azot, dar și acțiuni specifice de reducere a emisiilor de metan, o sursă majoră de emisii globale.
Observatorii consideră că această înțelegere este un semn pozitiv înainte de summitul ONU privind schimbările climatice (COP28) ce va avea loc la Dubai pe 30 noiembrie. Cu toate acestea, o reducere a utilizării cărbunelui nu este menționată în document și nu există nicio discuție despre eliminarea combustibililor fosili.
Citește mai mult:
Bbc.com – Climate change: US and China take ‘small but important steps’
Reuters.com – US, China advance climate cooperation following California talks
Agricultura de precizie – o soluție eficientă pentru mediu
Agricultura de precizie reprezintă o nouă modalitate care își propune să minimizeze impactul agriculturii asupra mediului, maximizând în același timp productivitatea și eficiența resurselor. Pentru a optimiza gestionarea resurselor și a crește randamentul culturilor, agricultura de precizie este susținută de tehnologii, inclusiv sateliți, drone și inteligență artificială. Algoritmii bazați pe inteligență artificială, de exemplu, pot analiza datele despre condițiile solului, starea plantelor și prognozele meteo pentru a oferi informații utile pentru irigare precisă, fertilizare și gestionarea dăunătorilor.
Pe măsură ce efectele schimbărilor climatice, inclusiv secetele și eroziunea solului, se intensifică, problema securității alimentare devine mai presantă, iar sprijinirea sectorului agricol este o prioritate tot mai mare pentru investiții. Piața mondială a agriculturii de precizie este așteptată să atingă 14,61 miliarde de dolari până în 2027.
Cu toate acestea, agricultura de precizie nu este lipsită de provocări. Una dintre cele mai mari provocări este gestionarea datelor. Volumul imens de date colectate de senzorii pentru agricultură de precizie poate fi copleșitor și dificil de interpretat. O altă provocare este integrarea tuturor surselor de date și asigurarea ca acestea să lucreze eficient împreună. În ciuda acestor provocări, agricultura de precizie devine din ce în ce mai populară și este considerată cea mai importantă tendință din industria agricolă modernă.
Citește mai mult:
therecursive.com – 10 Climate Tech Trends in Europe: A Sneak Peek into 2024
techtarget.com – Precision agriculture
Semnalul de alarmă din spatele climate emergency
„Climate emergency” este un termen utilizat pentru a descrie starea de urgență climatică globală cauzată de schimbările climatice accelerate, precum și impactul acestora asupra mediului și vieții de pe Terra. Este o expresie care are scopul de a sublinia gravitatea și iminența problemelor legate de schimbările climatice. Cele din urmă menționate reprezintă un termen utilizat extrem de mult și care nu mai provoacă același impact în discursurile publice.
De asemenea, climate emergency evidențiază faptul că acțiuni decisive și imediate sunt necesare pentru a aborda amenințările asociate. Termenul a fost adoptat pentru a evidenția că schimbările climatice nu reprezintă doar o problemă viitoare sau regională, ci o criză globală care necesită atenție imediată și eforturi concertate la nivel mondial.
În anul 2019, Oxford Dictionaries a declarat termenul „climate emergency” cuvântului anului, pe care îl definesc astfel: „o situație care cere acțiune urgentă pentru a reduce sau opri schimbările climatice și a evita eventualele daune ambientale ireversibile rezultate din acestea”. Astfel, se încurajează și luarea de măsuri urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a limita încălzirea globală.
Tot în același an, cuvântul „climate” a devenit cuvântul cel mai frecvent asociat cu „emergency”.
Citește mai mult:
oxfordlearnersdictionaries.com: climate emergency
n-somerset.gov.uk: What is a Climate Emergency
theguardian.com: Oxford Dictionaries declares ‘climate emergency’ the word of 2019
humanium.org: Climate emergency
#Emisiile continuă să crească și haosul climatic se intensifică
„Conferința COP28 pe tema climei, care va avea loc la sfârșitul acestei luni în Dubai, trebuie să fie locul în care să se reducă urgent decalajul de ambiție existent în materie de climă, în condițiile în care emisiile continuă să crească și haosul climatic se intensifică”. Aceste afirmații reprezintă viziunea șefului Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, asupra următoarei Conferințe ONU privind schimbările climatice, mai exact COP28.