Newsletterul ANTI-FAKE: Un an crucial pentru UE

Legislația privind serviciile digitale are avizul Parlamentului European

Joi, 20 ianuarie, membrii Parlamentului European și-au dat avizul privind pachetul legislativ privind serviciile digitale (Digital Services Act), cu câteva amendamente. Iată câteva modificări importante pentru cetățeni:

  1. Publicitatea targetată (acea publicitate online care se adresează unor categorii nișate de consumatori). Varianta cea mai radicală, interzicerea completă a practicilor de publicitate targetată, a fost respinsă, dar au fost acceptate alte prevederi. Nu mai este permisă targetarea minorilor și nici segmentarea publicului pe baza unor criterii sensibile, cum ar fi credințele religioase și orientarea sexuală. Platformele digitale trebuie să simplifice procesul prin care utilizatorii își retrag consimțământul privind utilizarea datelor personale.
  2. Respectarea drepturilor utilizatorilor. Propunerea de a excepta conținutul editorial publicat pe platformele digitale de către organizații media de la moderarea arbitrară realizată de platforme a fost respinsă. În schimb, în forma sa curentă, pachetul legislativ acordă o atenție sporită respectării drepturilor fundamentale, inclusiv libertatea presei.
  3. Anonimitatea online. Utilizatorii trebuie să poată să folosească sau să achiziționeze servicii digitale în mod anonim, atunci când această prevedere poate fi implementată cu eforturi rezonabile de către platformele digitale.

În lunile următoare, vor avea loc dialoguri între instituțiile europene pe marginea noilor reglementări, iar Parlamentul va avea ultimul cuvânt pe versiunea finală.

Citește mai mult:

www.europarl.europa.eu/ – Amendamentele cu privire la DSA

socialeurope.eu/ – Framing the future of the internet

Citește mai multe aici.

Citește fact-checking-ul integral aici.

Cum este utilizată Inteligența Artificială în jocurile de poker

Jocurile online sunt deja, de multă vreme, guvernate de Inteligența Artificială. Tehnologia este însă utilizată și în cazul jocurilor de noroc desfășurate clasic, la masa de poker. Un exemplu este programul PioSOLVER, un instrument bazat pe Inteligența Artificială, care a intervenit major în derularea jocurilor de poker (mai ales în cazul turneelor de mari dimensiuni). Chiar dacă nu se poate folosi în timp real în competiții, jucătorii își pot verifica apoi strategia pe care au abordat-o, pot înțelege mai bine jocul și pot primi idei despre cum ar putea continua.

Citește mai mult:

www.nytimes.com: How A.I. Conquered Poker

#DepășimDezbinarea

„Unii vor spune că progresul social împiedică dezvoltarea economică, iar alții vor încerca să ne împartă în cosmopoliți și cetățeni obișnuiți, în bogați și săraci. Dar adevărul este că progresul pe care ni-l dorim se obține doar dacă depășim această stare de dezbinare. Soluția este să lucrăm împreună, scopul nostru este să restabilim încrederea.” – declarația cancelarului german Olaf Scholz în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos din 2022.

Un an crucial pentru UE

Anul 2022 va fi unul turbulent pentru Uniunea Europeană, pe măsură ce provocările interne și externe cresc. Tendințele globale precum schimbările climatice, digitalizarea, declinul democrației din unele regiuni, relația transatlantică și relația cu unele state precum Rusia sau Ucraina vor avea o influență majoră asupra securității, apărării și procesului de elaborare a politicilor UE.

Citește mai mult:

weforum.orgThe Global Risks Report 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.