Newsletterul Anti-Fake: Teoriile conspirației pot fi periculoase chiar și atunci când nu le credem

Citește articolul complet aici.

Teoriile conspirației pot fi periculoase chiar și atunci când nu le credem

În ce măsură crezi în teoriile conspirației? Chiar dacă respingi categoric aceste teorii sau le accepți într-un sens limitat, pericolul este dat de faptul că aceste afirmații înșelătoare pot deveni extrem de vizibile. Spre exemplu, expunerea la anumite conținuturi eronate pe teme medicale, politice sau electorale le poate crea cititorilor, telespectatorilor sau utilizatorilor de social media un sentiment de neliniște și, în consecință, îi poate face mai neîncrezători sau mai ezitanți când vine vorba despre adoptarea unor comportamente recomandate de autorități sau specialiști; aceasta chiar și în cazul în care respectivele conținuturi eronate sau înșelătoare nu sunt crezute sau chiar sunt respinse în mod explicit.

Citește mai mult:

theconversation.com – Conspiracy theories are dangerous even if very few people believe them

theatlantic.com – Thinking vs. Feeling: The Psychology of Advertising

TikTok crește în preferințele publicului din SUA privind consumul de știri

Un studiu realizat de centrul de cercetare Pew indică faptul că TikTok a devenit o principala sursă de știri pentru 33% dintre utilizatori din SUA, în creștere cu 11 procente față de 2020. Acest trend este îngrijorător în condițiile în care conținutul specific TikTok se viralizează rapid, fără a mai permite verificarea. O altă sursă de îngrijorare este dată de faptul că, din design, platforma TikTok favorizează conținutul video, care este de multe ori necontextualizat (nu are indiciile clasice ale unei știri: cine, ce, când, unde, în ce contetxt).

Citește mai mult:

techcrunch.com – 33% of US TikTok users say they regularly get their news on the app, up from 22% in 2020

abcnews.go.com – Gen Z is bypassing Google for TikTok as a search engine

#Gura lumii

“Gura lumii umflă și adevărul și minciuna până la dimensiuni nemaivăzute” (Istoricul roman Publius Cornelius Tacitus)­

Reglementarea transferului de date dintre UE și SUA

Săptămâna viitoare, se așteaptă ca administrația de la Casa Albă să publice un ordin executiv privind transferurile de date în regiunea transatlantică. În 2020, acordul de confidențialitate a fost invalidat de judecătorii UE din cauza îngrijorărilor că acesta nu îi proteja în mod adecvat pe cetățenii europeni. Prin urmare, UE și SUA au convenit asupra unui acord revizuit.

Citește mai mult:

politico.eu – US expected to publish privacy shield executive order next week

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.