Newsletterul ANTI-FAKE: „Stoparea dezinformării creează încredere și solidaritate”

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Zvonurile și știrile false din alegeri pot influența negativ participarea democratică

Zvonurile și știrile false pot afecta aspecte vitale pentru o democrație, precum încrederea în procesul electoral sau prezența la vot. Cercetătorii din cadrul Election Integrity Partnership au identificat o serie de factori care contribuie la amplificarea zvonurilor: încrederea scăzută în media și autorități, atmosfera de incertitudine specifică alegerilor, încărcătura emoțională, dar și noutatea, repetitia sau ușurința participării la construirea și răspândirea zvonurilor. Platformele și algoritmii rețelelor sociale pot fi manipulați artificial (de exemplu, prin utilizarea unor boți) cu scopul de a viraliza zvonurile și știrile false. Mai relevant este faptul că zvonurile și informațiile false au efecte negative asupra participării democratice, indiferent dacă sunt sau nu crezute.

Citește mai mult:

niemanlab.orgWhat makes an election rumor go viral? Look at these 10 factors

Orașul viitorului sau urbanism cu gravitație zero – un SF devenit realitate

Cum ar fi să locuiești în mega-proiectul viitorului? Un oraș liniar de 170 km și înălțime de 500 m, fără șosele și cu un tren de mare viteză capabil să tranziteze orașul în doar 20 de minute. Neom, din deșertul Arabiei Saudite, are la bază conceptul de “urbanism cu gravitație zero”, adică un oraș structurat pe verticală. Orașul va beneficia de tehnologii de tip “smart city” bazate pe inteligență artificială, pe utilizarea exclusivă de surse de energie regenerabilă și pe un microclimat propriu.

Citeste mai mult:

cnbc.com- Flying taxis, robotic avatars and holograms — Saudi Arabia pushes ahead with its sci-fi city vision

gizmodo.com – Saudi Arabia Breaks Ground on Massive Sci-Fi Megacity

#StopareaDezinformăriiCreeazăÎncredereȘiSolidaritate

„Combaterea dezinformării contribuie la atenuarea dezbinării, permițându-ne să reclădim încrederea și solidaritatea necesare unei democrații consolidate”, a declarat fostul președinte al SUA, Barack Obama, într-un discurs ținut la Universitatea Stanford.

Conferinţa ONU privind schimbările climatice

În perioada 6-18 noiembrie, în Egipt, va avea loc conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP27).  Evenimentul se va concentra pe trei domenii principale: reducerea emisiilor, ajutarea țărilor să se pregătească și să facă față schimbărilor climatice și asigurarea sprijinului tehnic și finanțării pentru țările în curs de dezvoltare.

Citește mai mult:

bbc.com – COP27: What is the Egypt climate conference and why is it important?

Un comentariu la “Newsletterul ANTI-FAKE: „Stoparea dezinformării creează încredere și solidaritate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.