Newsletterul ANTI-FAKE: Reguli mai stricte de securitate cibernetică pentru sectoarele esențiale

Moderarea conținutului: are Elon Musk dreptate?

În contextul știrilor despre achiziția – deocamdată suspendată – a Twitter, Elon Musk a făcut publice câteva dintre planurile sale cu privire la această platformă. Unul dintre acestea se referă la moderarea conținutului: Twitter nu ar trebui să intervină asupra conținutului de pe platformă, dincolo de ceea ce este prevăzut în legile în vigoare din țările unde operează. În cuvintele lui Musk, în cazul deciziilor dificile este mai bine să nu faci nimic: „Dacă este vorba despre o zonă gri, aș spune să lăsăm tweetul să existe. În cazul în care există multe controverse, putem eventual să nu promovăm acel tweet. […] Cred că ar trebui să fim foarte reticenți în a șterge lucruri și să fim foarte precauți cu interdicțiile permanente […].”

Datele de cercetare, însă, arată că moderarea joacă un rol mult mai complex decât lasă Musk să se înțeleagă. Cercetătorii de la Indiana University Observatory on Social Media studiază modul în care sistemele Twitter pot fi folosite în mod abuziv, amenințând astfel idealurile liberale ale schimbului neîngrădit de idei ca precondiție pentru o democrație sănătoasă.

Vulnerabilitățile psihologice (cum ar fi capacitatea limitată de atenție și biasul de confirmare) se cuplează cu cele tehnologice (sistemul de recomandări algoritmice bazat pe popularitate și controversă, nu pe calitate) pentru a amplifica zgomotul și manipularea, iar relațiile dintre nodurile rețelei (liderii de opinie) distorsionează percepțiile despre credibilitatea unui anumit conținut.  Utilizarea abuzivă a platformelor digitale este accentuată de utilizarea boților. Alte forme sofisticate de amplificare artificială a dezinformării folosesc comportamentul neautentic coordonat pentru a crea comunități închise (echo chambers) și pentru a promova pe termen scurt conținutul problematic, ce este apoi șters pentru a evita sancțiunile.

Politicile de moderare care să vizeze explicit acest tip de comportamente abuzive sunt deocamdată singura soluție pentru combaterea fenomenului.

Citește mai mult:
osome.iu.edu – Indiana University Observatory on Social Media

Directiva NIS 2, reguli mai stricte de securitate cibernetică pentru sectoarele esențiale

Directiva NIS 2 a primit acordul provizoriu al Consiliului și al Parlamentului European. Vă oferim o sinteză a elementelor de noutate din respectiva directivă, menită să asigure un nivel comun ridicat de securitate cibernetică, să îmbunătățească reziliența și capacitatea de răspuns la incidente cibernetice.

Citește articolul complet aici.

Citește articolul complet aici.

Clipurile de tip „Tips&tricks” pot fi periculoase

În ultima perioadă, a circulat pe Facebook un clip video în limba engleză care pretindea în mod greșit că anumite teste de sarcină, odată desfăcute, includ în interior „pastila de a doua zi” – pilula contraceptivă care poate fi administrată de urgență, în anumite condiții. Clipul video este parte a genului „tips and tricks”/ „life hacks”, un tip de conținut viral care îi învață pe utilizatori diverse trucuri menite să le facă viața mai ușoară. Conform fact checkerilor care au investigat problema, pastila albă este un absorbant de umiditate care nu este comestibil, după cum este specificat pe site-ul producătorului.

Acest caz atrage atenția asupra faptului că multe dintre așa-zisele soluții pretins miraculoase pentru viața de zi cu zi nu funcționează și pot fi chiar periculoase. Câteva exemple cu potențial dăunător care sunt demontate online includ trucuri în bucătărie, soluții creative de lucru manual, sau secrete de înfrumusețare rapidă a danturii. Vorbim despre un conținut popular și profitabil – 5-Minute Crafts, una dintre sursele cele mai de succes în domeniu, obține în jur de  11,7 milioane de dolari doar din publicitate pe YouTube. Sfaturile de acest tip trebuie tratate cu multă prudență, mai ales când este vorba de sănătate.

Citește mai mult:
wsj.com – Why Life Hack Videos Seem Too Good to Be True. (They Are)
tubefilter.com – Company Behind YouTube DIY Channel Blossom Pulls Down Videos Showing False, Dangerous Hacks

Google încearcă să reducă bias-ul Inteligenței Artificiale

Bias-ul AI are loc atunci când un algoritm al Inteligenței Artificiale produce în mod sistematic rezultate distorsionate, ca urmare a premiselor eronate de la care pornește tot procesul de învățare automată. Cu alte cuvinte, sisteme conduse de Inteligența Artificială nu sunt încă suficient de bine antrenate astfel încât să asigure acuratețea unor rezultate.

Conceptul a pornit de la erori identificate la unele tehnologii de recunoaștere facială în SUA – chiar sisteme utilizate de instituții publice. Problemele apăreau cu precădere (40%) la recunoașterea persoanelor de culoare.

Google și-a propus să găsească soluții pentru acest bias, astfel că a dezvoltat o nouă scală pentru tonurile pielii (Monk Skin Tone), cu 10 culori, pentru a antrena mai bine Inteligența Artificială. Noua paletă de culori a fost gândită să înlocuiască standardul utilizat în prezent, care era format din șase tonuri (Fitzpatrick Skin Type) și care repera cu succes tonurile mai deschise de piele, dar avea probleme la cele mai închise. Google Images folosește deja standardul Monk și filtrează rezultatele în acord cu acesta.

Citește mai mult:
reuters.com – Google unveils new 10-shade skin tone scale to test AI for bias

#CheapSpeech

Conceptul de cheap speech, lansat de E. Volock în 1995 se referea la fenomenul prin care “tot mai multe persoane – bogate sau sărace, populare sau nepopulare, banale sau originale, vor putea pune în circulație, fără nici un obstacol, propriile lor mesaje. Peste 25 de ani, putem spune că fenomenul cheap speech a transformat comerțul, artele, mass media și societatea în ansamblul său.” – fragment din articolul Confronting Misinformation in the Age of Cheap Speech scris de Jeff Kosseff.

Investiții majore în infrastructura globală de internet

Google și Meta investesc masiv în construirea de noi cabluri subacvatice, prin care vor putea asigura infrastructura de internet către milioane de oameni. Rețelele de cabluri vor conecta Africa la internetul global mai puternic decât oricând, dar vor oferi, de asemenea, un nivel de control fără precedent giganților tehnologici din SUA.

Citește mai mult:
restofworld.org – Sea Change

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.