Newsletterul ANTI-FAKE – Lumea Tripolară

Giganții digitali ne vând, în primul rând, publicitate

Giganții digitali, precum Google și Facebook, promit să transforme lumea prin tehnologii revoluționare, cum  ar fi lumile virtuale, mașinile fără șoferi și inteligența artificială. Până atunci, însă, se bazează pe dependența noastră de serviciile deja existente, care îi ajută să construiască un imperiu din venituri de publicitate. Alphabet, compania care deține Google, a realizat 80% din veniturile de anul acesta din publicitate, în timp ce în cazul Facebook, procentul urcă la 98%. Este vorba de încasări uriașe: 50,4 miliarde de dolari pentru Google și 28 de miliarde de dolari pentru Facebook (date raportate pentru perioada aprilie-iunie 2021). Împreună, cinci giganți (Google, Facebook, Alibaba, Bytedance/TikTok și Amazon) atrag jumătate din veniturile din publicitate ale lumii: 296 miliarde de dolari.

Devine clar că modelul de afaceri al giganților tehnologici se bazează aproape exclusiv pe venituri din publicitate; o bună parte din aceste venituri sunt investite în tehnologii prospective. Care sunt consecințele? În primul rând, implementarea unor practici discutabile, precum microtargetarea automatizată a utilizatorilor cu reclame personalizate și colectarea excesivă a datelor personale: cine suntem, ce facem online, unde mergem. În al doilea rând, veniturile din publicitate consolidează dominația giganților tehnologici. Aceștia sunt printre puținii competitori care își permit să facă investiții exorbitante în tehnologiile de vârf, cu randament pe termen lung.

Citește mai mult:

analyticsinsight.netVisualizing Tech Giants’ Artificial Intelligence Ambitions

Citește fact-checking-ul integral aici!

E mai ușor să lansezi zvonuri decât să le combați

Mai în glumă, mai în serios, în unele comunități online se vorbește despre Legea lui Brandolini: „Cantitatea de energie necesară pentru a demonta afirmațiile fără bază factuală este întotdeauna mai mare decât cantitatea de energie necesară pentru a produce acele afirmații”. Alberto Brandolini, un programator italian, a găsit un mod amuzant de a exprima o problemă de care se lovesc permanent cei care combat conținutul înșelător. Pe de o parte, este mult mai ușor să speculezi, fără dovezi, că o anumită afirmație ar putea fi adevărată decât să cauți, să strângi și să expui dovezile că respectiva afirmație nu este adevărată. Pe de altă parte, conținutul înșelător, cum ar fi teoriile conspirației, narațiunile toxice și zvonurile, se viralizează mult mai repede decât informațiile autentice; fact checkerii trebuie să depună mult mai mult efort pentru a atinge audiența. În plus, studiile arată că oamenii pot rămâne marcați de conținutul înșelător chiar dacă sunt expuși la argumentele care îl demontează.

Citește mai mult:

antifake.ro – „Bullshit”, tehnica-surpriză în „manualele” de fake news

skepticalscience.com – The Debunking Handbook

Rezolvă mașinile electrice problemele de mediu și de siguranță?

Mașinile electrice și cele care nu mai au nevoie de șofer au venit la pachet cu promisiunea că vor contribui la siguranța planetei, că vor asigura un mediu mai puțin poluant. Rămâne, însă, o întrebare importantă: ce putem face pentru a reduce dependența de mașini? A folosi mașini mai prietenoase cu mediul nu rezolvă probleme precum: poluarea aerului, traficul tot mai aglomerat, decesele cauzate de accidente rutiere. Facilitățile nou create pentru proprietarii de mașini pot duce la un grad mai mare de utilizare. Putem folosi mașinile mai mult timp și pe distanțe mai mari. Specialiștii și militanții pentru mediu îi îndeamnă pe producători să gândească mașini mai eficiente energetic și mai sigure, iar pe utilizatori îi sfătuiesc să își îndrepte atenția și către alte mijloace de transport mai puțin poluante (biciclete, mijloace de transport în comun etc.).

Citește mai mult:

www.bloomberg.com: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-12/the-dangerous-promise-of-the-self-driving-car?sref=Qk91czAc

www.nytimes.com: https://www.nytimes.com/2021/11/03/technology/electric-vehicles-driverless-cars.html

#LumeTripolara

„Intrăm într-o lume tripolară, în care SUA, Rusia şi China reprezintă puterile care contează. Intrăm într-o lume care este mai instabilă din punct de vedere strategic decât în ultimii 40, 50, 60, 70 de ani. În opinia mea, menținerea păcii între aceste trei puteri trebuie să devină preocuparea dominantă.” – declarația Şefului Statului Major american, Mark Milley.

Epoca giganților tehnologici

În 2005, topul companiilor cu cele mai mari capitalizări de piață din lume era condus de companiile petroliere, multinaționale, firmele de distribuție, finanțe și sănătate. Astăzi, cu excepția Saudi Aramco, giganții tehnologici americani sunt cei care domină clasamentul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.