Un altfel de Accent | Descoperă ghidul #antifake de recunoaștere a comportamentului toxic din mediul online aici.
Citește mai mult aici.
Oamenii sunt îngrijorați că știrile false ar putea fi folosite ca armă
Având o tradiție de 22 de ani, Barometrul încrederii realizat de Edelman în 28 de țări de pe glob relevă o îngrijorare crescută a publicului față de fenomenul fake news. Trei sferturi dintre respondenți (76%) se tem că fake news ar putea fi folosite ca armă, cea mai mare valoare înregistrată până acum. În paralel, încrederea în ecosistemul de informare continuă să scadă: doar jumătate dintre respondenți mai au încredere în media, în general. Paradoxal, mass media se plasează la coada topului încrederii, după mediul de afaceri, cel nonguvernamental și guvern.
Atât media, cât și guvernele sunt percepute ca fiind surse puțin credibile, care induc publicul deliberat în eroare (67%, respectiv 66%). Această stare de fapt este descrisă de către autorii raportului drept „ciclul neîncrederii”, care amenință stabilitatea socială: guvernul și mass media alimentează dezinformarea și tensiunile sociale pentru a obține voturi, respectiv audiență, în timp ce mediul nonguvernamental este presat să rezolve probleme care îi depășesc capacitățile. Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, deoarece neîncrederea în sistemul media și în autoritățile statului sunt indicatori ai societăților vulnerabile la dezinformare.
Citește mai mult:
edelman.com – 2022 Edelman Trust arometer – Top ten findings
Tehnologiile anului 2022
Nature.com a realizat o selecție a celor mai importante demersuri tehnologice ce merită a fi urmărite pe parcursul anului 2022. Acestea sunt:
- Secvențierea completă a genomului uman: Până de curând, 10% din genomul uman era încă necunoscut. O echipă complexă de cercetători americani a publicat anul trecut un rezumat al unei secvențieri complete a unui genom uman, urmând ca recentele descoperiri să fie dezvoltate pe parcursul acestui an.
- Soluții pentru determinarea structurii proteinelor: Cercetătorii au beneficiat în ultimii doi ani de instrumente oferite de Inteligența Artificială care să le permită să determine structura proteinelor cu o viteză și o rezoluție fără precedent.
- Simularea cuantică: Se dezvoltă deja simulatoare cuantice manevrate de Inteligența Artificială care ar putea fi disponibile la nivel comercial în curând, contribuind la realizarea de computere de tip cuantic.
- Terapii genetice țintite: Tehnologia medicală face progrese remarcabile în cercetările ce utilizează medicamente pe bază de acid nucleic, încercând să obțină o lărgire a listei de țesuturi pentru care pot fi aplicate astfel de tratamente.
- Diagnosticare bazată pe CRISPR: sunt realizate studii pentru dezvoltarea proceselor de diagnosticare bazate pe CRISPR, astfel încât aplicabilitatea sistemului să fie mărită.
Citește mai mult:
www.nature.com: Seven technologies to watch in 2022
#NimicNuSeSchimbăNimicNuSeÎntâmplă
„Secretul întunecat al companiilor din Silicon Valley este că membrii Congresului pot ține o audiere la câteva luni, pot să țipe la câte un CEO, […] pot chiar să scoată un raport usturător – nimic nu se va schimba și nimic nu se va întâmpla după aceea”. – Ro Khanna, membru al Congresului SUA, autorul cărții „Dignity in a Digital Age: Making Tech Work for All of Us”, editura Simon & Schuster, 2022.
„Informațiile imperfecte ne determină să luăm decizii imperfecte”
Peste 30 de organizații de știri din SUA, printre care și CNN, Bloomberg și Los Angeles Times, au semnat o scrisoare deschisă prin care își exprimă sprijinul pentru educația media, care ajută publicul să discearnă între jurnalismul de calitate și pseudo-știri. În scrisoare se arată că „informațiile imperfecte ne determină să luăm decizii imperfecte.”