Newsletterul ANTI-FAKE (8-15 februarie 2021)

SUA, strategie de menținere a supremației în domeniul IA

Fidele scopului de a transforma Inteligența Artificială (IA) într-o prioritate strategică de prim rang, Statele Unite au anunțat crearea unui birou central de coordonare a activităților în domeniu, National AI Initiative Office. Ne atrage atenția filosofia care stă la baza acestei inițiative, aceea de a coordona inițiativele venite din trei direcții: guvernul american, mediul privat și cel academic. „Biroul va deveni pilonul central al eforturilor guvernului federal pe termen lung, punctul de întâlnire al cercetării și politicilor publice în domeniul Inteligenței Artificiale și inovării”, relevă Michael Kratsios, consilier la Casa Albă şi director pentru tehnologie.În fața presiunii venite din partea Chinei, SUA își asumă integrarea măsurilor individuale într-un efort colectiv de menținere a supremației. Dezvoltarea IA este una dintre cele mai complexe arii din ecosistemul de cercetare și inovare. Performanțele nu pot fi atinse fără convergența a trei tipuri de resurse: financiare (costurile asociate fiind imense), umane (specialiștii de top în IA sunt relativ puțini și trebuie atrași inclusiv din afara țării) și de leadership politic (se impune articularea unei direcții strategice care să conducă la aplicarea judicioasă a inovațiilor IA).

În ianuarie 2021, membrii Congresului au aprobat un nou pachet legislativ complex în domeniul IA care va accelera și coordona investițiile de la nivel federal și va facilita parteneriatul public-privat în cercetare, elaborarea standardelor industriei și în educație. Necesitatea edificării acestui sistem în SUA, unde mediul privat este deja foarte performant, dovedește că nu ne putem dispensa de contribuția statului în articularea direcțiilor strategice și stimularea inovării în domeniile tehnologice de vârf.

Cum recunoaștem un fact-check făcut corect

Procesul de fact-checking este, fără îndoială, unul complex și consumator de resurse. În ultimii ani, tot mai mulți jurnaliști s-au alăturat acestui demers de verificare a faptelor, introducând în articolele lor afirmații potrivit cărora un anumit conținut este fals, înșelător, incorect sau nefondat. În acest context, se observă că fact-checking-ul nu mai este neapărat tratat drept un gen separat, ci este integrat în practica jurnalistică de rutină. Este important de menționat că, pentru a fi robust și a avea efectul scontat, acela de a verifica acuratețea informațiilor factuale și de a ajuta la consolidarea încrederii publicului, procesul de verificare a faptelor trebuie să fie construit pe argumente clare, solide și să facă trimitere explicită la fapte (nu opinii) ce provin din surse credibile, cu autoritate în domeniu.Citește mai mult:
poynter.org – ‘Embedded fact-checks’ shouldn’t just be about Trump
reuters.com – Reuters launches fact-checking initiative to identify misinformation, in partnership with Facebook

„Vaccinarea forțată” atribuită în mod fals lui Henry Kissinger

Recent, pe rețelele sociale din România, a circulat o postare cu un citat dintr-un discurs atribuit fostului secretar de stat al Statelor Unite, Henry Kissinger, despre „vaccinarea forțată” și reducerea populației prin „servicii de exterminare”. Postarea a adunat aproape două mii de reacții și peste 900 de distribuiri și a fost promovată în diverse grupuri și pagini pe Facebook. În postare nu este indicată sursa informațiilor, neexistând nici o trimitere/ link către discursul diplomatului american sau alte detalii despre contextul în care ar fi fost ținut. Postări asemănătoare pot fi regăsite și în spațiul online internațional, iar rezultatele unor investigații de fact-checking au arătat că citatul atribuit lui Henry Kissinger este o informație complet fabricată, fostul secretar de stat american nu a susținut vreodată un asemenea discurs.Citește articolul complet aici.

Teste IQ pentru inteligența artificială

Studiile cu privire la inteligența artificială sunt legate și de explorarea IQ-ului acesteia, în ultimii ani fiind dezvoltate o serie de teste de IQ pentru IA. Știm deja că IA poate să depășească inteligența umană la o serie de activități, concursurile de șah și competițiile la jocurile electronice fiind un bun exemplu în acest sens. Însă, nu știm încă modul în care se structurează IQ-ul inteligenței artificiale și dacă există un nivel ridicat de învățare abstractă. Spre exemplu, studii recente au evidențiat că IA are dificultăți să identifice logica într-un șir de imagini abstracte. IA nu a reușit să înțeleagă regula folosită într-o serie de schițe pentru a găsi imaginea care lipsește.

Dependența de ecrane, o problemă a elevilor care revin în clase

Dependența de ecran este o problemă des întâlnită în rândul tinerilor și în special în rândul copiilor. În contextul reîntoarcerii în clase după o perioadă îndelungată petrecută în mediul online, reintegrarea în colectivitate va fi una dificilă pentru tineri, însă esențială pentru sănătatea fizică și mentală. Lipsa relațiilor sociale duce la depresie, atacuri de panică și autovătămare, motiv pentru care părinții și profesorii trebuie să facă eforturi pentru a-i determina pe tineri să reducă timpul petrecut în fața ecranelor.Citește mai mult:
nhahealth.com – Screen Dependency Disorder: The Effects of ‘Screen Time’ Addiction

Sistemul de muncă mixt – preferat de angajați

Pandemia de COVID-19 a adus numeroase schimbări și în ceea ce privește modul de lucru. Conform unui sondaj al platformei de recrutare BestJobs, realizat în România, pe un eșantion de 1.300 de utilizatori de internet, peste 64% dintre respondenți preferă ca după încheierea pandemiei să efectueze o parte din muncă acasă. În ciuda problemelor generate de lipsa interacțiunii cu colegii, lucratul de acasă presupune și beneficii ca: un timp mai mare petrecut cu familia, productivitatea și nivelul scăzut de stres. Cum sistemul de muncă tinde să devină unul mixt, 81% dintre respondenți consideră că angajatorul trebuie să aloce bugete suplimentare pentru utilități, consumabile sau achiziționarea unui mobilier de birou adecvat.Citește mai mult:
agerpres.ro – Sondaj peste 64 dintre angajați și-ar dori să lucreze o parte din timp de acasă după pandemie

Donald Trump, achitat pentru a doua oară

Fostul președinte Donald Trump a fost achitat de către Senatul american de acuzația de a fi instigat la asaltul asupra Capitoliului pentru a împiedica investirea contracandidatului Joe Biden.Donald Trump va rămâne în istorie drept singurul președinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare de două ori și al treilea șef de stat american care a trecut prin procedura de impeachment. Râmâne de văzut dacă Trump își va putea menține influența în interiorul partidului Republican, în condițiile în care se pregătesc și alte anchete care îl vizează.

Citește mai mult:
ft.com – Senate acquittal exposes deep Republican rifts over Trump
forbes.com – Trump Says MAGA Movement Has ‘Only Just Begun’ In Celebratory Post-Acquittal Statement

Algoritmii decid succesul rețelelor sociale

Clubhouse, o aplicație lansată recent, s-a extins rapid în mediul online și a devenit un potențial rival pentru marile rețele sociale ca Facebook sau Twitter. Platforma care oferă doar conținut audio permite utilizatorilor să participe la întâlniri tip audio-chat pe diverse subiecte de interes. Experții consideră că viitorul și succesul Clubhouse va depinde de modul în care compania își va ajusta algoritmii online, care în prezent nu prelucrează sau analizează serii mari de date disponibile. Pentru a se menține în topul giganților tech, dezvoltatorii aplicației vor fi nevoiți să elaboreze algoritmi asemănători cu cei ai platformei TikTok, care vor evalua conținutul conversațiilor audio și vor oferi cu precizie recomandări utilizatorilor.Citește mai mult:
apnews.com – EXPLAINER: What is Clubhouse, the buzzy new audio chat app?
theverge.com – Twitter’s Jack Dorsey wants to build an app store for social media algorithms

Să nu lăsăm știrile să ne găsească, ci să le căutăm noi!

Pe 9 februarie 2021 a fost sărbătorită a 18-a ediție a „Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet” (Safer Internet Day), cu o temă reunită din nou sub motto-ul „Împreună pentru un Internet mai bun”. Sărbătorită anual în luna februarie, și ediția din acest an a reunit părțile interesate de pe tot globul în vederea creării unui spațiu digital mai bun și mai sigur, în special pentru copii și tineri. În acest sens, contribuția utilizatorilor este esențială – atât la nivel individual, cât și la nivelul comunității în ansamblu. În contextul actual, al supraabundenței de informații și al tuturor efectelor nedorite derivate din aceasta, un sfat util este cel de a schimba modul în care o știre ajunge la noi. Mai precis, în loc să cădem pradă tentației de a ne informa exclusiv prin intermediul diferitelor platforme digitale și, implicit, al algoritmilor, este dezirabil să căutăm noi înșine, din surse credibile, ceea ce ne interesează despre un anumit subiect. În acest fel, am avea acces doar la conținut de calitate, reducând semnificativ șansele de a întâlni informații înșelătoare sau complet false.Citește mai mult:
vox.com – How to guard your social feeds against election misinformation
theguardian.com – Facebook greatest source of Covid-19 disinformation, journalists say

#GiveBackOurData
#ControlAsupraDatelorPersonale

În contextul apariției ideii de „capitalism de supraveghere”, părintele Internetului, inventatorul world wide web-ului, Tim Berners-Lee, luptă să ofere utilizatorilor o autoritate completă asupra datelor lor cu caracter personal, prin programul de suveranitate a datelor, Solid.Citește mai mult:
theconversation.com – Tim Berners-Lee’s plan to save the internet: give us back control of our data

Acțiuni colective în instanță împotriva giganților tehnologici

O nouă directivă europeană va permite asociațiilor pentru protecția consumatorului din UE să lanseze acțiuni colective în instanță împotriva companiilor din industria tech. Mecanisme colective vor putea fi inițiate și în baza cooperării transnaționale, în special, în cazul încălcării dreptului consumatorilor la protecția datelor personale. În următoarea perioadă, se așteaptă intentarea a numeroase acțiuni juridice împotriva unor companii, ca TikTokApple sau Facebook.Citește mai mult:
techcrunch.com – EU’s top privacy regulator urges ban on surveillance-based ad targeting

Un comentariu la “Newsletterul ANTI-FAKE (8-15 februarie 2021)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.