Newsletterul ANTI-FAKE: Dezinformarea are rădăcini sociale adânci

Dezinformarea are rădăcini sociale adânci

Raportul Institutului Aspen despre maladiile comunicaționale (dezinformare, informații înșelătoare și afirmații dăunătoare) conține câteva idei relevante pentru orientarea măsurilor de combatere. În primul rând, o criză incomplet înțeleasă nu poate fi rezolvată corespunzător. Problema dezinformării și știrilor false, deși se manifestă în planul comunicării, își are rădăcinile planul social. Ea „este cauzată de provocările mai mari cu care se confruntă națiunea (americană -n.n.) – de la creșterea inegalității veniturilor, până la scăderea încrederii în instituții, de la perpetuarea ciclului de știri și informații menite să agite spiritele, la fragmentarea mass media tradiționale și explozia rețelelor sociale”.  În absența acestor factori agravanți, dezinformarea ar fi mai puțin persuasivă pentru public. De aceea, creșterea rezilienței sociale presupune rezolvarea acestor tensiuni și nu se limitează doar la combaterea informațiilor înșelătoare.

O a doua idee, care derivă din cea exprimată mai sus, este că eradicarea completă a fenomenului este problematică. Scopul trebuie să fie protejarea celor mai vulnerabili: comunitățile marginalizate economic și social, precum și categoriile mai predispuse la a cădea în plasa informațiilor înșelătoare. În al treilea rând, trebuie stabilite niște obiective realiste – mai bine rezolvăm mai puține aspecte, dar temeinic, decât să risipim eforturile în direcții prea ambițioase. În acest sens, prioritate trebuie să aibă formele de manifestare cele mai dăunătoare: cele care afectează sănătatea publică, integritatea alegerilor și pe cele care dau glas pozițiilor extremiste și incitatoare la ură împotriva anumitor grupuri sociale. Mai multe recomandări specifice, în funcție de aceste direcții prioritare, puteți consulta în raportul integral.

Citește mai mult:
atlanticcouncil.org – The Long Fuse: Misinformation and the 2020 Election
rjea.ier.gov.ro – Tackling Disinformation: EU Regulation of the Digital Space

Părinți, atenție la activitățile online ale copiilor voștri!

Guvernul francez pregătește un nou proiect de lege destinat siguranței copiilor. Proiectul prevede ca toate dispozitivele electronice (computere, telefoane, console de jocuri și tablete) să aibă instalate programe prin care părinții să poată supraveghea activitatea copiilor pe respectivul dispozitiv. Principalele riscuri pentru copii sunt: expunerea la un conținut neadecvat vârstei (de la pornografie până la reclame la jocuri de noroc sau mesaje care incită la autoagresiune), interacțiunea cu prădători sexuali și alt tip de agresori care încearcă să profite de credulitatea copilului dumneavoastră și expunerea la acte de violență sau de hărțuire online (cyberbullying).
Dacă doriți să vă ajutați copiii să navigheze printre aceste pericole, vă recomandăm câteva intervenții. Învățați-i ce reprezintă informațiile personale și faptul că nu trebuie niciodată să le dezvăluie necunoscuților pe internet. Arătați-le cum să securizeze conturile pe rețelele sociale și supravegheați discret activitatea lor pe aceste rețele. Spuneți-le ce tip de comportamente online nu sunt normale, pentru a putea recunoaște tentativele de hărțuire sexuală sau de altă natură. Încurajați-i să vă semnaleze orice situație de acest tip imediat, fără frica de consecințe.

Citește mai mult:
privacyhub.cyberghostvpn.com – Internet Safety Guide for Kids

Eforturi de reglementare a spațiului digital

Reglementarea mediului online reprezintă o preocupare constantă pentru instituțiile naționale și internaționale. Sunt realizate progrese în această direcție, însă, dat fiind că spațiul digital se află în continuă dezvoltare și transformare, devine tot mai complex și apar provocări noi pentru cadrele legislative și de reglementare. În acest sens, cele 193 de state membre ale UNESCO au aprobat un acord global privind etica în domeniul Inteligenței Artificiale. Demersul are ca scop definirea valorilor și principiilor comune necesare pentru o dezvoltare corectă și sănătoasă a Inteligenței Artificiale.

O altă inițiativă recentă pentru reglementare vine din partea Comisiei Europene și reprezintă o propunere de reglementare a publicității electorale și politice. UE își propune să protejeze procesul electoral și dezbaterile democratice prin contracararea practicilor netransparente utilizate în mediul online în contextul campaniilor electorale. Proiectul legislativ face referire la transparența publicității electorale, la utilizarea informațiilor cu un conținut sensibil și la modul în care aceste noi reguli vor fi puse în aplicare și la nivel național. Inițiativa europeană este privită ca fiind complementară cu aplicarea Digital Services Act (DSA), respectiv cu eforturile de reglementare a platformelor online.

Citește mai mult:
antifake.ro – Cadrul de auto-reglementare a platformelor digitale devine mai riguros în UE
gandul.ro – Măsuri mai stricte pentru combaterea dezinformării

#TooBigToCareAboutPublicDebate

„Trebuie să ne asigurăm că există garanții pentru pluralismul mass-media, inclusiv online, astfel încât nimeni să nu devină prea mare pentru a-și permite să ignore dezbaterea publică” – declarația comisarului european pentru piaţa internă, Thierry Breton, cu privire la crearea unei „Redacții Europene” care va reuni 16 agenții de presă din UE și va facilita colaborarea transfrontalieră a jurnaliștilor.

Giganții tech obligați să deschidă birouri locale în Rusia

Rusia a cerut ca 13 companii străine de tehnologie, printre care Google, Apple, Facebook, Twitter, TikTok și Telegram, să fie reprezentate oficial pe teritoriul Rusiei, până la sfârșitul anului 2021. În caz contrar, firmele se pot confrunta cu restricții privind publicitatea și finanțarea sau cu interdicții totale pe teritoriul Rusiei.

Citește mai mult:
reuters.com – Moscow tells 13 mostly U.S. tech firms they must set up in Russia by 2022

6 comentarii la “Newsletterul ANTI-FAKE: Dezinformarea are rădăcini sociale adânci

 1. dobry sklep spune:

  Appreciating the dedication you put into your site and detailed information you
  provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material.
  Great read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.
  I saw similar here: Sklep internetowy

 2. Astrid spune:

  Wow, wonderful weblog format! How long have you ever
  been running a blog for? you made running a blog glance easy.
  The whole look of your website is excellent, as smartly as the content
  material! You can see similar here sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.