Un altfel de Accent! Descoperă aici analiza-pilot a unei comunități de tip echo chamber din mediul online.
Citește Amprenta Digitală integral aici!
Citește fact-checking-ul integral aici!
Organizațiile media depind de colectarea datelor utilizatorilor
Mass media tradiționale (radio, TV, presa scrisă) și-au extins de mulți ani prezența în mediul online. Lor li se adaugă organizații de știri exclusiv digitale. În ambele cazuri, organizațiile media depind de veniturile din advertising-ul online. Conform publicației The Intercept, acesta este motivul pentru care organizații media importante din SUA fac lobby împotriva reglementării practicilor de colectare a datelor în vederea publicității hiper-personalizate.
Această situație ilustrează un paradox: deși sunt critice la adresa platformelor digitale, organizațiile media depind de acestea pentru a genera venituri semnificative. Este vorba de un sistem complex de publicitate, în care producătorii includ automat programe de colectare a datelor (tracking) în aplicațiile digitale pe care le dezvoltă și în care există companii specializate în comercializarea acestor date (data brokers). Site-urile de știri sunt cele mai înțesate de trackere, conform unui raport realizat de Ghostery și citat de The Intercept.
Modelul se încadrează la ceea ce Shoshana Zuboff numește „capitalism de supraveghere”: „utilizarea unilaterală a experienței umane văzută ca materie primă gratuită în vederea colectării datelor comportamentale” și comercializării acestora către terți.
Citește mai mult:
ghostery.com – Tracking the Trackers 2020
weforum.org – Is data privacy a thing of the past in a digital world?
Inteligența Artificială – contribuție la procesul de reproducere
Oamenii de știință din China au dezvoltat, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, un sistem care să monitorizeze și să îngrijească embrionii dintr-un uter artificial. Acesta poate verifica modificările petrecute în mediul în care se dezvoltă embrionul și poate face ajustări, după nevoie.
Sistemul propus de cercetătorii chinezi ar putea permite creșterea copiilor în laborator, fără să mai fie nevoie de o mamă purtătoare pentru cuplurile care nu pot avea un copil. Tehnologia se află într-o fază incipientă de dezvoltare și continuă să fie îmbunătățită. Invenția este testată pe embrioni de animale, testele umane fiind deocamdată interzise. Există, de asemenea, o posibilă problemă de etică, în cazul în care această invenție ar duce la un ritm alarmant de „producere” de copii în laboratoare.
Citește mai mult:
futurism.com – Chinese Scientists Create System to Care for Embryos in Artificial Womb