Capcanele pseudoștiinței
Există câteva exemple celebre de pseudoștiință, cum ar fi studiul doctorului Andrew Wakefield, care demonstra o legătură între vaccinuri și autism și a pus bazele mișcării anti-vacciniste așa cum o cunoaștem astăzi. Studiul a fost retras ulterior, deoarece s-a dovedit că era plin de erori intenționate, iar celelalte studii similare nu au putut identifica o legătură între vaccinare și autism. Un alt exemplu, despre care am mai scris, este pseudo-documentarul „Hold up”, care prezintă un amestec de informații înșelătoare, imprecise sau inexacte, tehnici de influențare, declarații și interviuri, amestecate cu unele date reale sau verificabile pentru a crea iluzia de veridicitate.
O altă tendință care se încadrează în zona științei fake se referă la „uzinele de publicații”. De exemplu, un site din Rusia promite doritorilor să îi adauge în mod fraudulos în lista de autori ai diverselor articole ce urmează a fi publicate. Costul acestui serviciu ilicit urcă până la 5000 de dolari. Cel puțin 400 de anunțuri de pe site corespund unor lucrări ce au apărut în zeci de publicații, unele sub egida unor edituri de vârf: Elsevier, Oxford University Press, Springer Nature, Taylor & Francis, Wolters Kluwer și Wiley-Blackwell.
Citește mai mult:
scientificamerican.com – Drawing the line between science and pseudo-science
antifake.ro – Informații pseudo-științifice asociate în mod eronat cu o universitate din Spania
Cronologia atacurilor cibernetice asupra Ucrainei
Jurnaliștii specializați în domeniul tehnologiei au documentat astfel de atacuri petrecute în ultimii ani, ceea ce se poate constitui într-un adevărat manual despre natura războiului cibernetic și despre efectele sale asupra mediului informațional. Iată câteva puncte cheie ale acestei cronologii, împreună cu sursele din care cei interesați pot afla mai multe amănunte.
Citește mai multe:
cyberpeaceinstitute.org – Ukra
wired.com – Watch A Timeline of Russian Cyberattacks on Ukraine
csoonline.com – Russia-linked cyberattacks on Ukraine: A timeline | CSO Online
msspalert.com – Russia Invades Ukraine: Kinetic Warfare and Cyberattack Timeline
news.sky.com – Cyber, war and Ukraine: What does recent history teach us to expect?
Citește mai multe aici.
Republica Moldova, în malaxorul dezinformării
Site-ul EUvsDisinfo a făcut o analiză a dezinformării care țintește Republica Moldova, precum și a măsurilor de combatere adoptate de către autorități. Conform Indexului Rezilienței pentru 2021, Republica Moldova este o regiune destul de vulnerabilă în fața dezinformării, în special la nivelul ecosistemului media, atât cel tradițional, cât și cel digital.
Citește mai mult
amo.cz – Disinformation Resilience Index in Central and Eastern Europe in 2021
Moderarea conținutului nu înseamnă cenzură
Citește mai mult:
techdirt.com – Why Moderating Content Actually Does More To Support The Principles Of Free Speech
#DigitalHyperdrive
Avertismentul ONU privind schimbările climatice
Citește mai mult:
politico.eu – 5 takeaways from UN report on how world can still stop climate change