Încă știm prea puține despre cum funcționează platformele
În 2021, Comisia a dat publicității propunerile de consolidare a Codului. Printre neajunsurile identificate, trei ies în evidență: calitatea variabilă a rapoartelor de activitate pregătite de platforme, lipsa unui sistem standardizat de monitorizare și lipsa unor evaluări independente privind eficiența măsurilor adoptate de către platforme. Platformele sunt reticente privind creșterea transparenței, din două motive: invocarea confidențialității în raport cu alți competitori și protejarea intimității utilizatorilor – deși există modalități de colectare a datelor în mod anonim.
Deocamdată, o mână de companii gigantice orientate spre profit controlează cât de mult știe publicul despre lumea digitală, observă profesorul universitar Joshua Tucker. De ce este important ca oamenii de știință să aibă acces la mai multe date? Deoarece cei din afara marilor companii de tehnologie nu sunt la curent cu cele mai multe dintre mecanismele interne ale acestora – în ciuda rolulului central pe care aceste platforme au ajuns să îl joace în structurarea discursului public. Pentru a putea formula politici publice eficiente, protejând în același timp libertatea de exprimare, avem nevoie să cunoaștem mai multe detalii privind sursa dezinformărilor, cum se răspândesc și cum afectează societatea. Companiile de social media ar trebui să primească ajutorul cercetătorilor independenți pentru a înțelege mai bine și diminua răul social produs de dezordinea informațională.
Citește mai mult:
scientificamerican.com – It’s Time to Open the Black Box of Social Media
Citește articolul complet aici.
Principalele dezinformări cu privire la războiul din Ucraina care au circulat în luna martie
Raportul poate fi accesat aici.
Cum a evoluat dezinformarea despre schimbările climatice
Pentru prima oară în istorie, Panelul Interguvernamental privind Schimbările Climatice, aflat sub egida ONU, a nominalizat dezinformarea ca o barieră semnificativă în calea măsurilor de reducere a riscurilor. În prezent, dezinformarea despre climă este mai greu de combătut, deoarece a suferit transformări care o fac mai credibilă pentru public. Dacă acum un deceniu, cei care răspândeau dezinformarea negau în întregime dovezile științifice despre încălzirea globală, în prezent sădesc îndoiala prin metode mai subtile, prin respingerea soluțiilor propuse. Argumentele lor cresc neîncrederea în concluziile oamenilor de știință și reprezintă în mod înșelător costurile economice ale politicilor de combatere a schimbărilor climatice. În plus, marii poluatori recurg la tehnici de greenwashing (prin se declară preocupați de protecția mediului doar în aparență, fără să ia măsuri decisive în acest sens) și înșelăciune (prin care sponsorizează, din umbră, rapoarte aparent independente, favorabile industriei și bazate pe argumente șubrede).
Citește mai mult:c
climatechangecommunication.org – America Misled: How the fossil fuel industry deliberately misled Americans about climate change
crankyuncle.com – A history of FLICC: the 5 techniques of science denial
Încasările din reclamele digitale – afectate de ieșirea din pandemie
Concurența TikTok reprezintă, de asemenea, o problemă pentru giganții digitali. De exemplu, se estimează că veniturile din publicitate ale TikTok se vor tripla pe parcursul anului 2022, depășind valorile cumulate estimate pentru Twitter și Snapchat. Competitorii încearcă să preia rețeta videoclipurilor scurte, investind major în astfel de noi funcționalități ale platformelor (Reels sau Shorts).
Citește mai mult:
antifake.ro – Giganții digitali ne vând, în primul rând, publicitate
#Miliardarii domină #PiațaPublică
Indexul libertății presei 2022
Citește mai mult:
rsf.org – RSF’s 2022 World Press Freedom Index : a new era of polarisation