Newsletterul ANTI-FAKE (9-16 noiembrie 2020)

Platformele digitale: de la angajamente voluntare la un cadru legislativ complet

Ecosistemul digital suferă de pe urma a două vulnerabilități care nu pot fi gestionate decât în tandem: amplificarea fără precedent a conținutului dăunător („harmful content”), în toate formele lui, de la fake news până la discurs incitator la ură și, respectiv, consolidarea poziției de monopol a giganților digitali. Această poziție de monopol atrage după sine un nou tip de putere asupra sferelor publice naționale sau chiar transnaționale (cum este cea europeană). Gatekeeperi de nouă generație ai informației și comunicării publice, platformele digitale au devenit prea mari pentru a mai putea fi ignorate și prea puternice pentru a putea fi lăsate să se auto-reglementeze. Ele sunt ținta unor măsuri progresive de reglementare din partea instituțiilor naționale sau supranaționale.De curând, Australia a lansat spre consultare publică un Cod de bune practici privind gestionarea dezinformării în mediul online. Documentul oglindește îndeaproape prevederile echivalentului său european, Codul UE de bune practici privind dezinformarea. Caracteristicile comune ale celor două modele pornesc chiar de la caracterul voluntar al acestora: semnatarii se pot retrage oricând doresc, fără niciun fel de consecințe, și nu sunt obligați să aplice decât acele prevederi care  servesc   scopurilor, tehnologiilor și categoriilor de public proprii.

Citește articolul complet pe Convorbiri europene.

Mișcarea anti-vaccinistă pune tunurile pe vaccinul de la Pfizer

La scurt timp după ce Pfizer și BioNTech au anunțat iminența apariției noului vaccin împotriva COVID-19, după ce acesta a trecut a treia fază a testelor clinice, grupurile anti-vaccinare au pus în mișcare afirmații înșelătoare menite să discrediteze descoperirea. Aceste grupuri vizează, prin mesajele lor, persoanele nehotărâte cu privire la vaccinarea anti-COVID-19. Cu această ocazie, au fost reactivate narațiunile conspiraționiste din primele luni de pandemie, conform cărora SARS-CoV-2 a fost conceput intenționat pentru a servi intereselor economice ale Big Pharma, Bill Gates și OMS. Și în România au apărut reacții similare pe Facebook. Mai multe pagini, grupuri și persoane au reluat temele și mesajele anti-vacciniste, sau au redistribuit postări mai vechi pe acest subiect.Dincolo de narațiunile conspiraționiste menționate mai sus, experții sunt de acord că este nevoie de prudență: vaccinul folosește tehnologii experimentale și siguranța acestuia trebuie testată foarte riguros înainte de utilizarea sa comercială.

Citește mai mult:

Dezinformarea atribuită surselor care provin dinspre Rusia, într-o „continuă schimbare și adaptare”, potrivit New York Times 

Potrivit New York Times, tacticile, tehnicile și procedurile (TTP) de manipulare informațională ce pot fi atribuite surselor de proveniență rusească devin tot mai complexe și mai dificil de combătut. O analiză recentă arată că cele mai comune campanii de dezinformare lansate dinspre acest spațiu sunt concepute să amplifice unele vulnerabilități și teorii ale conspirației locale pentru a genera haos și panică.Eforturile de manipulare informațională acoperă areale largi ale spațiului digital, de la tacticile de micro-influență, prin crearea unor conturi false care administrează pagini și grupuri ce promovează dezinformare, până la cooptarea unor lideri sau activiști locali autentici care comunică anumite mesaje sau instigă la proteste.

Citește mai mult:

Exploatarea sexuală – în continuă creștere în mediul online

Traficul de persoane și exploatarea sexuală a unor persoane vulnerabile, în special fete tinere și copii, prin intermediul rețelelor sociale și al platformelor de mesagerie, a cunoscut o creștere globală în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit organizațiilor cu activitate în domeniu. Comitetul pentru înlăturarea discriminării împotriva femeilor (CEDAW) a cerut ajutorul platformelor digitale pentru a folosi tehnologia digitală cu scopul de a identifica potențiali traficanți și a reduce riscul de expunere la exploatare sexuală.Citește mai mult:
news.un.org – Social media-based trafficking on the rise during coronavirus pandemic

Studiu: o treime dintre români și-ar implanta un cip pentru a deveni mai inteligenți

Un studiu al companiei Kaspersky arată că 35% dintre români sunt dispuși să devină mai inteligenți chiar și prin implantarea unui cip în creier. Cercetarea realizată în mai multe țări din Europa și Africa de Nord arată că aproape jumătate dintre români sunt „total” sau „în mare parte” de acord să fie folosită tehnologia de augmentare umană pentru a face oamenii mai inteligenţi. Deși una dintre cele mai populare teorii ale conspirației care a circulat în România în pandemie a fost cea cu privire la implantarea unor cipuri în corpul oamenilor pentru a-i urmări, datele studiului indică un număr semnificativ de români care ar lua în considerare îmbunătățirea performanței intelectuale cu ajutorul tehnologiei.

Citește mai mult:
euronews.com – Will microchip implants be the next big thing in Europe?
theconversation.com – ”I choose to be a cyborg”: Why I implanted computer chips in my hands

Învățământul online poate adânci inegalitățile în rândul elevilor și studenților

Joi, 12 noiembrie, Comisia Europeană a publicat Monitorul anual al educației și formării, în care sunt analizate evoluția educației și formării în UE și în statele membre. Raportul arată că, în cazul României, trecerea la învățământul exclusiv online poate agrava inegalitățile în rândul elevilor și studenților. Sunt necesare măsuri precum: îmbunătățirea competențelor digitale ale cadrelor didactice, îmbunătățirea calității educației și a îngrijirii preșcolarilor, asigurarea educației și formării de calitate și în acord cu cerințele de pe piața muncii.Citește mai mult:
ec.europa.eu – Monitorul anual al educației și formării: România – În pofida măsurilor de atenuare a impactului COVID-19 asupra educației, trecerea la învățământul la distanță riscă să agraveze inegalitățile deja mari

Maia Sandu va fi noul președinte al Republicii Moldova

Maia Sandu, liderul Partidului pro-european Acțiune și Solidaritate, a câștigat duminică, 15 noiembrie, alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Candidata PAS a fost votată de 57% dintre alegători, în timp ce contracandidatul său, președintele în funcție, Igor Dodon, a fost votat de 43%. Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost de 52,77%. În diaspora, Maia Sandu a condus detașat cu 92% din voturi.

Citește mai mult:
euronews.com – Pro-EU Maia Sandu wins Moldova’s presidential election
deschide.md – Prezidențiale 2020. Analiză anti-fake news: Narațiunile propagandei socialiste menite să o discrediteze pe Maia Sandu

Sănătatea Uniunii Europene

Pe 11 noiembrie, Comisia Europeană a publicat planul de consolidare a agențiilor europene de sănătate împreună cu un set legislativ de măsuri pentru pericole internaționale de sănătate. Propunerea vizează o majorare (605 milioane euro) a bugetelor celor două agenții – Centrul European pentru Prevenirea și Cotrolul Bolilor (ECDC) și Agenția Europenă pentru Medicamente (EMA) – și extinderea capacității acestora de a colabora cu statele membre. Ca urmare, ECDC va putea declara situație de urgență la nivel european în cazul unei pandemii. Deși bine intenționată, această propunere nu este însoțită de măsuri de sancționare, agențiile având dreptul doar la recomandări cu privire la planurile naționale.Citește mai mult:
ema.europa.eu – What we do
healtheuropa.eu – The creation of a European Health Union

 

Cu ochii larg deschiși prin jungla informațională

Teoria inoculării este o teorie socială care urmărește să crească reziliența publicului în raport cu narațiunile înșelătoare. Prin analogie cu vaccinarea, inocularea comunicațională presupune expunerea la mesaje „diluate”, care să antreneze audiența cu privire la diversele manifestări ale dezinformării cu care se pot întâlni pe viitor. Tehnica inoculării ajută în lupta cu fake news, făcându-i pe utilizatorii platformelor digitale mai alerți în raport cu tehnicile de dezinformare. În practică, rețelele sociale au introdus în ultimii ani avertismente/ etichete/ informații factuale lângă postările social media care pot induce în eroare. Cercetările confirmă că această strategie reduce parțial credibilitatea dezinfomării, dar afectează și încrederea în informațiile adevărate.

#Lockdown

„Lockdown” a fost desemnat cuvântul anului 2020 de Dicţionarul britanic Collins.

Turneul Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, în Europa și Orientul Mijlociu

Săptâmâna aceasta, Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, începe un turneu în șapte țări din Europa și Orientul Mijlociu. Șeful diplomației SUA va vizita Franţa, Turcia, Georgia, Israelul, Emiratele Arabe Unite, Qatarul şi Arabia Saudită. Pe agenda discuțiilor se află schimbările climatice, comerțul cu Iran și soluționarea conflictului din Nagorno-Karabah. De asemenea, Mike Pompeo va fi primul secretar de stat al SUA care vizitează una dintre coloniile israeliene din Cisiordania și platoul Golan.

Citește mai mult:
axios.com – Scoop: Pompeo plans unprecedented visit to West Bank settlement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.