Newsletterul ANTI-FAKE: 9-16 august

Declarațiile OMS cu privire la a treia doză de vaccin distorsionate pentru a susține ca vaccinurile sunt ineficiente

Recent, în spațiul online, au circulat mai multe articole și postări care susțineau că Organizația Mondială a Sănătății „nu recomandă vaccinarea”, „recunoaște în mod oficial că vaccinurile sunt ineficiente/ periculoase”, iar „campaniile de vaccinare ar trebui întrerupte”. Aceste afirmații au pornit de la unele declarații preluate trunchiat din cadrul conferinței de presă a OMS cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19. De fapt, șeful OMS a solicitat țărilor care au reușit să imunizeze o parte semnificativă a populației să amâne vaccinarea cu a treia doză pentru a asigura accesul la vaccinare și pentru populația din țările mai puțin dezvoltate.

Citește fact-checking-ul integral aici.

Pericolul dezinformării despre schimbările climatice

Cel mai recent raport al Panelului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change) este descris drept ”un cod roșu pentru umanitate”. Concluziile sale, fundamentate pe dovezi științifice de ultimă oră, arată că fereastra de acțiune împotriva încălzirii tot mai rapide a planetei se îngustează dramatic. De la ultimul raport din 2014, oamenii de știință au devenit tot mai siguri că trecem în stadiul de criză climatică, iar activitatea umană este indicată drept cauza sigură a încălzirii accentuate și a fenomenelor meteo extreme.

În acest moment de cotitură, se duce o bătălie asupra interpretărilor publice privind cauzele crizei climatice și soluțiile ce se impun.  Există riscul ca informațiile false sau înșelătoare cu privire la schimbările climatice să întârzie luarea unor măsuri politice necesare, dar greu de acceptat, deoarece vor impune restructurarea activităților economice și sociale. Conform cercetătorilor, în spatele campaniilor de dezinformare se află uneori grupuri de interese, cum ar fi companiile petroliere, iar  rețelele sociale nu au limitat suficient acest fenomen. În plus, tehnicile de dezinformare despre schimbările climatice se adaptează pentru a deveni mai persuasive la nivel local.

Citește mai mult:

futurium.ec.europa.eu/Handling climate disinformation

https://www.sciencenews.org/Climate change disinformation is evolving. So are efforts to fight back

Scrolling-ul obsesiv. Este cazul să mă opresc?

Pandemia de COVID-19 a schimbat modul în care folosim social media pentru a consuma știri. Avem tendința să consumăm mai multe știri pe subiecte legate de pandemie când au loc evenimente-cheie în evoluția situației. Mai exact, în astfel de momente, oamenii au un nivel mai ridicat de incertitudine, și încearcă, prin consumul constant de știri, să găsească unele confirmări sau explicații. De exemplu, perioada de început a pandemiei (martie-aprilie 2020) sau apariția variantei Delta (mai-iunie 2021) a noului coronavirus sunt doar două momente în care nivelul de incertitudine a fost ridicat, iar oamenii au folosit deseori știrile din social media pentru orientare. Acest obicei nu este unul sănătos, fiind frecvent asociat cu „obezitatea informațională” – practic, suntem bombardați permanent cu tot felul de informații, iar noi, din dorința de a fi la curent cu ceea ce se întâmplă, ne „îndopăm” cu absolut tot ceea ce ne oferă, „pe gratis”, rețelele sociale.

Deși pentru unii oameni consumul ridicat de știri din social media este o cale facilă de a găsi unele explicații cu privire la ceea ce se întâmplă și, deci, de a-și reduce nivelul de incertitudine, aceasta nu este o regulă. Scrolling-ul obsesiv prin știri despre pandemie este un fenomen ce trebuie tratat cu prudență. Mai exact, dacă vă încearcă stări de anxietate sau neputință sau dacă simțiți că multitudinea de informații existente pe subiecte legate de pandemie vă copleșește, atunci este timpul să reflectați asupra motivelor care vă determină cu adevărat să căutați noi și noi informații. Uneori, căutarea permanentă de informații noi poate ascunde lipsa de curaj de a accepta realitatea așa cum este ea. În plus, este important să luați în calcul faptul că scrolling-ul obsesiv vă poate face mai vulnerabili în fața informațiilor cu potențial înșelător.

Citește mai mult:

nationalgeographic.comEndless scrolling through social media can literally make you sick

medium.comDoes Scrolling on Social Media Cause Brain Damage?

theconversation.comWhen too much news is bad news: is the way we consume news detrimental to our health?

TikTok – cea mai descărcată aplicație din lume

Peisajul digital s-a schimbat in anul 2020, pe fondul restricțiilor de circulație. Aplicații precum Facebook, Whatsapp, Instagram – toate aparținând companiei americane Facebook – au fost depășite de TikTok ca număr de descărcări. Deținută de compania chineză ByteDance, TikTok (Douyin în China) este o platformă socială pe care utilizatorii împărtășesc scurte videoclipuri. Popularitatea ei, datorată îndeosebi generației Z, este totodată o cauză de îngrijorare în SUA și nu numai, din considerente de intimitate. Nici aplicația Whatsapp nu inspiră încredere pentru mulți, motiv pentru care Telegram, o alternativa mai privată, a avansat câteva poziții in clasament, fiind acum a șaptea cea mai descărcată aplicație din lume.

Citește mai mult:

Vox.com – The real story behind TikTok

NYTimes.com – Millions Flock to Telegram and Signal as Fears Grow Over Big Tech

#ȚintăMaiDificilă

„Trebuie să devenim o țintă mai dificilă pentru adversarii noștri.” – Chris Inglis, primul director de securitate cibernetică de la Casa Albă, în cadrul unei intervenții despre prioritățile strategice ale mandatului său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.