Newsletterul ANTI-FAKE (29 septembrie – 7 octombrie)

Rețelele sociale, dominate de vocile anti-vacciniste

YouTube va bloca tot conținutul care exprimă poziții anti-vaccinare, indiferent dacă este vorba de vaccinul împotriva COVID-19 sau despre alte vaccinuri aprobate. Interdicția vizează doar acele afirmații despre vaccinuri și vaccinare care sunt în mod obiectiv false, precum „vaccinurile sunt periculoase și cauzează boli cronice” sau „vaccinurile nu reduc transmisia bolii sau infectarea”. Clipurile care dezinformează cu privire la substanțele pe care le conțin vaccinurile vor fi, de asemenea, eliminate.

Această măsură reprezintă un pas înainte pentru „curățarea” mediului online de informațiile poluante. Cercetările arată că discursul despre vaccinare exprimat pe rețelele sociale are câteva caracteristici îngrijorătoare: este dominat de pozițiile anti-vaccinare, care sunt foarte vocale, și care atrag mai mult engagement decât conținutul pro-vaccinare, în timp ce informația oficială este limitată. În plus, persoanele care preferă rețelele sociale în detrimentul altor surse de informare refuză vaccinarea mai des decât persoanele care se informează din mass media tradiționale (ziare, TV, radio, surse oficiale).

Citește mai mult:

thelancet.com – The online anti-vaccine movement in the age of COVID-19

antifake.ro – Algoritmii YouTube afectează informarea corectă

Vaccinurile împotriva COVID-19 nu provoacă forme mai severe ale infecției

Robert Malone, medic și cercetător american, a sugerat recent că „vaccinurile anti-COVID fac virusul mai periculos din cauza procesului de amplificare a dependenței de anticorpi”. Malone se prezintă drept inventator al vaccinurilor pe bază de ARN mesager și susține că persoanele vaccinate ar suferi forme mai severe ale infecției COVID-19. Într-adevăr, Robert Malone a contribuit cu dovezi timpurii că, în principiu, ARN mesager ar putea fi administrat cu succes, însă aceasta nu îl face inventatorul vaccinurilor sau al tehnologiei pe bază de ARN mesager. Iar afirmația sa referitoare la periculozitatea vaccinului nu este susținută de dovezi: în studiile de laborator pe animale, în studiile clinice și odată cu administrarea vaccinului în rândul populației, vaccinurile COVID-19 nu au prezentat semne că pot stimula infecția sub acțiunea anticorpilor (ADE) sau că ar provoca forme mai severe.

Citește fact-checking-ul complet aici!

Instituții media „pedepsite” pentru comentariile cititorilor

Curtea Supremă din Australia ia în considerare pedepsirea companiilor media pentru comentariile pe care le primesc la postările publicate de acestea pe rețelele sociale. Viitoarea decizie ar avea în vedere o condamnare anterioară, în care instituții mass-media au fost sancționate pentru comentariile defăimătoare adresate tânărului care făcea obiectul respectivelor articole. Chiar dacă publicațiile consideră că nu le pot fi imputate răspunsurile primite la știrile postate în social media. Discuția vine în completarea discuțiilor deja existente în Statele Unite despre reformarea legii privind internetul (Secțiunea 230 a „communications decency act”).

Citește mai mult:

https://www.nytimes.com/2021/09/24/technology/facebook-australia-comments.html

https://www.cnet.com/news/section-230-how-it-shields-social-media-and-why-congress-wants-changes/

Cum a strâns TikTok un miliard de utilizatori?

Platforma video TikTok a anunțat atingerea pragului de 1 miliard de utilizatori.  Ritmul de creștere a fost galopant, de la 55 de milioane de utilizatori în ianuarie 2018, la 700 de milioane în vara anului 2020, cărora li s-au adăugat încă 300 de milioane de noi utilizatori până în prezent. TikTok a devenit atât de popular într-un timp atât de scurt, deoarece algoritmul său livrează conținut mulat perfect pe interesele și preferințele fiecărui utilizator în parte. În plus, postările afișate sunt mereu noi și atractive, deoarece sunt organizate în funcție de trend-uri și provocări virale prioritizate de algoritm. Tinerii folosesc TikTok, printre altele, deoarece este ”cool”, le permite să își manifeste spiritul ludic și le conferă satisfacția de a se alinia unor curente la modă.

Citește mai mult:

sbi.sydney.edu.au – What’s the secret of TikTok’s success?

youtube.com – TikTok Misinformation is Spreading and it’s #Dangerous

#GoodForFacebook

„Am văzut în repetate rânduri conflicte de interese între ceea ce era bun pentru public şi ceea ce era bun pentru Facebook. Şi Facebook, de fiecare dată, a ales ce era mai bine pentru ea şi pentru profiturile ei.” – dezvăluirile făcute de Frances Haugen, fost manager de produs al companiei Facebook, într-un interviu pentru CBS.

Rezultatele reuniunii inaugurale a Consiliului pentru Comerț și Tehnologie

Pe 29 septembrie, la Pittsburgh, SUA, a avut loc reuniunea inaugurală a Consiliului UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie (TTC). Negocierile s-au desfăşurat pe 10 grupe de lucru consacrate unor teme cum ar fi Inteligenţa Artificială, lanţuri de producţie digitale şi aprovizionarea cu materii prime. Atât UE, cât și SUA și-au luat angajamentul să colaboreze în materie de standarde tehnologice, inclusiv reglementări comune a sistemelor bazate pe Inteligență Artificială, producție de semiconductori, investiții transatlantice, climă și tehnologie ecologică.

reuters.comCompetition, chips, AI on table at first U.S.-EU trade and tech meet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.