Newsletterul ANTI-FAKE (27 octombrie – 3 noiembrie)

Ce urmează după Facebook papers?

Facebook papers, așa cum a fost denumită scurgerea masivă de documente interne ale Facebook care dezvăluie unele practici neetice ale companiei, se transformă într-o criză de relații publice, dar, potențial, și într-o problemă de natură legală. Cantitatea de informație devine copleșitoare; peste 50 de articole despre Facebook papers au fost publicate deja și se estimează că mai există material pentru încă o lună și jumătate de breaking news. Cele mai marcante dezvăluiri sunt legate de efectele  negative asupra adolescenților, incapacitatea platformei de a gestiona informațiile înșelătoare și favorizarea deliberată a conținutului care polarizează și care generează emoții negative. Mai mult decât atât, problemele sunt globale. Atunci când își extinde influența pe o anumită piață, compania face acest lucru fără a înțelege adecvat impactul asupra societății respective și este dezinteresată să se implice în limitarea contribuției proprii la apariția unor fenomene sociale negative.

Ce urmează pentru Facebook? Acțiunile companiei au scăzut cu aproximativ 5%, iar acționarii își propun să diminueze puterea directorului executiv, Mark Zuckerberg. În plus, compania ar putea răspunde inclusiv legal, în SUA, acuzațiilor că și-ar fi indus deliberat în eroare investitorii. Au apărut reacții dure inclusiv la nivelul Uniunii Europene, oficiali europeni considerând că a sosit timpul reglementării la sânge. Schimbarea numelui companiei în ”Meta” și prezentarea viziunii despre metavers au fost întâmpinate, poate puțin prematur, cu dezinteres, ironii și scepticism. Este puțin probabil, dar și insuficient, să reparăm Facebook peste noapte. Nici celelalte platforme digitale nu se dezic de practicile de creștere a engagementului pentru care îl acuzăm astăzi pe Zuckerberg. Este nevoie de o reparare a întregului model de dezvoltare a serviciilor și produselor digitale bazate pe Internet, indiferent de cine sunt ele dezvoltate.

Citește mai mult:

theatlantic.com – How Facebook Fails 90 Percent Of Its Users

gandul.ro – Dormi liniștit, algoritmul se înfurie pentru tine!

Citește fact-checking-ul integral aici:

Negarea schimbărilor climatice, în avantajul companiilor petroliere

Directorii executivi ai marilor companii petroliere vor primi citații din partea Congresului Statelor Unite. Anunțul a fost făcut la finalul unei audieri în Congres, prima în cadrul căreia reprezentanții companiilor petroliere au fost chestionați sub jurământ în legătură cu suspiciunea că ar încerca să influențeze conversația publică despre schimbarea climatică. În ciuda tentativelor recente de a-și îmbunătăți imaginea, companiile sunt acuzate că sprijină grupuri de lobby care neagă schimbarea climatică și încearcă să împiedice adoptarea măsurilor legislative de combatere a acesteia.

Deși tot mai multe persoane conștientizează efectele dramatice ale schimbărilor climatice, acestea pot fi induși în eroare de campaniile pe marginea acestui subiect. Un sondaj realizat în Marea Britanie a descoperit că narațiunile înșelătoare care îi păcălesc pe cei mai mulți respondenți se referă la presupusa lipsă de consens a oamenilor de știință privind cauzele schimbării climatice. Un sfert dintre respondenți au admis că nu verifică informațiile despre acest subiect. Prin urmare, oamenii trebuie ajutați să facă diferența mai bine între informațiile credibile și cele înșelătoare cu privire la schimbările climatice. Activitățile de fact checking și comunicarea preventivă care demontează cele mai frecvente narațiuni înșelătoare pot fi deosebit de utile în acest proces.

Citește mai mult:

eu.usatoday.com – Fact check: Scientific consensus says humans are dominant cause of climate change

theconversation.com – The five corrupt pillars of climate change denial

Tiktok: audieri în SUA despre relația cu autoritățile chineze

Reprezentanții Tiktok au fost audiați în Senatul Statelor Unite în data de 26 octombrie. Temele principale au fost: (1) colectarea de date de identificare biometrică și informații biometrice și (2) transmiterea de informații către autoritățile din China. Unul dintre directorii executivi ai companiei care deține Tiktok a dat asigurări că informațiile provenite din SUA sunt complet protejate, luându-se măsuri speciale în acest sens (datele sunt stocate chiar pe teritoriul țării) și a negat eventuale transmiteri de informații către guvernul chinez. Senatorul responsabil de audieri a urmărit capacitatea companiei ByteDance (Tiktok) de a rezista în fața unor eventuale presiuni venite din partea Chinei pentru a obține date despre utilizatorii aplicației. Popularitatea foarte mare a rețelei sociale Tiktok, mai ales în rândul publicului tânăr, impune o atenție sporită din partea autorităților pentru modul în care sunt colectate, gestionate și păstrate datele utilizatorilor. Senatorii prezenți la audiere au atras atenția și asupra modului în care activitatea de pe Tiktok este puternic influențată de algoritmi.

Citește mai mult:

www.antifake.ro: https://www.antifake.ro/accent-algoritmii-tiktok-te-cunosc-mai-bine-decat-crezi/

www.vox.com: https://www.vox.com/the-goods/22424902/tiktok-bytedance-musically-business-bloomberg

#StopCoronaFakeNews

StopCoronaFakeNews reprezintă un set de instrumente de măsuri legale, tehnologice și educaționale pentru combaterea știrilor false despre COVID-19, dezvoltat de Eugène Loos, cercetător al Universității din Utrecht.

SUA: Evoluția percepțiilor cu privire la amenințările de securitate națională

Raportul anual al US Director of National Intelligence arată că Rusia, China, Iran și pandemia de COVID-19 sunt percepute drept amenințările principale la adresa securității naționale a SUA în anul 2021. Însă percepțiile americanilor cu privire la provocările de securitate națională s-au schimbat în mod repetat în ultimele trei decenii. Spre exemplu, în 2011, Afganistan, Iran, Rusia și Coreea de Nord erau evaluate drept riscurile principale la adresa securităţii naţionale a SUA.

Citește mai mult:

dni.gov2021 Annual Threat Assessment of the US Intelligence Community

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.