Newsletterul ANTI-FAKE (26 iulie – 2 august)

Subiectul imunității dobândite natural – instrumentalizat pentru a susține inutilitatea vaccinării împotriva COVID-19

 Afirmație înșelătoare:

„Persoanele care au avut anterior COVID-19 nu ar trebui să se vaccineze”

Explicație/Context

Joseph Mercola, medic osteopat din SUA considerat unul dintre superspreader-ii informațiilor eronate cu privire la vaccinare, susține că „persoanele care au avut anterior COVID-19 nu ar trebui să se vaccineze”.

Un raport realizat de organizația  non-profit  Center for Countering Digital Hate (CCDH) arată că majoritatea informațiilor înșelătoare și a dezinformării cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19 au fost răspândite pe rețelele sociale de doar 12 persoane. Printre aceștia, o figură proeminentă se află Joseph Mercola, medic osteopat din SUA, fondator al mai multor companii, inclusiv al unor site-uri și bloguri prin care a răspândit diverse teorii lipsite de dovezi științifice și a comercializat produse și suplimente alimentare. Printre cele mai recente afirmații lansate de Mercola se numără și declarația că  „persoanele care au avut anterior COVID-19 nu ar trebui să se vaccineze”. În acest sens, Mercola citează în mod eronat mai multe studii, printre care o cercetare care nu a fost examinată de experți relevanți din domeniu (sistemul peer-review) și alte două studii care, de fapt, arată prezența anticorpilor la câteva luni după infectare, dar nu demonstrează nivelul de protecție împotriva reinfectării cu COVID-19.

Citește fact-checking-ul integral aici.

Informațiile online despre cancer, înșelătoare în unul din trei cazuri

Cu excepția notabilă a subiectelor legate de pandemia de COVID-19, puține eforturi se realizează pentru a combate și limita răspândirea informațiilor înșelătoare pe alte teme medicale, cum ar fi simptomele și tratamentele diverselor afecțiuni și sfaturi legate de prevenție, dietă și fitness. Această relativă lipsă de reacție este o problemă, ținând cont de amploarea fenomenului. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Utah au studiat acuratețea informațiilor medicale despre cancer care pot fi accesate pe rețelele sociale și au descoperit că o treime dintre articolele cele mai populare pe acest subiect conțineau informații înșelătoare, iar o altă treime, informații dăunătoare. Mai mult decât atât, conținutul de acest tip a generat mai multă atenție decât cel valid din punct de vedere medical.

Acest rezultat confirmă una dintre caracteristicile importante ale conținutului înșelător: acesta circulă cu mult mai multă ușurință decât informațiile factuale, deoarece reușește să genereze emoții și reacții imediate din partea utilizatorilor și este amplificat tehnologic. De aceea, este înțelept să manifestăm prudență în fața conținutului senzaționalist, care s-a viralizat rapid, deoarece este foarte posibil să nu fi fost deloc verificat. În plus, este recomandat să nu distribuim materiale de a căror acuratețe nu putem fi siguri și să verificăm întotdeauna informațiile medicale întâlnite pe internet cu medicul nostru curant.

Citește mai mult:

engineering.stanford.edu – How fake news spreads like a real virus

healthliteracysolutions.orgTop Ways to Fight Health Misinformation

Cybersickness: simptome și măsuri de protecție

Ați simțit vreodată că lumina ecranului de la telefon sau laptop vă obosește ochii și vă cauzează dureri de cap? Ați experimentat stări de amețeală sau de greață după ce ați privit la ecran pentru prea mult timp? Deși aceste simptome sunt frecvent asociate cu simple stări de oboseală a ochilor, ele sunt, de fapt, legate de o afecțiune din ce în ce mai întâlnită astăzi, și anume „senzația de rău cibernetic” (cybersickness). Aceasta reprezintă o stare de disconfort caracterizată de amețeală şi de greaţă, dureri de cap, lipsa capacităţii de concentrare, inflamarea ochilor, similară cu ceea ce simt persoanele care au rău de mișcare.

Astfel de simptome pot fi experimentate în legătură cu o varietate de dispozitive pe care le folosim zilnic, de la laptop sau tabletă până la telefonul mobil sau televizor și pot să se manifeste chiar și după 24 de ore de la folosirea intensă a unui dispozitiv. În unele cazuri, simptomele persistente precum durerile de cap severe, amețeala sau inflamarea ochilor pot afecta în mod semnificativ coordonarea și atenția.

Cum vă puteți proteja? Nu există soluții minune, însă unele recomandări pot fi de folos: (1) asigurați-vă întotdeauna că vă calibrați dispozitivele din punct de vedere vizual (luminozitate și mărimea fontului), astfel încât ochii dumneavoastră să fie cât mai puțin solicitați; (2) în măsura în care este posibil, folosiți o protecție pentru ochi (de exemplu, ochelari anti lumină albastră); (3) luați o pauză dacă începeți să simțiți vreun disconfort asociat cu folosirea ecranelor.

Citește mai mult:

healthline.comAll About Cybersickness

nationalgeographic.comEndless scrolling through social media can literally make you sick

Project December: Catharsis sau o promisiune falsă?

Pentru prima dată, tehnologia ne oferă șansa de a învinge chiar moartea celor dragi, prin simularea conversației cu o persoană dispărută. Este vorba de un chatbot dotat cu inteligență artificială, dezvoltat de programatorul Jason Rohrer în cadrul proiectului Project December. La baza chatbot-ului, se află unul dintre cele mai avansate modele lingvistice, GPT-3, deținut de OpenAI. Aplicând sofisticatul model GPT-3 unui chatbot, Roher a creat posibilitatea de a simula o conversație cu personaje fictive, inventate de utilizatori, dar și cu persoane care au decedat, dar ale căror conversații sunt recreate pe baza amintirilor. Algoritmul își „construiește” replicile dintre cele mai des întâlnite cuvinte identificate într-o vastă „bibliotecă”. Astfel, Project December poate facilita conversații realiste, dând uneori impresia că chatbot-ul ar fi capabil de empatie și alte emoții. Conversații sofisticate, cu aer de autenticitate, cu acest chatbot au fost împărtășite pe Reddit, ceea ce ridică întrebări și cu privire la posibilitatea utilizării nocive, pentru a răspândi dezinformarea, pentru a crea panică, pentru a atenta la reputația unei persoane publice.

Citește mai mult:

WSJ.com – Can Artificial Intelligence Replace Human Therapists?

BBC.com – What are ‘bots’ and how can they spread fake news?

#CeiCareSădescÎndoiala

„Spre deosebire de oamenii de știință, cei care sădesc îndoiala au o sarcină mult mai ușoară, ei nu trebuie să dovedească nimic.” – Dr. Naomi Oreskes, geolog, într-un interviu despre scăderea încrederii în știință și despre negaționiștii schimbărilor climatice produse de către om.

Noile servicii de securitate cibernetică

Premierul polonez a anunțat înființarea unui serviciu special dedicat combaterii infracționalității online care va asista poliția împotriva criminalilor cibernetici. Similar, Guvernul României intenționează să înlocuiască CERT-RO cu o noua instituție publică: Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

4 comentarii la “Newsletterul ANTI-FAKE (26 iulie – 2 august)

 1. dobry sklep spune:

  Its like you read my mind! You appear to know a lot approximately this,
  such as you wrote the guide in it or something.
  I think that you could do with some p.c. to pressure the message home a little bit, however instead of that, this is fantastic blog.
  A great read. I’ll certainly be back. I saw similar here:
  dobry sklep and also here:
  dobry sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.