Newsletterul ANTI-FAKE (19-26 octombrie 2020)

Infodemia COVID-19 declanșează starea de urgență în comunicarea publică

Organizația Națiunilor Unite a lansat, pe 21 octombrie, campania#PledgetoPause, care îndeamnă utilizatorii rețelelor sociale să facă o pauză înainte de a distribui în mod reflex informațiile din mediul digital. Campania își propune să responsabilizeze utilizatorii rețelelor sociale, în contextul în care infodemia COVID-19 declanșează o „stare de urgență în domeniul comunicării publice”, după cum s-a exprimat Melissa Fleming, directorul de comunicare al ONU.Cercetările privind dezinformarea online arată că o soluție eficientă pentru a limita uriașul potențial de viralizare al știrilor false este să amânăm decizia de a apăsa butonul „share”. Pauza „de cinci secunde”, după cum ne sfătuiesc inițiatorii campaniei #PledgetoPause, are rolul de a ne permite să ne detașăm de emoțiile puternice declanșate de știrile false despre COVID-19, de a studia mai atent informațiile și de a le verifica, eventual, din alte surse. Respectarea acestei reguli simple de igienă digitală întrerupe lanțul de infectare. Știrile false au un potențial de viralizare de câteva ori mai mare decât informațiile adevărate și ajung astfel la mult mai mulți utilizatori. De aceea, orice intervenție care limitează caracterul lor contagios este binevenită.

Citește mai mult:
antifake.ro – Infodemia COVID-19 în România. O analiză a dezinformării în spațiul digital

„Vaccinul anti-COVID-19 îi va transforma pe oameni în maimuțe”

Campanii de dezinformare lansate în Rusia susțin că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford este periculos și va transforma oamenii în maimuțe, pe motiv că în fabricarea sa se folosește virusul de la cimpanzei.Imagini modificate cu premierul britanic, Boris Johnson, transformat în Yeti sau afișe cu King Kong și „vaccinul pentru maimuțe” au fost difuzate de televiziunea de stat rusă și au devenit virale pe rețelele sociale.

Conform EUvsDisinfo, narațiunile despre vaccinurile dezvoltate în țările occidentale sunt parte a unor ample campanii de dezinformare provenite din Rusia despre modul „dezastruos în care UE gestionează pandemia”. Scopul acestora este subminarea încrederii cetățenilor în guvernele europene și într-un viitor vaccin aprobat de acestea. De asemenea, aceste campanii de dezinformare au țintit și țări precum India și Brazilia, în care Rusia a încercat să își vândă propriul vaccin anti-COVID-19.

Citește mai mult:
edition.cnn.com –Kremlin dismisses vaccine disinformation campaign accusations as ‘circus’
nature.com – COVID vaccine confidence requires radical transparency

Peste 100.000 de nuduri create și distribuite în mediul online prin intermediul Inteligenței Artificiale

Un robot ce rula pe aplicația de mesagerie Telegram a generat și distribuit nuduri false a peste 100.000 de persoane, fără acordul acestora. Organizația pentru detectarea fake-urilor vizuale, Sensity, a identificat aceste deepfake-uri create de o inteligență artificială (IA) care folosește numai poze publice de pe rețelele sociale pentru a crea aceste falsuri. Persoanele afectate au fost preponderent femei, 70% provenind din Rusia și alte țări din estul Europei, inclusiv România. Combaterea deepfake-urilor devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce IA progresează.Citește mai mult:
mediafax.ro – Microsoft a dezvolat un nou tool care depistează deepfake-ul
adevarul.ro – Amazon se alătură Facebook în lupta împotriva videoclipurilor deepfake
forbes.ro – Bot Generated Fake Nudes Of Over 100,000 Women Without Their Knowledge, Says Report

Suedia exclude compania Huawei din viitoarele proiecte 5G

Autoritatea de reglementare pentru piața de telecomunicații din Suedia (PTS) a luat decizia de a interzice echipamentele produse de Huawei în dezvoltarea rețelei naționale 5G. Urmând modelul SUA, tot mai multe state europene evaluează riscurile reprezentate de Huawei, temându-se de presupuse operațiuni de spionaj ale Chinei. Până acum, Suedia și Marea Britanie au adoptat poziția radicală de a interzice Huawei, în timp ce alte state, precum GermaniaPoloniaFranțaDanemarca și Italia mizează pe o abordare mai subtilă. Acestea înăspresc condițiile de securitate în domeniu, ceea ce poate împiedica, practic, penetrarea tehnologiilor Huawei pe piața 5G. Poziția României pe acest subiect, exprimată de președintele Klaus Iohannis: „Noi ne dorim reţele sigure, care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate”.Citește mai mult:

România – în topul țărilor cu un număr mare de vârstnici infectați cu COVID-19

Potrivit CNN, cea mai îngrijorătoare tendință cu care se confruntă Europa în contextul celui de-al doilea val al pandemiei COVID-19 este răspândirea masivă a virusului de la tineri la vârstnici. În România, dar și în alte țări, rata de infectare în rândul vârstnicilor este de două ori mai mare față de primul val al pandemiei, iar printre cele mai întâlnite consecințe ale acestei tendințe se numără creșterea numărului de decese și suprasolicitarea spitalelor.Citește mai mult:
cnn.comThe number of older people getting coronavirus in Europe is rising again. That’s really bad news

Robotul Victor, ajutor în lupta împotriva coronavirusului

Un robot autonom ce folosește radiație UV pentru a elimina microbii patogeni, precum noul coronavirus, se plimbă prin încăperile Spitalului Universitar din București. Acesta este primul astfel de robot de pe piață, fiind cumpărat și donat spitalului de către BCR. Victor, ce a preluat numele celebrului bacteriolog Victor Babeș, a fost dezvoltat de Modulab, un laborator de cercetare și dezvoltare din București. Proiectul a fost susținut de EBRD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), iar introducerea pe piață a fost efectuată în colaborare cu firma românească de consultanță Advanced Thinking. Produsul, o izbândă a cercetării autohtone, va fi ofertat și la export.Citește mai mult:
bbc.com – Can you kill coronavirus with UV light?
stirileprotv.ro – OMS demontează toate miturile despre coronavirus. Informațiile false care circulă online

În pofida pandemiei, economia Chinei a înregistrat o creștere de 4,9%

China a înregistrat o creștere de 4,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2020, față de aceeași perioadă din 2019. De asemenea, sectorul de vânzări a crescut cu 3,3% în septembrie, iar rata șomajului urban a scăzut până la 5,4%. A doua cea mai mare economie mondială a avut o recuperare rapidă post-coronavirus. Experții consideră că ritmul de creștere al Chinei s-a datorat politicilor restrictive împotriva răspândirii COVID-19 și implementării unor proiecte majore de infrastructură. Recent, Fondul Monetar Internațional a estimat că economia Chinei va fi singura care va încheia acest an în creștere.Citește mai mult:
politico.eu – The coronavirus economy: How bad will it get?
weforum.org – How to sustainably revive the economy after COVID-19?

Fond secret pentru promovarea reclamelor anti-Trump

Mai mulți miliardari din Sillicon Valley au creat un fond secret de donații de aproape o sută de milioane de dolari pentru a difuza reclame televizate împotriva lui Trump. Peste o sută de spoturi publicitare diferite sunt difuzate la televizor, în perioada campaniei electorale, între 29 septembrie și 3 noiembrie. Printre miliardarii care au contribuit la acest fond uriaș se regăsesc co-fondatorul Facebook Dustin Moskovitz, Eric Schmidt, fost director general al Google sau Jeff Lawson, fondatorul platformei Twilio. Donațiile anti-Trump constituie cea mai mare sumă cheltuită vreodată pentru distribuirea mesajelor televizate ale democraților.Citește mai mult:
nbcnews.com – Dem super PAC launches ads hitting Trump on coronavirus response
politico.com – Super PACs continue pummeling Trump, even as Biden swears off negative ads

„Dovedește-mi că mă înșel!” – dezinformarea face apel la ignoranță

„Apelul la ignoranță” (lat. argumentum ad ignorantiam) este o eroare logică în care se susține că o afirmație este adevărată doar pentru că nu a fost dovedită ca falsă (sau invers). Un exemplu clasic: unii oameni susțin că există extratereștri, tocmai fiindcă nu au apărut dovezi că NU există. Acesta este un mod vicios de gândire: în loc să aducem dovezi în sprijinul ideilor noastre, avem pretenția ca cei din jur să ne demonstreze contrariul. Apelul la ignoranță devine un mecanism de dezinformare atunci când cei care fac afirmații înșelătoare despre COVID-19 se folosesc de incertitudinile privind pandemia pentru a-și impune propriile speculații: „Poți să-mi dovedești că nu e așa?”Citește mai mult:
Ad Ignorantium (Appeal to Ignorance)

#RețeleleSocialePortavocePentruIdioțișiNebuni

„Atunci când am creat rețelele sociale, intenția noastră nu a fost ca acestea să devină portavoce pentru idioți și nebuni. În cazul în care industria nu va găsi soluții pentru această problemă, vor fi introduse reglementări legislative.” – declarația lui Eric Schmidt, ex-CEO al Google(„The context of social networks serving as amplifiers for idiots and crazy people is not what we intended,” „Unless the industry gets its act together in a really clever way, there will be regulation.”)

Liderii UE reuniți prin video-conferință
În ultima săptămână în Europa s-au înregistrat noi recorduri îngrijorătoare privind pandemia. Ca urmare, pe 29 octombrie, liderii UE vor participa la o video-conferință pentru a aborda problema celui de-al doilea val de infectări cu SARS-CoV-2, anunță Euractiv. Se vor discuta noi măsuri – inclusiv o posibilă carantinare – și colaborarea dintre statele membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.