Mica tranziție
Trei formațiuni se află pe podiumul alegerilor de duminică. Strict statistic, PSD consemnează victoria numărului: are cel mai mare număr de primari și de consilieri, a câștigat cele mai multe Consilii județene (20), urmat de PNL (17) și de UDMR (4). Despre ce victorie poate fi vorba, când a pierdut Bucureștiul, unde nu mai deține decât primăria sectorului 4? Pierderea președinției Consiliului județean Vrancea deținută de aproape 30 de ani de către Marian Oprişan este un semnal mai puternic decât înfrângerea Gabrielei Firea, întrucât simbolizează sfârșitul unei epoci.
Câștigătorul statistico-simbolic al alegerilor este PNL, care deține, în momentul de fată, 17 consilii judeţene şi a câştigat – în alianţă cu USR-Plus – capitala; a reuşit să dislocuiască PSD din anumite fiefuri – Vrancea, Giurgiu, Maramureş, a câştigat primării importante, cum ar fi cea din Iaşi şi Constanţa, dislocuind, din nou, PSD. Are un număr de primari care depăşeşte 1000, secondând PSD.
Câştigătorul simbolic al recentelor alegeri este, de departe, USR – Plus. Mai întâi, a câştigat capitala (PNL nu are nici un primar, USR are trei, plus primarul capitalei). La votul politic la nivelul Bucureştiului, USR Plus se află pe locul doi, la puține procente de PSD (cca 33 de procente), în timp ce PNL are mai puţin de 20 de procente. Marea străpungere a formațiunii este câştigarea primăriilor din câteva oraşe importante – Timişoara, Braşov, Alba Iulia, unde au fost învinşi primari PNL bine cotaţi, precum şi susţinerea unor bătălii strânse pentru Constanţa, Iaşi şi alte oraşe ale ţării. Este formaţiunea care deţine poziţii importante în urbanul mare. Iar cine deţine astăzi urbanul mare – ne spune o lege a mişcării opiniei publice – deţine, mâine, provincia.
Va urma o dispută şi mai aprinsă decât până acum: fiecare va dori să ne spună că el este câştigătorul. Blocajele se vor accentua. Declaraţia zilei a fost oferită de către Dan Barna: „reprezentăm alternativa la vechile partide politice”. Va urma o mică tranziţie în care USR Plus va face cărţile: va declanşa disputa şi cu PNL, ori va intona doar imnul depesedizării?
|
|
Studiu: Tinerii, cei mai predispuși să creadă în dezinformarea despre COVID-19
Un nou studiu arată că americanii cu vârste între 18 și 24 de ani sunt mai predispuși să creadă în informațiile false cu privire la originea, căile de transmitere sau severitatea coronavirusului. La realizarea studiului au participat 21.196 de persoane, iar rezultatele au arătat o fragmentare clară a răspunsurilor pe categoriile de vârstă. Respondenții cu vârsta între 18 și 24 de ani prezintă o posibilitate de 18% de a crede într-o afirmație falsă, în comparație cu 9% pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani.
|
|
Sursă grafc: https://www.nytimes.com/2020/09/23/technology/young-people-more-likely-to-believe-virus-misinformation-study-says.html
Noul studiu vine în contradicție cu concluziile altor cercetări ştiinţifice care au arătat că persoanele cu vârsta de peste 65 de ani ar fi de șapte ori mai predispuse să disemineze informații false, în comparație cu cei din categoria 30-44 de ani.
Citește mai mult:
axios.com – Gen Z is eroding the power of misinformation
nytimes.com – Getting wise to fake news
|
|
Un citat fals preluat de pe un site de satiră a fost atribuit unui lider din Australia
O imagine în care era indicată declarația premierului statului Victoria, Daniel Andrews, a circulat timp de mai multe zile pe Facebook și a adunat mii de reacții și distribuiri. În contextul noilor măsuri de restricție impuse în mai multe state, liderului australian i-a fost atribuit un citat fals în care acesta ar fi afirmat că „se pot evita foarte multe probleme, dacă oamenii vor înceta să insiste să își mai apere drepturile.”
Citatul a fost, de fapt, preluat de pe un site care publică articole satirice, însă imaginea a reușit să inducă în eroare persoanele de pe rețelele sociale. Oficialii guvernului statului Victoria au confirmat că declarația nu aparține premierului.
|
|
Sursă foto: https://factcheck.afp.com/australian-state-leader-misquoted-misleading-facebook-posts-which-shared-satirical-article-fact
De multe ori știrile false și articolele satirice pot fi confundate. În conținutul său, o satiră poate face apel la parodie, metaforă sau distorsionarea realității, asemănător cu conținutul știrilor false. De reținut că articolele satirice sunt publicații de umor și ironie, în care faptele reale sunt exagerate sau ridiculizate.
Citește mai mult:
eu.usatoday.com - Fact check: Claim that Biden called the Second Amendment 'obsolete' is satire
theconversation.com – Too many people believe satirical news is real
|
|
România, cea mai mare rată a deceselor de COVID-19 din Uniunea Europeană
Conform datelor publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), România este pe primul loc în UE în ceea ce privește rata deceselor de COVID-19 în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori. România (rata 2,8) este urmată de Spania (2,4), Bulgaria (1,3) și Franța (0,9). Conform raportului ECDC, șapte state membre ale UE, printre care și România, înregistrează o evoluție a epidemiei de Covid-19 care provoacă îngrijorare prin numărul crescut de cazuri noi și de spitalizări, cu riscul creșterii ratei mortalității.
|
|
Elveția a decis: nu limitează libera circulație
Elvețienii au respins duminica trecută, prin referendum, proiectul de renunțare la acordul de liberă circulaţie a persoanelor cu Uniunea Europeană. La momentul scrierii acestor rânduri nu au fost publicate rezultatele oficiale, însă conform proiecţiilor radiodifuzorului elvețian SRF, propunerea a fost respinsă, cu 63% la 37% din voturi.
Referendumul a fost organizat la inițiativa Partidului Popular Elveţian, iar campania s-a axat în jurul a două teme principale: riscul ca imigranții (aproape un sfert din populație) să ia locurile de muncă ale localnicilor și amenințarea culturală pe care aceștia o reprezintă. Propunerea se înscrie în logica discursului anti-globalizare și anti-imigrație, care a fundamentat și alte mișcări internaționale, precum ieșirea Marii Britanii din UE sau politica „America first” a președintelui Donald Trump.
Citește mai mult:
Europa.eu - Basic Facts on the Framework of EU-Switzerland Relations
|
|
Grupul de la Visegrád critică noul Pact pentru Migraţie şi Azil
Comisia Europeană a propus, pe 23 septembrie, un nou Pact pentru Migraţie şi Azil, după patru ani de blocaj în domeniul gestionării unitare a migrației extracomunitare. În spiritul solidarității, pactul prevede obligativitatea ca fiecare stat membru să contribuie la preluarea unui număr de imigranți, pentru a diminua presiunea de pe umerii statelor care se confruntă direct cu acest fenomen. În acest sens, este creionat un sistem de contribuții flexibile.
Deși Margaritis Schinas, vicepreşedinte al CE, și-a exprimat intenția ca acest Pact să devină noua politică unitară a Uniunii, statele din Grupul de la Visegrád sunt nemulțumite. Atât premierul ungar Viktor Orban, cât și președintele Cehiei, Andrej Babis, au criticat Pactul pentru că nu adoptă o direcție mai radicală de protecție a granițelor și de stopare a migrației. Ambii liderii au ținut să sublinieze că se bucură de susținerea celorlalți parteneri din cadrul Grupului. Li se alătură și cancelarul austriac Sebastian Kurz, care a declarat că o repartizare a migranţilor între statele UE „nu funcționează”.
La momentul scrierii acestui articol, România nu și-a exprimat oficial poziția cu privire la propunerea Comisiei Europene.
Citește mai mult:
news.gallup.com - World Grows Less Accepting of Migrants
schengenvisainfo.com - Skilled Migrants Would Have It Easier to Move to EU
If New Migration Pact Is Approved
|
|
Dezinformarea despre COVID-19: creată pe YouTube, dar distribuită masiv pe Facebook
Un nou studiu realizat de către Oxford Internet Institute (Universitatea Oxford) arată că Facebook este principalul canal de distribuire a clipurilor video care dezinformează cu privire la COVID-19. Din reconstituirea traseului acestor clipuri în social media, au rezultat câteva perspective interesante:
1. Dezinformarea despre COVID-19 doboară recorduri de audiență, dar nu direct pe YouTube, unde a fost afișată inițial, ci pe alte rețele sociale. Clipurile analizate au fost distribuite de 20 milioane de ori pe Facebook, ceea ce întrece numărul cumulat de distribuiri ale clipurilor postate pe YouTube de cele mai populare cinci canale de știri (CNN, ABC News, BBC, Fox News și Al Jazeera).
2. Comunitățile de pe Facebook sunt catalizatori ai dezinformării și contribuie semnificativ la viralizarea acesteia.
3. Pe Facebook doar 1% dintre video-urile problematice au fost etichetate drept dezinformare. Rezultatele vin în sprijinul ideii că orice măsuri de combatere a dezinformării trebuie însoțite de reglementări pentru diminuarea engagement-ului.
|
|
#SeAscultăMaiMultDeCeiPuterniciDecâtDeCeiSlabi
„Se ascultă mai mult de marile companii financiare decât de oameni sau de cei care se mişcă în economia reală. Se ascultă mai mult de companiile multinaţionale decât de mişcările sociale. Se ascultă mai mult de cei puternici decât de cei slabi”. (...) „Din păcate, această nedreptate se întâmplă adesea în acele locuri în care sunt concentrate uriașe interese economice și geopolitice.” – Papa Francisc, declarația din Audiența Generală, 23 Septembrie
|
|
Vizita secretarului de stat american, Mike Pompeo, în Grecia
Săptămâna aceasta, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, va efectua o vizită în Grecia în contextul tensiunilor cu Turcia. Secretarul de stat se va deplasa în Creta pentru a vizita o bază navală NATO și în Italia, la Vatican, pentru a discuta despre libertatea religioasă.
Citește mai mult:
theguardian.com – Mike Pompeo in Greece amid tensions with Turkey over gas reserves
|
|
Cunoști o știre fake pe care o putem combate prin documentare? Scrie-ne despre ea completând formularul de aici. Editorii noștri o vor aprofunda și o pot include în următoarea ediție a newsletterului Anti-Fake. Săptămâna în 5 minute.
|
|
Dacă ți-a plăcut newsletterul Anti Fake. Săptămâna în 5 minute, trimite-l unui prieten, click aici:
|
|
|
|