Newsletter-ul ANTI-FAKE: WormGPT, chatbot-ul care ajută infractorii cibernetici

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Laboratoarele autonome sau cum transformă IA cercetarea științifică

Fostul CEO al Google, Eric Schmidt, prevede că o mare parte din știință se va desfășura în „laboratoare ce se administrează singure” – platforme robotizate automatizate combinate cu IA. Astfel de laboratoare autonome au apărut deja în unele companii mari din domeniul cercetării.

Laboratoarele cu administrare autonomă vor însemna mai mult decât automatizare. Pe baza informațiilor obținute în urma experimentelor realizate, astfel de laboratoare autonome vor folosi modele IA pentru a interpreta rezultatele și a recomanda următorul experiment care s-ar impune. Apoi, asistentul IA de laborator ar putea comanda consumabile care să le înlocuiască pe cele folosite în experimentele anterioare și să configureze și să desfășoare următoarele experimente recomandate peste noapte, cu rezultate gata de a fi livrate dimineața, totul în timp ce cercetătorul uman se odihnește acasă.

Eric Schmidt crede că instrumentele IA au un potențial incredibil, dar trebuie să recunoaștem că factorul uman rămâne esențial în anumite situații. Există o mulțime de cunoștințe tacite pe care oamenii de știință le învață în laboratoare, greu de transmis roboticii bazate pe IA. De asemenea, în cazul modelelor LLM de genul ChatGPT, IA prezintă încă limitări importante, precum fenomenul numit halucinații, atunci când IA generează, cu aer de certitudine, informații false.

Citește mai mult:

Technologyreview.com – Eric Schmidt: This is how AI will transform the way science gets done

Marile ziare și reviste din SUA se pregătesc să integreze IA în crearea de conținut

Una dintre marile companii americane din mass-media, ce deține printre altele și publicația USA Today, intenționează să includă IA generativă pentru a ajuta la procesul de publicare a articolelor și știrilor, mai ales din rațiuni financiare. Gannett, care este și cel mai mare editor de ziare din SUA, are în plan ca, deocamdată, să păstreze factorul uman în acest proces, astfel încât tehnologia să nu poată fi implementată automat, fără supraveghere din partea unei persoane.

Inteligența artificială generativă poate fi văzută ca o modalitate de a eficientiza și elimina unele sarcini obositoare pentru jurnaliști. Multe redacții din SUA încă testează cel mai bun mod de a încorpora instrumente IA care generează conținut sau date noi ca răspuns la o solicitare sau o întrebare a unui utilizator. Limitele IA generative, precum tendința de a „halucina” sau de a oferi informații false ca fiind certe, sunt deosebit de problematice într-o industrie care cere acuratețe, precum cea a jurnalismului. Au existat deja astfel de probleme în cazul CNET și Men’s Journal, ambele publicații folosind tehnologia IA pentru a genera articole care conțineau de fapt erori.

Gannett va lansa un program pilot ce va folosi IA pentru a identifica cele mai importante puncte ale unui articol și pentru a crea rezumate cu marcatori mai ușor de citit. Jurnaliștii vor avea totuși ultimul cuvânt, hotărând dacă vor folosi ceea ce este propus de IA.

Și alte nume celebre din industria știrilor abordează IA generativă cu diferite niveluri de angajament și prudență. New York Times și Washington Post sunt în faza de planificare, iar Bloomberg își dezvoltă propriul model generativ de inteligență artificială, BloombergGPT, pe care l-a instruit pe baza datelor financiare.

Citește mai mult:

Reuters.com – Focus: Gannett tiptoes into generative AI, giving humans the last word

#Știința Generează Cunoaștere Mai Repede Decât Societatea Generează Înțelepciune

„Cel mai trist aspect al vieții în acest moment este că știința generează cunoaștere mai repede decât societatea generează înțelepciune”. Afirmația aparține celebrului vizionar și scriitor Isaac Asimov și se regăsește într-o publicație apărută în 1988, „Isaac Asimov’s Book of Science and Nature Quotations”. Afirmația este cu atât mai relevantă în contextul recentelor inovații din domeniul IA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.