Newsletter-ul ANTI-FAKE: UE își intensifică eforturile în lupta împotriva dezinformării în contextul dezvoltării fără precedent a Inteligenței Artificiale

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

UE își intensifică eforturile în lupta împotriva dezinformării în contextul dezvoltării fără precedent a Inteligenței Artificiale

Companii precum Google, Microsoft, Meta si TikTok, ale căror servicii și funcționalități pot deveni trambuline de lansare a dezinformării generate cu ajutorul IA, vor trebui să dezvolte tehnologii de recunoaștere și etichetare clară a unui astfel de conținut. Cu excepția Twitter, care a părăsit recent acest cadru, toate marile companii social media sunt semnatare ale Codului de bune practici al UE privind dezinformarea. Codul a fost lansat în 2018 și conține în prezent 44 de semnatari (platforme digitale, grupuri de fact-checkeri, asociații de publicitate).

Tehnologiile de IA generativă se dezvoltă foarte rapid, iar autoritățile UE doresc urgentarea procesului de etichetare a conținutului creat de IA, fără a mai aștepta intrarea în vigoare, preconizată pentru sfârșitul lunii august, a legilor digitale. Vicepreședintele Comisiei UE, Vera Jourova, a declarat că potențialul unei noi generații de chatboti IA de a crea conținut și imagini complexe în doar câteva secunde aduce „noi provocări pentru lupta împotriva dezinformării”.

Citește mai mult:

Apnews.comIs it real or made by AI? Europe wants a label for that as it fights disinformation

Politico.eu – EU wants Google, Facebook to start labeling AI-generated content

BBC își lansează propriul serviciu specializat de fact-checking BBC Verify, cu o abordare nouă față de public 

Noul serviciu de fact-checking al prestigiosului trust media britanic are un rol foarte important: acela de a arăta audienței cum sunt culese, verificate și utilizate informațiile. Cu alte cuvinte, BBC Verify va arăta publicului activitatea din culise a jurnalismului profesionist, aceea a muncii de investigație, de procurare și verificare a surselor informațiilor ce urmează a fi prezentate. Se poate spune astfel că BBC Verify va fi mai mult decât un serviciu de fact-checking. Prin această deschidere către public și împărtășirea unor tehnici și procedee de informare corectă, BBC Verify va exercita și un rol educativ.

În contextul amplificării fenomenului știrilor false și al dezinformării cu ajutorul noilor tehnologii IA, nevoia publicului de surse credibile de informare este mai mare ca niciodată. În mijlocul abundenței de știri false, BBC a hotărât că menținerea încrederii audienței necesită o abordare nouă, aceea de a prezenta oamenilor nu doar ceea ce știe redacția BBC, ci și cum ajunge să știe.

BBC Verify este alcătuit din aproximativ 60 de jurnaliști care vor forma o redacție specializată, cu o gamă largă de abilități de investigare de tip criminalistic și tehnici de tip open source (OSINT) de lucru cu informațiile. Aceștia vor verifica faptele, vor verifica videoclipurile, vor contracara dezinformarea, vor analiza datele și vor explica scenarii și narațiuni complexe, cu speranța că demersul de transparentizare a procesului jurnalistic va crește încrederea publicului.

Disclaimer!

Responsabilitatea pentru conținutul acestui material, realizat în cadrul unui proiect implementat cu sprijinul Fondului European pentru Mass-media și Informare, revine autorilor și nu reprezintă poziția EMIF sau partenerilor săi: Institutul Universitar European și Fundația Calouste Gulbenkian.

Citește mai mult:

Bbc.com – Explaining the ‘how’ – the launch of BBC Verify

Tehnologia care introduce simțul olfactiv în realitatea virtuală

Absența mirosului în realitatea virtuală este o chestiune ce a împiedicat până acum companiile VR (Virtual Reality) să ofere utilizatorilor o experiență senzorială cât mai completă. Eforturile anterioare de a crea mirosuri în VR au implicat mai multe componente tehnice complexe, dar care nu se pretau pentru utilizarea standard, în confortul casei consumatorului. Soluția a venit de la doi cercetători chinezi, asociați Universității Beihang din Beijing, care au dezvoltat două interfețe portabile. O interfață are forma unui plasture și se plasează în zona dintre nas și gură, iar cealaltă se leagă sub căști, ca o mască de față.

Ambele tipuri de interfețe folosesc generatoare de mirosuri miniaturizate, o rețea de recipiente minuscule umplute cu ceară de parafină parfumată. Când o sursă de căldură de sub ceară este activată, aceasta se încălzește, devenind, în esență, o lumânare parfumată capabilă să reproducă mirosuri multiple în doar 1,44 secunde. Când experiența se termină, o bobină de cupru lovește un magnet pentru a strânge ceara care, astfel se răcește, punând capăt senzației olfactive.

O astfel de invenție deschide calea pentru posibilități ce variază de la adulmecarea unui câmp de flori virtual sau inhalarea hranei virtuale, până la unele aplicații comerciale, precum companiile de parfumuri și cosmetice ce ar putea testa produsele virtual.

Ideea de a aduce mirosul în RV nu este nouă și a mai fost testată în trecut. De exemplu, există unele programe concepute pentru a permite oamenilor să experimenteze, prin experiențe senzoriale cât mai complete, efectele schimbărilor climatice.

Citește mai mult:

Technologyreview.com – New research aims to bring odors into virtual worlds

#Nu Știm Dacă IA Ne Va Ajuta Sau Ne Va Distruge

„Crearea, cu succes, a Inteligenței Artificiale funcționale ar putea fi cea mai bună realizare din istoria civilizației noastre. Sau cea mai periculoasă. Nu știm încă. Nu știm dacă IA ne va ajuta sau dacă ne va distruge.” Declarația aparține celebrului savant britanic Stephen Hawking și a fost făcută în 2017, în cadrul conferinței de tehnologie Web Summit de la Lisabona.

3 comentarii la “Newsletter-ul ANTI-FAKE: UE își intensifică eforturile în lupta împotriva dezinformării în contextul dezvoltării fără precedent a Inteligenței Artificiale

 1. vpn code 2024 spune:

  Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your
  post seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a format issue or something to
  do with web browser compatibility but I thought I’d post to
  let you know. The style and design look great though! Hope you get
  the problem fixed soon. Cheers

  Here is my web blog … vpn code 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.