Citește fact checking-ul integral aici.
Citește articolul complet aici.
Experiment inedit cu un posibil “vaccin” împotriva știrilor false
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au realizat un experiment inedit pentru combaterea conținutului fals din spațiul online. Utilizatorii au fost expuși unor narațiuni false, astfel încât aceștia să poată identifica mai bine dezinformarea online, indiferent de subiect. Ca mod de lucru, au inserat scurte animații în spațiul publicitar al YouTube prin care prezintă utilizatorilor cum funcționează tacticile de dezinformare. În experimentul online, cercetătorii au folosit videoclipuri ce prezintă concepte din „manualul dezinformării”, ilustrate cu ajutorul exemplelor din filme și show-uri TV.
Cercetătorii din spatele proiectului Inoculation Science îl compară cu un vaccin, în sensul că oamenilor li se oferă, în avans, o „micro doză” de informare greșită pentru a-i ajuta să prevină căderea în capcana dezinformării. Echipa de cercetători susține că o asemenea strategie poate fi mai eficientă în combaterea dezinformării decât verificarea faptelor fiecărui conținut fals după ce acesta apucă să se se răspândească („debunking”).
Citește mai mult:
Sciencedaily.com – Social media experiment reveals potential to ‘inoculate’ millions of users against misinformation
Trei tehnologii cu o ascensiune fulminantă în 2022
Tehnologiile de captare și stocare a dioxidului de carbon (CO2)
Anul 2022 poate fi considerat un punct de cotitură în ceea ce privește atitudinea guvernelor, companiilor și investitorilor față de tehnologiile de captare și stocare a dioxidului de carbon (CO2). Corporații precum Alphabet, Shopify, Meta și McKinsey Sustainability intenționează să cheltuiască, în total, 925 de milioane de dolari în următorii nouă ani pentru eliminarea permanentă a carbonului.
Serviciile de internet prin satelit
Internetul prin satelit a intrat în vizorul giganților precum Apple, SpaceX sau Amazon. Compania SpaceX deține peste 3.500 de sateliți Starlink pe orbită și avea în luna mai peste 400.000 de abonați la nivel mondial, în creștere față de cei 145.000 de abonați raportați la începutul anului 2022. Creșterea a fost determinată în parte și de activarea serviciilor Starlink în Ucraina, după invadarea acestei țări de către Rusia. Și Apple a anunțat că va cheltui 450 de milioane de dolari pentru a dezvolta o funcție de urgență bazată pe tehnologia prin satelit pentru iPhone, în parteneriat cu Globalstar.
Inteligenta artificială generativă (Generative AI)
Tehnologia bazată pe inteligență artificială care poate genera conținut nou a luat avânt în 2022. Au apărut o mulțime de instrumente AI generative pentru text, imagine și video, iar instrumentele sunt deja folosite într-o gamă largă de industrii, de la marketing la design grafic. Cel mai recent, OpenAI a încheiat anul cu lansarea ChatGPT, un model AI conversațional ce a depășit pragul unui milion de utilizatori în mai puțin de o săptămână.
Citește mai mult:
Emergingtechbrew.com – Three inflection points for emerging tech in 2022
Cnbc.com – SpaceX’s Starlink satellite internet surpasses 400,000 subscribers globally
Techcrunch.com – While anticipation builds for GPT-4, OpenAI quietly releases GPT-3.5
#SăNuLăsămTehnologiaSăNeRăpeascăTimpul
Întrebată despre pericolele pe care le poate aduce, în viitor, tehnologia, Margrethe Vestager, Comisar European pentru Concurență, a declarat că nu trebuie să permitem tehnologiei să ne domine viața și timpul. Se estimează că cetățenii europeni petrec aproape șapte ore pe zi utilizând internetul pe toate dispozitivele – cu o medie de 2,5 ore numai pe rețelele sociale. „Dacă permitem tehnologiei să ne fure tot timpul, vom pierde controlul”, a avertizat Vestager.