Newsletter-ul ANTI-FAKE: Testul IA de 2 minute care îți arată cât de predispus ești să fii păcălit de dezinformare

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Testul IA de 2 minute care îți arată cât de predispus ești să fii păcălit de dezinformare

O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge a dezvoltat, cu ajutorul IA, un test rapid ce măsoară gradul de susceptibilitate de a fi păcălit de știrile false din mediul online. Testul “MIST” a fost dezvoltat pe baza unor experimente cu peste 8000 participanți, pe parcursul a doi ani.

Utilizat într-un sondaj de opinie, noul test a constatat că, în medie, cetățenii adulți din SUA au clasificat corect două treimi (65%) dintre titlurile de știri ce le-au fost prezentate ca fiind factuale sau false. În mod surprinzător, s-a constatat ca generațiile mai tinere ce petrec mai mult timp în mediul online, precum cei din generația Z și millennials, sunt și cei mai vulnerabili la dezinformare, având mari dificultăți în a detecta știrile false.

Doar 11% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani au obținut un scor mare (mai mult de 16 titluri corecte), în timp ce 36% au obținut un scor scăzut (10 titluri sau mai puține corecte). În schimb, 36% dintre cei de 65 de ani sau mai mult au obținut un scor mare, în timp ce doar 9% dintre adulții în vârstă au obținut un scor scăzut.

Citește mai mult:

Phys.org – First misinformation susceptibility test finds ‘very online’ Gen Z and millennials are most vulnerable to fake news

Avocatul virtual, o altă inovație revoluționară bazată pe IA generativă 

Imaginează-ți o sală de judecată unde un asistent virtual IA, conectat printr-o cască, asculta desfășurarea procesului și oferă inculpatului, în timp real, soluții și argumente legale valide ce ajung astfel să fie prezentate judecătorului. Un asemenea scenariu este cât se poate de realist, dat fiind faptul că start-up-ul DoNotPay a construit deja un astfel de chatbot legal, care poate consilia inculpații în instanță.

Deocamdată, compania a amânat lansarea acestui avocat virtual deoarece a fost criticată și acționată în instanță pentru practicarea dreptului fără licență. Astfel, posibila reglementare și introducere în sistemul judiciar a unui astfel de asistent virtual rămâne deocamdată la latitudinea autorității juridice.

Există și o importantă componentă financiară în acest caz. Avocații sunt profesioniști bine plătiți, iar costurile litigiilor sunt mari, astfel încât potențialul economic al automatizării este uriaș. Pentru moment, deci, nu vom vedea roboți IA reprezentând oameni în fața instanței de judecată.

Citește mai mult:

Theconversation.com – ChatGPT took people by surprise – here are four technologies that could make a difference next

Politico.com – My lawyer, the robot

#Inventarea IA Reprezintă Momentul Prometeic al Omenirii 

„Inteligența artificială este momentul nostru prometeic” – Declarația aparține lui Reid Hoffman, un cunoscut antreprenor miliardar din Silicon Valley. Aluzia sa ce sugerează că IA este o inovație fundamentală, se referă la eroul din mitologia greacă, Prometeu, care a furat focul de la zei pentru a-l dărui omenirii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.