Newsletter-ul ANTI-FAKE: Sunt pandemiile programate să izbucnească „fix” la o sută de ani?

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Doar în câteva minute, ChatGPT a generat un ziar cu știri fabricate, care arată perfect legitim

Ar trebui să ne alarmeze fatpul că noul program de inteligență artificial ChatGPT poate crea o întreaga redacție de presă de la zero? Este inteligența artificială deja capabilă să scrie știri false ce pot influența o parte din opinia publica? Sisteme precum ChatGPT sunt antrenate astfel încât să poată genera pagini întregi de text sau imagini care adesea par create de oameni.

Recent, ChatGPT a oferit o nouă perspectivă asupra fenomenului dezinformării. Astfel, în doar câteva ore, oricine are cunoștințe minime de programare ar putea lansa rețele de site-uri de știri false, cu articole de știri plauzibile, jurnaliști inventați și chiar politici editoriale ce par autentice.

Un astfel de experiment a fost făcut de un specialist în media literacy. Rezultatele au fost remarcabile. ChatGPT a produs tot conținutul, de la politici editoriale și de retractare/ actualizare a conținutului, scrisori către editor, articole în care oficialii locali erau acuzați de fraudarea alegerilo până la articole complet fabricate despre o nouă galerie de artă locală. Mai mult, a și generat cu succes codul HTML pentru pagina de pornire a acestei publicații în totalitate fabricate.

Rezultatul este alarmant în contextul în care majoritatea oamenilor judecă un site web de „știri” în funcție de cât de legitim arată, inclusiv în funcție de design, modalitate de organizare a rubricilor etc. Pentru a se apăra de acuzațiile utilizării potențiale a ChatGPT ca instrument de dezinformare, printre alte utilizări rău intenționate, OpenAI a lansat deja un instrument („classifier”) pentru a identifica textul generat de AI. Totuși, rămâne de văzut cât de util va fi acest program având în vedere creativitatea celor care generează știri false și dezvoltarea noilor tehnologii de inteligență artificială generativă.

Citește mai mult:

Poynter.org – This newspaper doesn’t exist: How ChatGPT can launch fake news sites in minutes

Poynter.org – Could ChatGPT supercharge false narratives?

Antifake.ro – Ce sunt știrile false, potrivit OpenAI ChatGPT?

Inteligență artificială generativă, precum ChatGPT, reinventează motoarele de căutare online

Modelele AI conversaționale, precum ChatGPT, ar putea însemna sfârșitul căutării de tip Google. Companiile din spatele celor mai mari două motoare de căutare din SUA, Google si Bing, au testat schimbări radicale în modul în care funcționează serviciile lor. De exemplu, Microsoft a anunțat un motor de căutare Bing reînnoit, folosind abilitățile ChatGPT, o companie în care Microsoft a investit recent miliarde de dolari. Bing nu numai că va oferi o listă cu rezultatele căutării, dar va răspunde și la întrebări, va discuta cu utilizatorii și va genera conținut ca răspuns la întrebările utilizatorilor.

Google a anunțat că intenționează să utilizeze o tehnologie similară AI pentru a permite motorului său de căutare să ofere răspunsuri mai complexe și conversaționale la întrebările utilizatorului. Totuși, rămâne întrebarea: cât de mult vor putea utilizatorii să aibă încredere în rezultatele căutărilor, bazate pe inteligență artificială?

Citește mai mult:

Cnn.com The way we search for information online is about to change

Nytimes.com – A New Chat Bot Is a ‘Code Red’ for Google’s Search Business

#DrumulCătreCasă

„Aceasta este Europa noastră, acestea sunt regulile noastre, acesta este modul nostru de viață. Pentru Ucraina, Uniunea Europeană reprezintă un drum către casă, calea către acasă”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în plenul Parlamentului European, referindu-se la aspirațiile Ucrainei de a deveni parte din Uniunea Europeană.

18 comentarii la “Newsletter-ul ANTI-FAKE: Sunt pandemiile programate să izbucnească „fix” la o sută de ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.