Newsletter-ul ANTI-FAKE: Intersecția dintre politică și rețelele sociale – teren fertil pentru dezinformarea bazată pe IA


Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Intersecția dintre politică și rețelele sociale – teren fertil pentru dezinformarea bazată pe IA

Un val de evenimente electorale va fi în curând în plină desfășurare la nivel global, iar aproximativ 71% dintre oamenii care trăiesc în democrații vor vota la alegerile naționale în decursul următorului an. Multe dintre aceste alegeri contează mult pentru actori statali precum Rusia, care au desfășurat operațiuni complexe de influențare a rezultatelor electorale în trecut. În acest sens, vor fi vizate mai ales alegerile din Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Germania și cele din UE, în general.

Se preconizează că ingerințele electorale și campaniile de dezinformare din era IA vor fi mult mai sofisticate decât erau în 2016. Dezinformarea este o cursă a înarmărilor: atât atacul, cât și apărarea au suferit îmbunătățiri între timp. IA generativă are capacitatea de a produce rapid și ușor texte pe orice subiect, în orice ton, din orice perspectivă, un instrument perfect pentru propagandă. Intersecția dintre politică și rețelele sociale reprezintă un teren fertil pentru dezinformarea bazată pe IA.

Pe măsură ce costul financiar al ingerinței electorale scade, crește numărul de potențiale țări ostile care pot interveni și destabiliza procesul democratic. Din păcate, instrumente precum ChatGPT reduc semnificativ prețul producerii și distribuirii propagandei. De aceea, contracararea noilor campanii de dezinformare necesită, în primul rând, recunoașterea modelului lor de funcționare.

Citește mai mult:

Theconversation.com – AI disinformation is a threat to elections − learning to spot Russian, Chinese and Iranian meddling in other countries can help the US prepare for 2024

Lista „tehnologiilor critice” pe care UE își propune să le protejeze

Comisia Europeană a publicat o listă preliminară cu patru domenii tehnologice care prezintă cel mai mare risc de a fi utilizate abuziv de regimuri autoritare, în scopuri care ar încălca democrația și drepturile omului. Acestea sunt: semiconductorii avansați, Inteligența Artificială, tehnologia cuantică și biotehnologia. Cele patru domenii tehnologice au fost alese având în vedere natura lor transformatoare, în continuă evoluție și potențialul „iminent” de a fi utilizate abuziv în scopuri militare sau în alte scopuri care ar putea încălca drepturile omului, precum supravegherea în masă.

Astfel, domeniile care utilizează microcipuri, Inteligența Artificială, calculul cuantic și ingineria genetică vor fi analizate pentru a determina dacă exporturile și importurile acestora reprezintă un pericol pentru securitatea Uniunii Europene în ansamblu. Statele membre, experți și reprezentanți ai sectorului privat vor participa la această analiză internă și vor transmite feedback, comentarii și anumite informații confidențiale care pot oferi o imagine mai clară asupra vulnerabilităților și consecințelor negative ale acestor tehnologii.

Pe baza consultărilor, Comisia Europeană va prezenta anul viitor o listă finală a celor mai sensibile tehnologii, inclusiv a unor produse cunoscute, precum realitatea virtuală, securitatea cibernetică, senzorii, navigația spațială, reactoarele nucleare, bateriile, dronele și robotica.

Citește mai mult:

reuters.com – EU to assess tech security risks and consider controls

euronews.com – These are the four technologies the EU wants to protect, especially from China

#Nu ne putem permite să ne afundăm în dezbateri despre IA

„Nu ne putem permite să ne afundăm în dezbateri despre IA, dacă este un instrument bun sau rău. Trebuie să ne pregătim pentru ambele scenarii și să ne luăm măsuri împotriva celui de-al doilea”,  declarația aparține viceprim-ministrului Marii Britanii, Oliver Dowden, și a fost susținută în cadrul Dezbaterii Generale a celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale ONU, desfășurată la New York în luna septembrie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.