Newsletter-ul ANTI-FAKE: “Esența dezinformării este provocarea, nu minciuna”

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Campaniile de propagandă din mediul online, mult mai eficiente în era ChatGPT

Instrumente precum ChatGPT vor reduce costurile necesare unei campanii de manipulare la scară largă și vor crea conținut cu impact mai mare, concluzionează cercetătorii într-un studiu recent.

Un astfel de program bazat pe tehnologia AI va putea compune instantaneu postări automate pe rețelele sociale, dar și articole complete pentru site-urile de știri false sau chatboți care vor interacționa cu utilizatorii într-un mod personalizat și convingător. Pentru societățile democratice, aceste evoluții ridică noi probleme, mai ales din perspectiva unor campanii extrem de eficiente și persuasive ale unor actori rău intenționați ce pot încerca să influențeze opinia publică.

Combaterea amenințării reprezentate de propaganda bazată pe modele lingvistice bazate pe Inteligența Artificială  va necesita o coordonare mai bună între companiile de social media, instituțiile guvernamentale și societatea civilă.

Citește mai mult:

Cyberscoop.com – Researchers: Large language models will revolutionize digital propaganda campaigns

Arxiv.org – Generative Language Models and Automated Influence Operations: Emerging Threats and Potential Mitigations

Internetul prin satelit – o nouă fază a Războiului Rece Tehnologic dintre China și SUA?

Internetul prin satelit a intrat în vizorul administrației de la Beijing. În aprilie 2020, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă a Chinei a desemnat internetul prin satelit drept o prioritate a infrastructurii critice, indicând astfel o nouă direcție de dezvoltare tehnologică.

La nivel global, dominația serviciilor de internet prin satelit este asigurată de către compania SpaceX a lui Elon Musk, ce deține peste 3.500 de sateliți Starlink pe orbită. În ultimele luni, a apărut un competitor chinez, compania Guo Wang, susținută de Beijing și cu ambiții care depășesc cu mult granițele Chinei.

Compania Guo Wang a solicitat aprobare internațională pentru aproape 13.000 de sateliți, dezvăluind ambițiile globale ale industriei spațiale chineze pentru o rețea de internet prin satelit care s-ar putea extinde în întreaga lume. Astfel, companiile chinezești ar putea oferi acces la internet în părți ale lumii unde infrastructura tehnologica este slab dezvoltată, precum Africa, America Latina și Asia de Sud-Est, un obiectiv pe care Starlink nu l-a atins încă.

Analiștii cred că aceste companii din industria spațială din China sunt de fapt coordonate de către administrația de la Beijing și că, în cele din urmă, sarcina de a construi versiunea chineză a Starlink va fi îndeplinită de către statul chinez.

Citește mai mult:

Restofworld.org – China’s version of Starlink is government-backed — and has global ambitions

Nytimes.com – Inside the New Tech Cold War

#EsențaDezinformăriiEsteProvocareaNuMinciuna

“Esența dezinformării este provocarea, nu minciuna”. Declarația îi aparține lui James Jesus Angleton, directorul Direcției de Contraspionaj a CIA din 1954 până în 1975, fiind citată în lucrarea “Lumina frântă. De ce pierde Occidentul lupta pentru democrație” (Ivan Krastev și Oliver Holmes).

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.