Newsletter-ul ANTI-FAKE: Ce este războiul cibernetic și cum ne poate afecta viețile?

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Cum ne ajută expresia „gaslighting” (manipularea psihologică) sa înțelegem mai bine operațiunile de dezinformare 

Fondul lexical asociat fenomenului dezinformării se îmbogățește cu noi expresii pe zi ce trece. După termeni precum post-adevăr, trol sau deepfake, deja consacrați în mass-media, a venit și rândul expresiei gaslighting. Cu o creștere de 1,740% a căutărilor pe parcursul anului 2022 față de anul anterior, gaslighting a fost desemnat cuvântul anului de către  celebrul dictionar  Merriam-Webster.

În forma originală, gaslighting  se referă strict la un tip de abuz psihologic, specific unor relații și definit ca „manipularea psihologică a unei persoane, de obicei, pe o perioadă lungă de timp, care determină victima să pună la îndoială validitatea propriilor gânduri și percepția realității.”

În epoca știrilor false și a războiului informațional, gaslighting desemnează și anumite tehnici de manipulare psihologică  a publicului, aplicate de către unele persoane publice în scopul unor câștiguri electorale sau financiare. Tehnicile de tip gaslighting, de distorsionare sau subminare a realității, sunt folosite intens și în contextul războiului din Ucraina, un exemplu fiind cel al „denazificării” ca motiv al invadării Ucrainei.

Citește mai mult:

Qz.com   How gaslighting came to encapsulate the spirit of 2022

Snopes.com    Gaslighting’ is Merriam-Webster’s 2022 Word of the Year

Independent.co.uk – Putin is gaslighting us all — and it looks like we’re going to have to accept it

Nbcnews.com – One of the worst ways Putin is gaslighting the world on Ukraine

O nouă tehnologie bazată pe inteligența artificială poate schimba, cadru cu cadru, vârsta unui actor în timp real

Corporația Disney a dezvoltat un program bazat pe inteligență artificială numit Face Re-aging Network (FRAN) ce poate modifica, din punct de vedere vizual, vârsta actorilor dintr-o producție cinematografică în timp real. Disney o numește „prima metodă practică, complet automată și gata de producție pentru întinerirea sau îmbătrânirea fețelor din imaginile video”. Pentru a construi FRAN, cercetătorii au generat aleatoriu mii de exemple de fețe îmbătrânite sintetic cu vârste între 18 și 85 de ani. Algoritmul a fost antrenat astfel încât să recunoască cum se schimbă aspectul unei persoane odată cu vârsta. Find mai puțin costisitor, FRAN ar putea înlocui cu succes în viitorul apropiat tehnologia CGI, folosită în prezent pentru modificarea vizuală a vârstei actorilor doar în megaproducții precum Razboiul Stelelor.

Citeste mai mult:

Arstechnica.com – Disney’s new neural network can change an actor’s age with ease

#ExistăMaiMultăDezinformarePeInternetDecâtInformațiiCorecte

„Este periculos să îi încurajezi pe oameni să răspândească informații false pentru a câștiga bani și notorietate. Din nefericire, acum există mai multă dezinformare pe internet decât informații corecte. Aceasta nu este o problemă ce ține de tehnologie, ci una ce ține de modelul de business al platformelor digitale.” – Siavash Alamouti, antreprenor și cercetator, laureat al Premiului Marconi pe anul 2022.

Un comentariu la “Newsletter-ul ANTI-FAKE: Ce este războiul cibernetic și cum ne poate afecta viețile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.