Newsletter-ul ANTI-FAKE: Avansul rapid din domeniul IA deschide calea pentru „roboții sociali”

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

SUA: decizie judecătorească ce ar putea îngreuna efortul de combatere a dezinformării de pe platformele sociale

O decizie a unui judecător american ar putea avea consecințe importante asupra capacității guvernului SUA de a colabora cu Facebook și alți giganți ai rețelelor sociale pentru a combate afirmațiile false și înșelătoare despre COVID, vaccinuri, alegeri și alte probleme sociale și politice. Decizia emisă pe 4 iulie, în virtutea protejării libertății de exprimare, blochează practic implicarea guvernamentală în aspecte ce țin de conținutul platformelor sociale cât și colaborarea cu astfel de companii pentru moderarea conținutului. Se menționează companii mari precum Facebook/Meta, Twitter, YouTube/Google, WhatsApp, Instagram si TikTok.

Decizia interzice „întâlnirea cu companiile social media în scopul de a îndemna, încuraja, presa sau induce în orice mod eliminarea, ștergerea, suprimarea sau reducerea conținutului postat pe platformele de social media”. Judecătorul a spus că guvernul a încălcat limitele constituționale și că a făcut „presiuni” asupra gigantilor social media de a adopta anumite politici privind moderarea conținutului sau de le solicita să dea atenție postărilor problematice care dezinformează.

Oficialii federali americani au negat existența unor astfel de presiuni neconstituționale asupra companiilor de social media, reiterând responsabilitatea guvernului de a combate răspândirea informațiilor incorecte prin colaborarea cu marile companii de social media.

Citește mai mult:

Nature.com – Disinformation researchers under investigation: what’s happening and why

Nytimes.com – Ruling Puts Social Media at Crossroads of Disinformation and Free Speech

Npr.org – U.S. is barred from combating disinformation on social media. Here’s what it means

Avansul rapid din domeniul IA deschide calea pentru „roboții sociali”

Sa ne imaginăm un robot „social”, alimentat de noile tehnologii IA, cu gesturi și expresii asemănătoare omului, ce ar putea avea un rol important în viitor în îngrijirea bolnavilor și a vârstnicilor. Un robot ar avea resurse nelimitate de timp și efort și o  disponibilitate mult mai ridicată comparativ cu un îngrijitor uman. Un astfel de robot umanoid este Nadine, care a declarat pentru Reuters că a vorbit, a cântat și a jucat bingo cu rezidenții unui azil de bătrâni din Singapore. Abilitățile de interacțiune și conversație ale lui Nadine s-au îmbunătățit considerabil prin integrarea modelului de IA generativă GPT-3.

Cercetătoarea în domeniul roboticii de la Universitatea din Geneva implicată în acest proiect, ce a servit și ca model pentru anumite caracteristici fizice ale robotului Nadine, este de părere că robotii sociali s-ar putea dovedi mai eficienți față comparativ cu îngrijitorii umani. Conform site-ului proiectului, Nadine are un total de 27 de grade de libertate pentru expresiile faciale și mișcările superioare ale corpului, poate recunoaște orice persoană cu care a luat contact anterior, amintindu-și fapte și evenimente legate de persoanele întâlnite. Un astfel de robot social poate ajuta persoanele cu nevoi speciale, poate citi povești, arăta imagini, organiza sesiuni Skype, trimite e-mailuri și vorbi cu familia.

În contextul crizei globale de sănătate generate de pandemia COVID-19, rolul și importanța îngrijitorilor au devenit și mai evidente. La ora actuală, multe țări se confruntă cu o criză de personal în centrele sociale și de îngrijire a persoanelor vulnerabile, iar astfel de roboti sociali ar putea oferi o posibilă rezolvare acestei crize.

Citește mai mult:

Reuters.com – AI robots could play future role as companions in care homes

Miralab.ch – Nadine Social Robot

#Inteligența Artificială Ar Putea Rescrie Știința

„Odată cu apariția inteligenței artificiale, știința este pe cale să devină mult mai interesantă – și, în anumite privințe, de nerecunoscut. Efectele acestei schimbări vor fi simțite și în afara laboratorului, afectându-ne pe toți. Dacă ne jucăm cărțile corect, cu reglementări bine articulate și sprijin adecvat pentru utilizări inovatoare ale IA, în scopul rezolvării celor mai presante probleme ale științei, inteligența artificială poate ajunge să rescrie procesul științific. Putem construi un viitor în care instrumentele bazate pe inteligență artificială ne vor scuti de munca repetitivă și cronofagă, conducându-ne la invenții și descoperiri creative și încurajând astfel descoperiri care altfel ar putea necesita decenii întregi.”  Declarațiile aparțin fostului CEO al Google, Eric Schmidt, și fac parte dintr-un articol de opinie publicat în revista MIT Technology Review, la începutul lunii iulie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.