Newsletter-ul ANTI-FAKE: „A conduce o țară este privilegiul suprem”

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Soluția pentru combaterea dezinformării ar putea veni chiar din sala de clasă

Statul american New Jersey introduce „alfabetizarea informațională” în programa școlară obligatorie. Adoptată prin consens, noua lege le permite specialiștilor din bibliotecile școlare și personalului didactic autorizat să elaboreze standarde de alfabetizare informațională. Acestea vor fi axate pe înțelegerea modului în care este creată și produsă informația, pe metode de cercetare, utilizarea etică a informației și înțelegerea diferenței dintre fapte și opinii.

Olga Polites, reprezentanta unei organizații locale de advocacy ce a susținut acest proiect, a declarat că dezvoltarea abilităților de gândire critică și furnizarea de instrumente necesare pentru a evalua credibilitatea informațiilor le va permite studenților să participe într-un mod sănătos la procesul democratic, fără a fi afectați de informații înșelătoare și dezinformare. „Alfabetizarea informațională” este extrem de importantă având în vedere că doar pe platforma TikTok, utilizată în special de tineri, ponderea materialelor video false a ajuns deja la 20%, potrivit NewsGuard.

Citește mai mult:

Grid.news – The solution to fighting misinformation might start in schools. This state wants to find out

VALL-E, un nou model de inteligență artificială text-to-speech ce poate păstra tonul emoțional și mediul acustic al vorbitorului

Cercetătorii Microsoft au lansat un nou model de inteligență artificială text-to-speech extrem de performant. Denumit VALL-E, acest model de AI poate replica îndeaproape vocea unei persoane după un eșantion audio de doar trei secunde. Odată ce învață o anumită voce, VALL-E poate sintetiza timbrul acelei persoane, păstrându-i tonul emoțional specific.

Combinat cu alte modele de Inteligență Artficială Generativă, VALL-E ar putea fi folosit pentru crearea de conținut audio, ce va deveni foarte greu de distins de conținutul uman generat de o persoană reală.

Lansarea VALL-E a generat un nou val de îngrijorare cu privire la posibilitatea utilizării acestui model performant AI audio pentru dezinformare și știri false prin operațiuni de tip deepfake.

Citește mai mult:

Arstechnica.com – Microsoft’s new AI can simulate anyone’s voice with 3 seconds of audio

Infoq.com – Microsoft Unveils VALL-E, a Game-Changing TTS Language Model

#A conduce o țară este privilegiul suprem

„A conduce o țară este privilegiul suprem la care poate aspira cineva, dar și cea mai mare provocare posibilă. Nimeni nu ar trebui să își asume o asemenea responsabilitate decât dacă are rezervorul plin, plus unul pregătit deja pentru situațiile neașteptate”, a declarat Jacinda Ardern în anunțul de demisie din funcția de Prim-Ministru al Noii Zeelande.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.