Newsletterul ANTI-FAKE (20-27 octombrie)

Tehnologia îi ajută pe bogații planetei să devină și mai bogați

În timpul pandemiei, averea miliardarilor SUA a sporit cu 2.1 trilioane de dolari, o creștere de 70% comparativ cu luna martie 2020. Interesant este că doar 745 de miliardari dețin, împreună, 5 trilioane de dolari, în timp ce jumătatea cea mai săracă a populației SUA numai 3 trilioane de dolari. Concentrarea averii în conturile unui număr mic de persoane este favorizată, în principal, de tehnologie. Topul miliardarilor este dominat de Elon Musk (Tesla, Space X),  Jeff Bezos (Amazon), Bill Gates (Microsoft), Larry Ellison (software), Larry Page (Google), Mark Zuckerberg (Facebook), Sergey Brin (Google), Steve Ballmer (Microsoft).

Pe primele zece poziții din top, doar două nume din alte domenii s-au putut strecura: Warren Buffett (compania holding Berkshire Hathaway) și Jim Walton (lanțul de supermarketuri Walmart). Dintre toți, Elon Musk se detașează spectaculos: averea sa a crescut în această perioadă de aproape opt ori. Companiile de tehnologie sunt speciale, din multe puncte de vedere. Au o răspândire cu adevărat globală, au puterea financiară necesară pentru a face investiții uriașe și cultivă dependența altor activități publice și private de serviciile lor. În multe privințe, statele „tradiționale” sunt nevoite să se raporteze la giganții tehnologici ca la niște egali diplomatici, adevărate tehno-state pentru care s-a inventat poziția de  ”ambasador în Silicon Valley”.

Citește mai mult:

harpercollins.com – The Information Trade. How Big Tech Conquers Countries, Challenges Our Rights, and Transforms Our World

nytimes.com – Big Tech Has Outgrown This Planet

Citește fact-checking-ul complet aici.

Povestea influencerilor fictivi de pe TikTok

Un startup de divertisment a creat o serie de influenceri fictivi pe TikTok. Cele 22 de identități online sunt interpretate de actori, în baza unui scenariu – nu sunt și nu au fost niciodată persoane reale. Asta nu le împiedică să adune, în total, aproape 2 milioane de urmăritori și 281 de milioane de vizualizări. Experimentul își propune să aducă în atenția publicului povești fictive de viață, dar care să pară mai autentice decât cele prezentate în seriale și filme. Acest experiment deschide o serie de probleme de natură etică. De exemplu, sunt aceste identități virtuale marcate suficient de clar ca fiind unele ficționale? Dacă moda influencerilor fictivi continuă, cum ne vom orienta în amalgamul de conținut autentic și cel fake? Ce facem când scenariul urmează o agendă a dezinformării? FourFront este parte a unui val de companii de tehnologie care investesc în crearea metaversului – un spațiu de realitate virtuală augmentată cu ajutorul inteligenței artificiale.

Citește mai mult:

theguardian.com – Lonelygirl15: how one mysterious vlogger changed the internet

washingtonpost.com – This singer is part hologram, part avatar, and might be the pop star of the future

Lupta pentru supremația tehnologică: China și SUA

Modificările legislative ale Chinei din domeniul tehnologiei au avut urmări asupra investitorilor americani, complicând, în prima jumătate a anului 2021, situația companiilor chineze cotate în SUA. Investițiile și infuzia de capital au făcut, însă, ca domeniul să înregistreze creșteri financiare semnificative în ultimele două săptămâni și să ofere garanții că situația s-a stabilizat. Președintele chinez dă asigurări că va sprijini în continuare dezvoltarea tehnologiilor cheie. Mai mult, planul Chinei („Standardele Chinei 2035”) vizează dezvoltarea tehnologiei până la obținerea supremației în domeniu. Reamintim în acest context decizia președintelui american de a interzice investițiile americane în companii din China care sprijină armata chineză.

Citește mai mult:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-20/china-tech-etf-balloons-to-record-size-as-u-s-cash-floods-in

https://www.cnbc.com/2020/06/22/china-standards-2035-tech-plan-could-face-challenges-to-live-up-to-hype.html

#TheTechnopolarMoment

#MomentulTehnopolar

„Companiile tehnologice modelează din ce în ce mai mult mediul global în care operează guvernele. Acestea au o influență uriașă asupra tehnologiilor și serviciilor care vor conduce următoarea revoluție industrială, vor determina modul în care țările proiectează puterea economică și militară, modelează viitorul muncii și redefinesc contractele sociale.” –  Ian Bremmer, autor și președinte Eurasia Group, pune în perspectivă atât provocarea, cât și oportunitatea, care vine din puterea fără precedent a Big Tech, într-un articol recent din Foreign Affairs.

Conferința pentru schimbări climatice de la Glasgow

În perioada 31 octombrie‑12 noiembrie, va avea loc cea de a 26-a Conferință a părților (COP26) la Convenția Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice. În centrul discuțiilor se vor afla finalizarea setului de norme privind Acordul de la Paris, asigurarea unui nivel net al emisiilor egal cu zero în plan mondial până la jumătatea secolului și angajamentul de a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față efectelor negative ale schimbărilor climatice.

Citește mai mult:

unfccc.intGlasgow Climate Change Conference 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.