Infodemia COVID-19 în România. O analiză a dezinformării în spațiul digital

Pandemia de COVID-19 în Romania a fost însoțită, ca peste tot în lume, de o explozie a informatiilor false, trunchiate, daunatoare pentru sanatatea publica, explozie cunoscuta sub numele de ,,infodemie”. Raportul ,,Infodemia COVID-19 in Romania: o analiza a dezinformarii in spatiul digital” își propune sa exploreze intr-o maniera cat mai clara tiparele dezinformarii la care este expus publicul roman.

Pentru a atinge acest obiectiv, echipa de cercetatori a  Asociatiei Eurocomunicare a realizat o analiza a  postarilor,  articolelor si  imaginilor  selectate din 82 de surse care au pus in circulatie informatii  false/inselatoare  si  naratiuni toxice despre pandemie. Au fost, astfel, colectate i  analizate 150  de materiale  care  au circular in mediul online in perioada 15 martie – 9 octombrie 2020. Utilizarea instrumentului CrowdTangle a permis evaluarea interactiunilor generate  de  un  articol publicat pe Facebook, a grupurilor i paginilor in care acesta a fost distribuit, precum si masurarea audientei totale atinse.

Conduzia  principala  a raportului  este ca, din  punctul  de vedere  al  infodemiei, spatiul online romanesc a fost perfect conectat cu cel global, flind asaltat de aceleasi valuri de dezinformare pe care le-au documentat organizatiile de fact-checking din intreaga lume (,,virus fabricat”, ,,introducerea vaccinarii obligatorii”, ,,microciparea populatiei”, ,,mascarada COVID”, ,,dictatura COVID”).

Pe viitor, merita urmarite atat manifestarile globale/ transnationale ale infodemiei, cat si incercarile de adaptare a acestora la particularitatile culturale  si psiho-sociale ale spatiului public romanesc (frici si angoase publice, cadraje dominante, bias-uri colective)

Descarcă raportul

Un comentariu la “Infodemia COVID-19 în România. O analiză a dezinformării în spațiul digital

  1. Pingback: Infodemia COVID-19: Răspândirea Fenomenului Fake News în Pandemie

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.