Green fact checking-ul săptămânii: Topirea accelerată a calotei Antarcticii este determinată de activitatea umană, nu de vulcanii subglaciari

Informații de context

Într-un videoclip postat pe Facebook, se susține că ghețarii din Antarctica se topesc de jos în sus din cauza căldurii emise de magma fierbinte provenită de la vulcanii subglaciari și că activitatea umană nu ar avea legătură cu topirea ghețarilor antarctici. Videoclipul, care a circulat anterior pe TikTok, a fost distribuit de aproape 2000 de ori.

În ultimii ani, s-a speculat intens că activitatea vulcanică ar putea juca un rol determinant în pierderea actuală a masei de gheață din calotele polare ale Pământului din Groenlanda și Antarctica. Există dovezi substanțiale despre existența unor vulcani sub învelișul de gheață antarctic, dintre care unii sunt activi în prezent sau au fost în trecutul geologic recent. Deși numărul exact de vulcani din Antarctica este necunoscut, un studiu recent a descoperit 138 de vulcani numai în Antarctica de Vest. Cu toate acestea, nu există dovezi ale unei erupții vulcanice de amploare în Antarctica, în trecutul geologic recent.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi eronate

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

„Teoria schimbările climatice este o teorie inventată / o criză fabricată”;

Evaluarea Green Antifake:

Date științifice prezentate trunchiat și manipulator pentru a nega sau relativiza fenomenul schimbărilor climatice. Cercetările arată că schimbările climatice determinate de emisiile de gaze cu efect de seră, provenite din activitatea umana, se află în spatele topirii ghețarilor. Nu există nicio legătură între pierderea masei de gheață observată în Antarctica în ultimele decenii și activitatea vulcanică. Astfel de distorsionări, precum cea analizată, sunt cu atât mai periculoase cu cât folosesc unele date științifice într-un mod selectiv pentru a conferi credibilitate unor narațiuni înșelătoare.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – Human-driven climate change, not volcanism, main driver of Antarctic melt

Nasa.gov – Fire and Ice: Why Volcanic Activity Is Not Melting the Polar Ice Sheets

Logicallyfacts.com – Post falsely claims glaciers melt due to heat from underground magma and not human activities

3 comentarii la “Green fact checking-ul săptămânii: Topirea accelerată a calotei Antarcticii este determinată de activitatea umană, nu de vulcanii subglaciari

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.