Green fact checking-ul săptămânii: Teza potrivit căreia nu există suficiente resurse naturale pentru construirea infrastructurilor verzi este falsă

Informații de context

Construirea tehnologiilor verzi necesită materii prime provenite din resurse geologice primare (mine) sau din aprovizionare secundară (reutilizare sau reciclare). Raportul Băncii Mondiale din 2020 a evidențiat 17 minerale esențiale pentru tranziția la energie curată bazată pe surse regenerabile. Pentru a reduce emisiile din sectoarele cheie, este necesară construirea unei infrastructuri extinse de tehnologii verzi, mai ales de noi modalități de a genera electricitate și baterii care o pot stoca. Aproape toate aceste tehnologii necesită o combinație de oțel, aluminiu și cupru.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Nu există o alternativă reală la combustibilii fosili”

“Schimbările climatice reprezintă un fenomen natural și nu poate fi combătut”

Evaluarea noastră:

Narațiune falsă ce alimentează discursurile conservatoare favorabile păstrării industriei combustibililor fosili, dar și discursul negaționist asupra schimbărilor climatice. Cercetătorii au ajuns la concluzia că planeta are suficiente materii prime pentru a aproviziona construirea unei rețele globale de infrastructură care să producă energie verde, fără a polua mediul.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Technologyreview.com – Busting three myths about materials and renewable energy

Technologyreview.com – Yes, we have enough materials to power the world with renewable energy

Nature.com – Mining our green future

Mckinsey.com – The raw-materials challenge: How the metals and mining sector will be at the core of enabling the energy transition

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.