Green fact checking-ul săptămânii: Schimbările climatice nu sunt un fenomen natural care datează din erele preistorice

Informații de context

În ciuda dovezilor copleșitoare și a consensului științific, mai multe postări de pe rețelele sociale continuă să minimizeze sau chiar să nege rolul determinant al factorului uman în generarea schimbărilor climatice.

Consensul comunității științifice este acela că schimbările climatice observabile în acest moment sau fost generate de activitatea umană, care a dus la eliberarea în atmosferă a unor mari cantități de gaze cu efect de seră. Gaze precum dioxidul de carbon, protoxidul de azot și metanul conduc la captarea căldurii în atmosfera Pământului, încălzind-o și schimbând clima pe termen lung. „Este fără echivoc faptul că influența umană a încălzit atmosfera, oceanul și pământul”, se menționează într-un raport științific IPCC întocmite de experții ONU.

Un cercetător de la Universitatea din California, Berkeley, a declarat pentru PolitiFact că, deși este adevărat că de-a lungul istoriei clima Pământului s-a schimbat în mod natural, acele schimbări – cum ar fi cele survenite în erele glaciare menționate în postarea de pe Instagram – nu au legătură cu ceea ce se întâmplă în prezent. Clima Pământului s-a schimbat în mod natural în trecut, parțial din cauza variațiilor în orbita planetei, care au afectat cantitatea de radiație solară primită de planetă.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată/ este o mascaradă.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

“Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste/ guvernelor care au interese ascunse/ malefice.”

Evaluarea noastră: Afirmații false și date științifice distorsionate

Deși este adevărat faptul că de-a lungul istoriei clima Pământului s-a schimbat în mod natural, acele schimbări – cum ar fi cele survenite în erele glaciare menționate în postarea de pe Instagram – nu au legătură cu ceea ce se întâmplă în prezent. Știința demonstrează, fără urmă de ambiguitate, că schimbările climatice actuale sunt cauzate de gazele cu efect de seră generate de activitatea umană.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – Fact check: Human activity, not temperature cycles, responsible for recent global warming

Politifact.com – Climate change is not a “naturally occurring phenomenon.” Humanity is the driving force

Climatefeedback.org – Link between CO2 and Earth’s temperature is well-established, despite claims on Fox News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.