Green fact checking-ul săptămânii: Închiderea voluntară a fermelor olandeze – un efort de a proteja mediul

Informații de context

O serie de postări din social media susțin că problema poluării cu azot din Olanda este folosită ca pretext pentru a confisca pământul de la fermieri. Astfel de postări susțin că pământul fermierilor este predat solicitanților de azil și altor imigranți la ordinul forțelor „globaliste”, precum Forumul Economic Mondial. Astfel de afirmații sunt alimentate de teorii ale conspirației care susțin că există politici deliberate de înlocuire a localnicilor albi cu „alte culturi”.

Agricultura intensivă din Olanda generează niveluri de oxid de azot mai mari decât permit reglementările UE. Aceste emisii agravează schimbările climatice și dăunează biodiversității. Pentru a atinge obiectivul și pentru a proteja biodiversitatea în mediul rural poluat, guvernul olandez a anunțat planuri de a reduce cu o treime numărul animalelor din sectorul agricol.   

UE a aprobat recent o schemă de 1,5 miliarde de euro pentru a compensa fermierii olandezi care aleg voluntar să își închidă fermele. Schema face parte din planul Olandei de a reduce drastic emisiile de azot, o sursă majoră de poluare provenită de la fermele de animale.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Fermierii din Olanda sunt victimele unui atac asupra civilizației occidentale însăși”.

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practica Marea Resetare”.

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației”.

Evaluarea noastră:

Afirmații false ce alimentează teorii toxice conspiraționiste. Schema prin care vor fi închise ferme în Olanda nu se aplica fermierilor în mod obligatoriu, ci este voluntară și compensatorie. Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de concurență în cadrul Comisiei Europene, a declarat că măsurile aprobate vor deschide calea „închiderii voluntare” a fermelor responsabile pentru emisiile majore de azot.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Theguardian.com – The Guardian view on Dutch farmer protests: a European test case

Nbcnews.com – How Dutch farmers became the center of a global right-wing culture war

Euronews.com – Dutch farmers could be paid to close their livestock farms under new scheme

Apnews.com – Dutch plan to cut nitrogen emissions gets EU green light

Sentientmedia.org – George Monbiot Debunks Russell Brand’s Far-right Farming Conspiracy Theories: The Correction

Apnews.com – Destroyed Dutch building wasn’t factory owned by Bill Gates

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.