Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Fenomenul global al schimbărilor climatice nu este generat artificial prin intermediul unor tehnologii secrete, așa cum susțin adepții teoriei conspirației

Informații de context

O postare ce s-a viralizat recent în spațiul online românesc, afirmă că schimbările climatice sunt de fapt controlate prin programul american HAARP. Deși în postare se menționează o cercetare de la universitate din Brazilia pentru a oferi credibilitate afirmației, nu se oferă niciun link sau trimitere către o astfel de cercetare.

Care sunt faptele?

Programul de Cercetare Asupra Frecvențelor Aurorale Active (HAARP) este o unitate de cercetare operată de Universitatea din Alaska, Fairbanks. Unitatea transmite semnale radio de înaltă frecvență în cel mai înalt punct al atmosferei, ionosferă, folosind 360 de transmițătoare radio și 180 de antene. Instalația se întinde pe aproximativ 14 hectare (0,14 kilometri pătrați) în apropiere de orașul Gakona, Alaska, care se află la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska. Nu există dovezi științifice care să susțină afirmațiile despre capacitatea HAARP de a provoca dezastre naturale sau schimbarea climei la nivel global. Unitatea HAARP este o țintă predilectă a adepților teoriilor conspirației.

În primul rând, trebuie menționat că fotografia din postarea viralizată în spațiul online românesc nu are nicio legătură cu HAARP. În imagine apare de fapt o parte componentă dintr-un sistem radar antiracheta al armatei americane denumit SBX (Radar plutitor, instalat pe platforma marina).

Sursa: https://www.ausairpower.net/APA-S-500-Triumfator-M.html

Locul de construcție al radarului, Texas 2004

Sursa: https://www.mda.mil/global/documents/pdf/sbx_booklet.pdf

Aceeași componentă a radarului SBX, în faza de inaugurare, filmată din alt unghi, apare și într-o prezentare video de pe canalul oficial youtube al Missile Defense Agency, instituție din cadrul Ministerului Apărării din SUA.

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=iVfA-gEaPlM

Radarul SBX operational   – sursa https://www.msc.usff.navy.mil/Press-Room/Photo-Gallery/igphoto/2002479545/

Afirmația conform căreia schimbările climatice și în special încălzirea globală ar fi, de fapt, un fenomen generat prin tehnologii secrete precum HAARP nu se susține. Un contraargument important în acest sens ar fi cel legat de distanța dintre stratul unde se formează condițiile climatice și cel unde acționează HAARP. În timp ce condițiile climatice se formează în principal în stratul numit troposferă, emițătoarele HAARP trimit unde radio în ionosferă, astfel încât oamenii de știință să le poată măsura efectele. Ionosfera este partea superioară a atmosferei, caracterizată de o ionizare produsă de radiația solară și se întinde de la 80 la mai mult de 500 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, deci la o distanță mare de troposferă. Facilități de cercetare precum HAARP pot influența doar o mică zonă a ionosferei direct deasupra lor, la o distanță considerabilă de stratul unde se formează condițiile meteorologice.

Sursa: https://science.feedback.org/review/three-decades-chemtrail-haarp-geoengineering-conspiracy-theory-remains-popular-despite-lack-evidence-no-scientific-basis/

Deși este posibil ca factorul uman să schimbe clima Pământului pe termen lung prin generarea gazelor cu efect de seră, în acest moment omenirea nu deține capacitățile științifice, tehnologice și logistice necesare pentru a controla evenimentele meteorologice pe termen scurt la scară globală.

Conform Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC) este „fără echivoc faptul că activitatea umană este factorul ce a dus la încălzirea atmosferei, oceanului și suprafeței Pământului”, iar  CO2 este principalul element în acest sens. Mai mult, NASA a confirmat că dioxidul de carbon din atmosferă este principalul poluant responsabil de schimbările climatice. Dioxidul de carbon duce la încălzire globală prin captarea energiei termice în sistemul climatic.

În cadrul Antifake.ro, am demontat anterior diferite versiuni ale acestei narațiuni false potrivit căreia tehnologia HAARP ar fi folosită pentru a provoca dezastre naturale sau schimbări climatice.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„HAARP este o super armă a globaliștilor criminali.”

„HAARP este parte dintr-un program militar secret al SUA, folosit în scopuri geopolitice pentru a servi intereselor americane.”

„Totul este o mascaradă, autoritățile ascund adevărul, mass media globaliste mint, experții și oamenii de știință mint, sunt vânduți sistemului.”

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”;

„Alarma climatică este un plan promovat  de acele grupuri care favorizează un guvern global autoritar.”

Evaluarea noastră:

Fals. Nu există nicio dovada că, în momentul actual, ar exista capacități științifice, tehnologice și logistice necesare pentru a controla evenimentele meteorologice pe termen scurt, la scară globală. Distanța dintre stratul unde se formează condițiile climatice (troposferă) și cel unde ar acționa sistemul HAARP (ionosferă), este foarte mare. Troposfera reprezintă stratul inferior al atmosferei Pământului, unde au loc toate fenomenele meteorologice, cum ar fi ploaia, zăpada și vânturile. Troposfera se întinde de la suprafața Pământului până la aproximativ 8-15 kilometri altitudine. În schimb, ionosfera este partea superioară a atmosferei, caracterizată de o ionizare produsă de radiația solară. Ionosfera se întinde de la aproximativ 80 de kilometri până la mai mult de 500 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Această distanță considerabilă între troposferă și ionosferă subliniază faptul că facilități de cercetare precum HAARP pot influența doar o mică zonă a ionosferei direct deasupra lor, la o distanță considerabilă de stratul unde se formează condițiile meteorologice.

În postarea care dezinformează, apare de fapt o imagine cu un sistem radar antirachetă al armatei americane denumit SBX și nu dispozitive HAARP.

Afirmațiile conform cărora HAARP ar putea controla condițiile climatice sunt nefondate, având în vedere distanța mare dintre ionosferă și troposferă, precum și lipsa dovezilor științifice care să susțină astfel de capacități. Schimbările climatice sunt atribuite în mod covârșitor activităților umane, precum emisiile de CO2, care contribuie la încălzirea globală și la modificările climatice pe termen lung.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

science.feedback.org – Nearly three decades on, the chemtrail-HAARP geoengineering conspiracy theory remains popular despite lack of evidence and no scientific basis

France24.com – ‘Controlling the weather’?: The limitations of the HAARP conspiracy theory

Missile Defense Agency – The Sea-Based X-Band (SBX) Radar

mda.mil – A BRIEF HISTORY OF THE SEA-BASED X-BAND RADAR-1

afp.com – Carbon emissions, not weather modification, are driving global warming

science.nasa.gov – 10 Things to Know About the Ionosphere

firstpost.com – Does HAARP have anything to do with global warming? Nope

antifake.ro – Fact checking-ul săptămânii: Există cutremur provocat artificial? Nu! Vezi cele mai virale teorii ale conspirației pe fondul situației catastrofale din Turcia

factual.ro – FALS | HAARP ar fi folosit ca să provoace cutremure și schimbări climatice

 

Un comentariu la “Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Fenomenul global al schimbărilor climatice nu este generat artificial prin intermediul unor tehnologii secrete, așa cum susțin adepții teoriei conspirației

  1. discoverblog spune:

    I simply could not go away your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info a person supply on your guests Is going to be back incessantly to investigate crosscheck new posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.