Green fact checking-ul săptămânii: Discursul despre geoinginerie al fostului director CIA – distorsionat pentru a susține mitul ‘chemtrails’

Informații de context

Fostul director CIA, John O. Brennan, a vorbit  în cadrul unei conferințe de politică externă, în 2016, despre injecția de aerosoli stratosferici. Aceasta reprezintă o metodă de geoinginerie, care ar putea avea potențialul de a atenua efectele încălzirii globale. Injecția de aerosoli stratosferici este o propunere de răcire a climei prin injectarea de particule mici sau aerosoli în atmosferă la aproximativ 16 km/ 10 mile deasupra suprafeței Pământului. Modelul teoretic are la bază presupunerea că particulele ar reflecta lumina soarelui înapoi în spațiu, reducând încălzirea globală. Particulele ar putea fi dioxid de sulf sau carbonat de calciu. Ambii sunt compuși chimici naturali. Totuși, tehnologia nu este utilizată în prezent.

Brennan nu a afirmat, așa cum sugerează o serie de postări din social media, că autoritățile ar pulveriza în atmosferă substanțe chimice toxice. El a discutat doar la nivel ipotetic despre beneficiile și dezavantajele unei posibile intervenții climatice.

O serie de narațiuni conspiraționiste susțin că urmele albe lăsate de avioane pe cer sunt „urme chimice” (chemtrails), substanțe chimice toxice despre care se presupune că au fost împrăștiate în atmosferă de către guverne sau de către alți actori cu o agendă malefică (ex. „reducerea populației”). Aceste urme lăsate de avioane ar reprezenta, potrivit acestor interpretări distorsionate, manifestarea concretă a geoingineriei.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi eronate

„Încălzirea globală este o escrocherie a elitelor globaliste/ guvernelor care au interese ascunse/ malefice.

„Încălzirea globală este indusă, în mod artificial, prin geoinginerie.”

„Se încearcă controlul populației și al climei prin pulverizări chimice în atmosferă (chemtrails).”

„Chemtrailizarea României are loc sub ochii noștri.”

Evaluarea noastră: Prezentarea trunchiată și înșelătoare a unui discurs din 2016 al directorului CIA, în scopul promovării unor narațiuni conspiraționiste

Este adevărat faptul că, în filmarea din anul 2016, directorul CIA a vorbit despre injecția de aerosoli stratosferici, însă doar la nivel ipotetic. Postările conspiraționiste prezintă discursul din 2016 al directorului CIA în mod manipulator și trunchiat. Acesta nu a afirmat că guvernul SUA folosește tehnici de intervenție climatică prin pulverizarea în atmosferă a unor substanțe toxice. Nu există știri credibile care să indice un plan al CIA de a utiliza tehnologia de geoinginerie, iar videoclipul nu oferă nicio dovadă care să susțină afirmațiile conspiraționiste. În schimb, videoclipul prezinta o discuție generală pe tema geoingineriei de acum aproape șapte ani.

Mai mult, urmele albe lăsate de avioane pe cer sunt cunoscute sub numele de dâre de condens sau contrails, cum este cunoscut termenul în engleză. Acestea se formează atunci când gazele de eșapament ale motoarelor avionului se amestecă cu aerul rece și umed de la altitudini mari. Gazele de eșapament conțin vapori de apă, iar atunci când acești vapori intră în contact cu aerul rece, se condensează și îngheață, formând cristale de gheață. Aceste cristale de gheață rămân în urma avionului, creând acele dâre albe vizibile pe cer. Contrails se pot dizolva rapid sau pot persista și se pot răspândi, în funcție de condițiile atmosferice.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Politifact.com – Video of former CIA director is not proof that government is spraying sky with chemicals

Usatoday.com – Fact check: No, former CIA director did not ‘admit’ plan for geoengineering or ‘chemtrails’

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.