Green fact checking-ul săptămânii: Dezmințire: Fumul ce a acoperit New York-ul reprezintă un efect al incendiilor din Canada, nu o operațiune de geoinginerie

Informații de context

O postare de pe Instagram, care s-a viralizat pe platformele social media, afirmă că „Fumul care a acoperit New York-ul, după incendiile din Canada, era de fapt o operațiune de geoinginerie, planificată de agenții guvernamentale din SUA și Canada”. Fumul de la incendiile de vegetație s-a mutat spre sud, la începutul lunii iunie, acoperind zone mari din Statele Unite și afectând calitatea aerului în marile orașe precum New York, Philadelphia și Washington, D.C.

Canada se confruntă cu incendii de vegetație în fiecare an, dar sezonul incendiilor de vegetație din acest an a fost unul dintre cele mai severe din istorie, agravat de secetă și temperaturi mult mai ridicate. Experții au confirmat că schimbările climatice fac incendiile de vegetație mai frecvente, mai severe și de mai lungă durată.

Un expert de la Universitatea Stanford a subliniat că densitatea, culoarea și altitudinea pânzei de fum au prezentat caracteristici tipice ale fumului de incendiu și nu al fumului produs cu ajutorul geoingineriei solare.

Andrew Dessler, profesor de științe atmosferice și director al Centrului Texas pentru Studii Climatice de la Universitatea Texas A&M, a declarat pentru Politifact că există dovezi foarte clare ce arată legătura dintre incendiile canadiene și fumul ce a acoperit New York-ul. El a subliniat că fumul transportat către Coasta de Est a SUA se poate observa clar pe imaginile surprinse din satelit. Expertul a mai declarat că nu există niciun fel de dovezi pentru orice altă concluzie.

Universitatea de Stat din Colorado și Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă au postat imagini din satelit ce arată fumul de la incendiile de vegetație din Canada, condus de vânt spre diferite regiuni ale SUA.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi false/ înșelătoare

„Criza climatică este doar o simulare a unor guverne puternice și a elitei globaliste, fiind folosită pentru a produce ravagii și haos în regiuni întregi din toata lumea”.

„Criza climatică este o înșelătorie/ o mascaradă”.

Evaluarea noastră:

Afirmații false ce alimentează narațiuni conspiraționiste despre geoinginerie. Fumul transportat către Coasta de Est a SUA se poate observa clar pe imaginile surprinse din satelit. Un cercetător de la Universitatea Stanford a explicat că densitatea, culoarea și altitudinea pânzei de fum prezente în atmosfera New-York-ului, prezentau caracteristici tipice asociate fumului de incendiu. Geoingineria a mai fost utilizată de adepții teoriilor conspirației pentru a susține, în mod eronat, că metoda a mai fost folosită de SUA pentru injecția de aerosoli stratosferici. La începutul acestui an, o altă postare de pe rețelele sociale susținea, tot fals, că schimbările climatice sunt de fapt rezultatul geoingineriei. Menționăm că Geoingineria este o tehnologie nouă, în curs de dezvoltare, în timp ce manifestările vizibile ale schimbărilor climatice au loc de câteva decenii.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Politifact.com – Geoengineered smoke? No. Satellites show smoke that covered northeast US was from Canadian wildfires

Colostate.edu – Canada Wildfires

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.