Accent: Giganții tehnologici ocolesc din nou rădăcina problemei

Președinții Facebook, Google și Twitter devin musafiri frecvenți în Congresul American. În data de 25 martie, aceștia au fost invitați la o nouă serie de audieri având ca obiect contribuția lor la tulburările sociale care au culminat cu asediul Capitoliului, precum și eficiența măsurilor adoptate în lupta cu dezinformarea. Audierea reflectă atmosfera generală din forul legislativ american, care înclină tot mai clar spre introducerea de reglementări care să limiteze puterea giganților digitali.

În depozițiile scrise transmise anterior audierilor, reprezentanții celor trei companii vizate au prezentat măsurile pe care le-au luat în lupta cu dezinformarea și discursul extremist. Aceste măsuri au vizat un volum imens de date (Facebook a închis 1,3 miliarde de conturi false doar între octombrie și decembrie 2020 și a șters 12 milioane de postări conținând informații false despre COVID-19). Nu este deloc un gând liniștitor: la ani distanță de momentul-cheie 2016, când s-au discutat pentru prima oară deficiențele platformelor digitale, situația pare mai degrabă scăpată de sub control.

În timpul audierilor live, directorii Facebook, Google și Twitter au ocolit problema principală, și anume rolul sistemic al companiilor de tehnologie în modelarea și articularea discursului public. În plus, măsurile care să limiteze practicile de amplificare algoritmică a narațiunilor toxice și dezinformării sunt subdimensionate, în favoarea măsurilor de moderare a conținutului în cazuri punctuale. Mark Zuckerberg a afirmat chiar că platformele digitale nu sunt decât o reflexie a societății, ignorând deliberat faptul că propaganda computațională exercitată în mediul online distorsionează procesele firești de formare a opiniei, precum și cercetările care atestă caracterul polarizant al activității algoritmilor.

Citește mai mult:

www.npr.org – 5 Takeaways From Big Tech’s Misinformation Hearing

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.