Cu cinci săptămâni înainte de începerea anului școlar, Guvernul caută în continuare soluții. Ludovic Orban dă asigurări că, indiferent de modalitatea de începere a școlii (în mod tradițional, hibrid, sau exclusiv online), totul se va desfășura în deplină siguranță: Guvernul tocmai achiziționează 250.000 de tablete, este în negocieri cu giganții din telecom pentru asigurarea internetului, se pregătesc platforme pentru predarea de la distanță; în cazul în care părinții sunt forțați să rămână acasă cu cei mici, statul va suporta 75% din salariul lor.Monica Anisie, Ministrul Educației, este și mai optimistă: copiii vor merge la școală „fără să se întâlnească”, vor face orele de sport în aer liber, tot în aer liber s-ar putea face și „o lecție de muzică sau de pictură”. Toată lumea va purta măști. Profesorii nu au fost încă instruiți să folosească platformele online (care momentan nu există), dar vor fi.
O monitorizare de presă și o analiză a rețelelor sociale ne arată că, de cealaltă parte, părinții s-au împărțit în două tabere: unii cred mai degrabă în învățământul clasic și vor să-și vadă copiii mergând la școală; ceilalți cred mai mult în virus, așadar vor să-i știe acasă.
Un lucru e cert: nimeni nu vrea, cu adevărat, să își asume o decizie la nivel național. Autoritățile locale vor decide dacă începe școala, când, în ce fel. Apare însă o dilemă etică: dacă școala va diferi de la o localitate la alta, cum se va asigura egalitatea de șansă la Evaluarea Națională și la BAC?
Citește mai mult:
Cele trei scenarii pentru noul an școlar:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/rosu-galben-si-verde-ce-inseamna-cele-trei-scenarii-pentru-noul-an-scolar-2020-2021-si-cum-se-vor-desfasura-orele-1348950
Ce cred părinții și profesorii despre începerea noului an școlar?
https://adevarul.ro/locale/constanta/parinti-profesori-despre-inceperea-noului-an-scolar-nu-vom-scoala-nu-asumam-riscuri-1_5f1422895163ec4271238289/index.html