Focus România: Educația – antidot pentru dezinformare

România se află pe locul 28 dintr-un total de 35 de țări europene analizate în ceea ce privește indicele de digitalizare media, care evaluează potențialul de rezistență la știri false, dezinformare și alte conţinuturi problematice, conform studiului  Media Literacy Index 2021 – O dublă problemă: Rezistența la știri false în vremea infodemiei Covid-19. Spre deosebire de cetățenii din state precum Finlanda, Danemarca, Estonia, Suedia sau Irlanda, care se află în fruntea clasamentului, cetăţenii români prezintă o înțelegere limitată a informațiilor primite și o vulnerabilitate mai ridicată în fața fenomenului dezinformării. În calcularea indicelui de digitalizare media, au fost luați în calcul indicatori ca: libertatea presei, nivelul de educaţie, încrederea în mass media tradiţioale și rezultatele testelor PISA. Poziționarea țării în partea a doua a clasamentului se datorează nivelului scăzut de educație și încredere.Citește mai mult:
romania.europalibera.org – Corijenți la alfabetizare media | Românii cred mai mult în știrile false decât restul europenilor (europalibera.org)
freedomhouse.org – Media Freedom: A Downward Spiral | Freedom House
edu.ro  – Raport privind starea învățământului superior din România_ 2017 -2018.pdf (edu.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.