Focus România: Economia în timpul pandemiei: România pierde 0,4 miliarde de euro la balanța schimburilor de mărfuri

Exporturile României au scăzut, în primul semestru al anului, cu 16% (la fel ca cele ale Portugaliei). În cadrul Uniunii Europene, suntem depășiți doar de Finlanda (-17%), Franța (-21%) și Luxemburg (-26%).O nuanță importantă ar fi că, deși exporturile Portugaliei au scăzut tot cu 16% față de S1 2019, lusitanii au, totuși, o balanță comercială pozitivă (în timp ce noi am pierdut 0,4 miliarde de euro față de aceeași perioadă a anului trecut, ei au câștigat 4 miliarde).

În ceea ce privește Europa Centrală și de Est, trebuie notat că Slovacia a reușit să echilibreze scăderea exporturilor (-15% față de S1 2019) prin diminuarea importurilor (-17% față de S1 2019) –  că Slovenia a reușit să majoreze excedentul comercial cu 1,2 miliarde de euro și că Polonia este țara din UE care a gestionat cel mai bine criza din punct de vedere economic: dacă în S1 2019 balanța exporturi/importuri era pe zero, anul acesta a reușit un excedent de 5,7 miliarde de euro.

Italia, una dintre cele mai afectate țări de pandemia COVID-19, a avut, de asemenea, o evoluție importantă, balanța comercială pe S1 2020 înregistrând un plus de 3 miliarde de euro față de aceeași perioadă a anului trecut.

Sursă
https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2013/december/tradoc_151969.pdf

Citește mai mult:
ec.europa.eu – https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/economy/desktop/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.