Focus România: Criza SARS-CoV-2 afectează puternic economia României

La sfârșitul săptămânii trecute, INS a anunțat datele cu privire la evoluția PIB-ului în trimestrul II: o scădere de 12,3% față de trimestrul I și de 10,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pusă pe seama crizei SARS-CoV-2, cea mai importantă contracție economică din ultimii 24 de ani nu plasează însă România în recesiune. Tehnic, recesiunea economică va fi declarată doar dacă se vor înregistra scăderi și în trimestrul III.

Prognozele Comisiei Europene estimează că PIB-ul României va scădea, în 2020, cu 6%. Însă conform estimărilor aceleiași instituții, în 2021 vom reveni pe un trend ascendent. Guvernul României este mai optimist și estimează, pentru 2020, o contracție de doar 3,8%, Ludovic Orban declarând: „Tendința de revenire a economiei românești se simte încă din luna iunie”. Ministrul finanțelor insistă, și el, că scăderea economică era previzibilă, nu trebuie să alarmeze și este „printre cele mai reduse din Uniunea Europeană”.

Citește mai mult:
https://insse.ro/cms/ro/content/evoluția-pib-în-trimestrul-ii-2020-date-estimate-semnal
https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-performance-and-forecasts/economic-performance-country/romania/economic-forecast-romania_en

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.