Focus Global: Recuperarea economică, mai dificilă pentru unele state

Recuperarea economică, mai dificilă pentru unele state

În luna ianuarie, Fondul Monetar Internațional a dat publicității cel mai recent raport de prognoză, World Economic Outlook. Se estimează că economia mondială va înregistra creșteri de 5,5% în 2021 și 4,2% în 2022, după colapsul sever din 2020. Ritmul de refacere va înregistra discrepanțe mari între țări, în funcție de accesul la serviciile medicale, eficiența politicilor publice de sprijin și caracteristicile structurale ale economiilor naționale. Observăm în Figura 1 că ritmul de creștere în ianuarie 2021 este inferior celui anterior pandemiei (ianuarie 2020). China se distinge prin ritmul alert de recuperare (linia roșie continuă), iar economiile emergente și în curs de dezvoltare (linia galbenă continuă) par să își revină mai rapede decât cele avansate (linia albastră continuă).

Fig. 1. Ritmuri de recuperare economică diferite: prognoza pentru economiile avansate (AE, cu albastru), emergente și în curs de dezvoltare (EMDE, cu galben) + China evidențiată separat (cu roșu). Sursa: IMF, 2021Citește mai mult:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.