Focus Global: Grupul de la Visegrád critică noul Pact pentru Migraţie şi Azil 

Comisia Europeană a propus, pe 23 septembrie, un nou Pact pentru Migraţie şi Azil, după patru ani de blocaj în domeniul gestionării unitare a migrației extracomunitare. În spiritul solidarității, pactul prevede obligativitatea ca fiecare stat membru să contribuie la preluarea unui număr de imigranți, pentru a diminua presiunea de pe umerii statelor care se confruntă direct cu acest fenomen. În acest sens, este creionat un sistem de contribuții flexibile.

Deși Margaritis Schinas, vicepreşedinte al CE, și-a exprimat intenția ca acest Pact să devină noua politică unitară a Uniunii, statele din Grupul de la Visegrád sunt nemulțumite. Atât premierul ungar Viktor Orban, cât și președintele Cehiei, Andrej Babis, au criticat Pactul pentru că nu adoptă o direcție mai radicală de protecție a granițelor și de stopare a migrației. Ambii liderii au ținut să sublinieze că se bucură de susținerea celorlalți parteneri din cadrul Grupului. Li se alătură și cancelarul austriac Sebastian Kurz, care a declarat că o repartizare a migranţilor între statele UE „nu funcționează”.

La momentul scrierii acestui articol, România nu și-a exprimat oficial poziția cu privire la propunerea Comisiei Europene.

Citește mai mult: 

news.gallup.com – World Grows Less Accepting of Migrants

schengenvisainfo.com –  Skilled Migrants Would Have It Easier to Move to EU
If New Migration Pact Is Approved 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.